Industria auto in fata celei mai mari provocari de pana acum: hackerii

Industria auto in fata celei mai mari provocari de pana acum: hackerii
  • Industria auto in fata celei mai mari provocari de pana acum: hackerii
  • Jeep-ul, Tesla Model S si BMW-ul controlate de la distanta
  • Sunt producatorii pregatiti pentru a asigura masinile viitorului?
Distribuie pe Facebook

Producatorii de automobile se intrec in inovatii tehnologice, 2015 fiind guvernat de imbunatatiri din spectrul SF. Mai nou insa, marii jucatori din industria constructoare de masini sunt nevoiti sa se concentreze asupra altei mari provocari: asigurarea modelelor impotriva unor hoti care nu mai umbla cu ranga de fier, ci se folosesc de laptop-uri si telefoane mobile inteligente.

Jeep-ul, Tesla Model S si BMW-ul controlate de la distanta

Hackerii sunt cei mai noi dusmani ai companiilor auto, care inca nu au gasit solutia pentru a le face fata. Discutia despre vulnerabilitatile masinilor ultra-tehnologizate s-a aprins odata cu "spargerea" unui Jeep Cherokee - un model care a cazut in mainile unor programatori priceputi in doar cateva minute, fapt ce i-a alarmat atat pe proprietari, cat si pe oficialii constructorului american.

Fara sa poata face ceva, soferul care conducea autoturismul in cauza a luat mainile de pe volan si s-a lasat "chinuit" de doi informaticieni aflati la zeci de kilometri distanta pe o canapea comoda. Hackerii au controlat fara probleme volumul radioului, aerul conditionat, dar si pedalele de frana, respectiv acceleratie. A urmat o rechemare in service pentru remedierea problemei, dar si aducerea in discutie a unui subiect care parea sa nu preocupe pe nimeni inainte.

Dupa Jeep a venit randul unui Tesla Model S, care a facut ca problema sa devina una stringenta - mai ales ca americanii se laudau cu siguranta digitala pe care o au pentru clientii sai. Se pare insa ca modelul american cu propulsie electrica a fost lovit de o vulnerabilitate care i-a permis unui programator suficient de destept sa opreasca motorul din mers. Compania din Silicon Valley a reactionat imediat si a venit cu o remediere a problemei.

Anul 2015 pare sa fi stat sub semnul vulnerabilitatilor software ale masinilor si a inceput cu un update de firmware facut de BMW, care descoperise ca sistemul sau ConnectedDrive poate fi atacat, permitandu-i unui hacker sa deschida portierele de la distanta. Bavarezii au "rezolvat" pe-atunci peste 2 milioane de automobile.

Cei de la General Motors au si ei probleme din acest punct de vedere, dupa ce un hacker a creat un dispozitiv care poate pacali sistemul OnStar de inchidere centralizata. Americanii au raspuns imediat ce li s-a demonstrat ca masinilor lor sunt tinte umblatoare pentru programatori, insa abia dupa ce li s-au pus la dispozitie datele pentru a rezolvarea problemei. Nu toti hackerii sunt insa bine intentionati si nu se stie cine va gasi urmatoarea slabiciune.

Sunt producatorii pregatiti pentru a asigura masinile viitorului?

Industria auto nu s-a mai confruntat niciodata cu o astfel de problema. Toate celelelalte provocari legate de siguranta masini erau reprezentate de actiuni concrete, fizice. Hotii iti spargeau geamul ca sa-ti fure casetofonul, iar raufacatorii din filmele cu spioni umblau la frane ca sa-l omoare pe personajul principal. Modelele care ies insa acum de pe portile uzinelor pot fi atacate de la distanta, fara sa fie nevoie ca cineva sa se apropie de ele.

Multe dintre vulnerabilitati sunt cunoscute deja de producatori, dar asta nu inseamna neaparat ca acestia au si solutiile pentru a le remedia. Spre exemplu, Chrysler stia ca masinile sale pot fi controlate de la distanta de niste baieti suficient de destepti, cu mai mult de un an inainte ca povestea cu Jeep Cherokee sa apara in presa, insa nu a facut nimic in aceasta privinta. Asta si pentru ca este destul de costisitor sa faci update-uri de sistem.

Majoritatea ii vad pe cei de la Tesla Motors drept salvatorii acestei crize care este inca in faza incipienta, dar multi vorbesc si despre o aliere cu gigantii IT in vederea cresterii sigurantei autoturismelor in fata actiunilor hackerilor.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 10 Septembrie 2015