In Romania se fura 5 masini pe zi, conform IGPR

In Romania se fura 5 masini pe zi, conform IGPR
  • Cel mai furat automobil este Dacia Logan
  • Furturile auto au scazut cu 30 de procente fata de 2012
  • In jur de 60% din masinile furate sunt recuperate
Distribuie pe Facebook

In primele sase luni din 2013, in Romania s-au furat in jur de 1000 de automobile. Asta inseamna un ritm de 5 masini pe zi, conform Inspectoratului General al Politiei Rutiere.

IGPR a dat publicitatii niste statistici referitoare la furturile de masini in prima jumatate a anului 2013. Daca pana acum cativa ani, cea mai furata masina era Dacia 1310, care era dezmembrata si vanduta pe piese, acum Dacia Logan este cel mai furat model. Si asta pentru ca numarul mare de cereri pentru piese face ca o masina furata sa fie dezmembrata si ajunge sa valoreze chiar cat un Logan model 2013 nou, cumuland valoarea totala a pieselor vandute la mana a doua.

Loganul este urmat de marcile germane, precum BMW, Audi si Volkswagen. Insa vestea buna este ca furturile au scazut cu 30 de procente fata de aceeasi perioada din 2012, chiar daca cifrele par ingrijoratoare. Mai precis, in fiecare zi se fura 5 masini, dintre care 2 in Bucuresti.

Conform politiei rutiere, daca un proprietar anunta furtul masinii in primele 2-3 ore, are sanse mai mari sa-si recupereze masina intacta. Se pare ca 60% din cei carora li s-a furat autoturismul isi recupereaza bunul in starea initiala. Daca hotii au insa timp, fie sa duca masina departe de ochii lumii in vederea dezmembrarii, fie sa iasa cu ea din tara prin Bulgaria sau Moldova, sansele de a recupera masina practic dispar. Autoturismele furate ajung de obicei in Bulgaria, Turcia, Ucraina sau in tarile din vest, daca e vorba de masini mai scumpe.

Conform politiei, masinile furate sunt in general pe baza de "comanda". Fie din partea unui atelier de dezmembrari, fie din partea unei retele care isi doreste o masina de lux in vederea vanzarii in strainatate. Autoturismele moderne care au imobilizator sunt pacalite cel mai usor, cu ajutorul unui dispozitiv care scaneaza intreaga plaja de frecventa pana cand gaseste frecventa cheii originale. Iar cele precum Dacia Logan sunt furate si mai usor, doar prin simpla fortare a butucului sau prin inlocuirea calculatorului cu unul de la alta masina.

Distribuie pe Facebook
mai multe