O mare capitala interzice masinile diesel pentru cel putin doua zile

O mare capitala interzice masinile diesel pentru cel putin doua zile
  • Masinile cu motoare diesel au fost interzise in Oslo
  • Interdictia vizeaza exclusiv strazile din capitala Norvegiei
  • Decizia a fost luata dupa ce nivelul gazelor toxice a crescut peste limita
Distribuie pe Facebook

Masinile cu motorizare diesel au fost interzise in capitala Norvegiei, pana cand nivelul gazelor toxice din oras vor scadea la un nivel acceptabil. Masura a intrat in vigoare marti, 17 ianuarie.

Odata cu izbucnirea scandalului Dieselgate, motoarele diesel au ajuns sa fie din ce in ce mai persecutate pentru contributia pe care si-o aduc la deteriorarea mediului inconjurator. Dupa ce patru mari capitale precum Paris, Atena, Madrid sau Mexico City au anuntat intentia de a elimina motoarele diesel de pe strazi pana in 2025, a venit randul unei alte capitale sa faca ceva concret in privinta acestora.

Autoritatile din Oslo considera ca acest tip de motoare sunt vinovate pentru poluarea din oras, iar in acest context au decis sa le interzica incepand de marti, 17 ianuarie, pana cand nivelul gazelor toxice va reveni la valori mai normale.

Acestea nu vor avea voie sa circule intre orele 6 si 22, iar potrivit consilierilor locali, traficul va reveni la normal in cel mult doua zile, astfel ca masura va fi ridicata cel mai probabil joi. Interdictia vizeaza exclusiv strazile din capitala Norvegiei, si nu drumurile nationale sau autostrazile care o traverseaza.

In acelasi timp, acestei masuri nemaintalnite pana acum in tara scandinava nu se supun camioanele cu motoare diesel de generatie noua, vehiculele de interventie si masinile demnitarilor.

Autoritatile isi justifica decizia spunand ca "Emisiile masinilor de acest tip sunt uneori atat de ridicate, incat copiii care sufera de afectiuni pulmonare precum astmul si adultii cu insuficienta cardiaca sunt sfatuiti sa isi limiteze timpul pe care-l petrec in aer liber."

Primele reactii nu au intarziat sa apara, iar mai multi cetateni s-au aratat deranjati de faptul ca in urma cu ceva timp, autoritatile ii incurajau sa cumpere masini cu astfel de motoare, considerandu-le alternative cu emisii si consmuri scazute.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 18 Ianuarie 2017