Masinile Ferrari, dorite de cumparatori si hoti deopotriva

Masinile Ferrari, dorite de cumparatori si hoti deopotriva
  • Miliardar coreean suspectat de achizitia unui 330 LMB furat
  • Dino Ferrari gasit ingropat in LA
  • Modelele mai recente atrag si hotii autohtoni
Distribuie pe Facebook

Marca simbolizata de calutul cabrat s-a inscris in cei 85 de ani de existenta in preferintele impatimitilor volanului, dar si in cele ale hotilor de masini de lux. Produsele iesite de pe portile fabricii fondate de catre Enzo Ferrari, cele mai multe realizate in parteneriat cu designerii de la Pininfarina, au cereri in asteptare, atat pe piata auto la vedere, cat si pe cea neagra, a masinilor furate. Iata mai jos un top al celor mai ravnite masini Ferrari de catre ambele categorii si cateva indicii despre soarta modelelor furate de-a lungul timpului.

Miliardar coreean suspectat de achizitia unui 330 LMB furat

In 1963, fabrica de la Maranella scotea la probe patru unitati din Ferrari LMB, o masina de curse pe care Enzo dorea sa o arunce pe circuitul de 24 de ore de la Le Mans. Toate cele patru masini inca mai exista, fiecare fiind evaluata la 15 milioane dolari.

Una dintre acestea se afla in posesia presedintelui companiei Samsung, miliardarul Kun Hee Lee. In lumea produselor auto de lux umbla zvonul de ceva vreme ca masina lui Kun Lee a fost raportata ca fiind furata inca din 1977, in Statele Unite existand o hotarare judecatoreasca pentru returnarea acesteia. Ferrari 330 LMB este versiunea cu mai multi cai putere a modelului 250 GT produs in 1962.

Ferrari furateFerrari furate

Dino Ferrari gasit... ingropat in LA

Nu, nu vorbim de fiul lui Enzo Ferrari, ci de un model Dino Ferrari din 1974, de culoare verde, raportat furat de catre proprietar la doar cateva luni dupa achizitie. Masina a fost descoperita de cativa pusti, ingropata in spatele unei cladiri din Los Angeles.

Dupa aproape patru ani petrecuti sub pamant, masina era inca functionala. Numita Dino la cererea expresa a lui Enzo Ferrari, varianta care celebra numele fiului acestuia a fost conceputa ca un “low-cost” al gamei de masini sport pentru publicul larg, strategia italienilor vizand ruperea unui segment important din clientii germanilor de la Porsche. Pretul pe atunci era de doar 18.000 $ pentru un model Dino nou.

Ferrari furate

Modelele mai recente atrag si hotii autohtoni

Cu o rata de peste 35 de masini vandute in Romania in ultimii trei ani, modele mai recente ale producatorului de lux din Italia atrag si atentia hotilor de masini de pe plaiurile mioritice. In ultimii doi ani, un model 599, de aproximativ 200.000 euro si un Ferrari 612, de 190.000 euro, au fost raportate ca fiind furate.

Inceputul lui 2013 l-a pus intr-o postura ingrata si pe un om de afaceri italian care i-a imprumutat amantei romance, dansatoare intr-un club de noapte, un Ferrari 430 Spider pentru o plimbare la Bologna. Masina nu s-a intors la proprietar, dar a fost identificata pe teritoriul tarii noastre.

Ferrari furate

Ferrari furat, scos la licitatie pentru 9,6 milioane euro

Cea mai ciudata poveste a unui model Ferrari furat vreodata se leaga de un rar exemplar din seria 375-Plus din 1954. Arma secreta a echipei de curse a lui Enzo din acel an a concurat la Le Mans, Silverstone si in cursele Targa Flores si Milla Miglia.

Doar cinci exemplare din acest model au fost produse, iar unul a fost achizitionat de cercetatorul Karl Kleve. In 1986, un camion continand si modelul respectiv a fost deturnat de pe autostrazile americane. 21 de ani le-au trebuit agentilor FBI pentru a reconstitui traseul modelului furat.

Dupa trei ani de la furtul masinii, hotii au reusit s-o transporte in Europa, cumparator de buna credinta fiind nimeni altul decat pilotul de curse belgian Jacques Swaters. Culmea ironiei, acesta a dus masinia pentru a fi restaurata chiar la fabrica de la Modena. In ciuda dovezilor aratate de catre Karl Kleve, masina nu i-a fost returnata.

Dupa un proces international judecat pe ambele tarmuri ale Atlanticului, cele doua parti au convenit ca in acest an sa scoata la licitatie automobilul in cadrul Festivalului Goodwood din Sussex. Pretul este insa unul pe masura: de la 8 milioane de lire sterline in sus (aproximativ 9,6 milioane euro).

Ferrari furate

Ferrari mizeaza pe calitatea si exclusivismul brandului

In 2012, Ferrrari inchidea anul cu un record absolut de 7318 masini vandute. Dupa o analiza mai atenta, in urma cu 11 luni, presedintele companiei, Luca Cordero di Montezemolo, anunta limitarea productiei anuale la 7000 de unitati.

“Este extrem de important sa vindem masini de calitate si sa ne axam mai putin pe cantitate. De asemenea, decizia noastra de a comercializa mai putine masini in ciuda majorarii cererii are ca rol protejarea exclusivismului brandului”, explica Montezemolo anul trecut.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Ferrari furate
mai multe