O noua nascocire: aplicatie pentru pretul benzinei si statii de carburant la supermarket

O noua nascocire: aplicatie pentru pretul benzinei si statii de carburant la supermarket
  • Chiritoiu propune statii la supermarketuri
  • Benzinariile de pe autostrada ar trebui sa aiba preturile afisate din timp
  • O aplicatie de mobil pentru preturile la nivel national
Distribuie pe Facebook

Consiliul concurentei se pare ca vrea sa dea un nou tun. Deoarece isi propune sa faca o aplicatie de mobil pentru soferi care sa arate pretul carburantilor din toata tara, dar si marile lanturi de magazine sa aiba propriile statii de alimentare.

Ai crede ca o diversitate mai mare a statiilor de carburanti va duce la scaderea preturilor. Insa istoria ne-a aratat ca marii distribuitori de carburant din Romania merg mana in mana si cresc preturile la mica intelegere, tocmai pentru a nu se face concurenta. Insa nesimtirea si lacomia acestora sunt duse la limita extrema atunci cand ne gandim cat costa un litru de benzina in Romania, tara aflata in topul tarilor cu cele mai mari preturi la pompa, iar nivel de trai... ioc.

Chipurile, sa para ca-si face treaba, Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca se gandeste la realizarea unei aplicatii online prin care soferii sa publice preturile de la pompa din statiile pe care le viziteaza. Cica, prin aceasta mutare strategica se doreste transparentizarea pietei petroliere.

"Ne-am gandit sa transparentizam mai mult piata, asa cum am recomandat si in cazul asigurarilor de viata, recomandam si in cazul benzinariilor sa avem aplicatii web cu ajutorul carora sa afli preturile la benzinariile din zona in care te afli. De asemenea, sa se afiseze pe autostrada pretul benzinei la benzinariile din fata ta", a precizat seful Consiliului Concurentei.

Adica domnul ne spune ca trebuie sa investim, probabil vreo 500 de miliarde de Euro intr-o aplicatie, ca soferii sa vada preturile la carburanti. Vezi cazul cardului de sanatate si a sistemului integrat, alta "aplicatie" de succes care a costat milioane si inca nu functioneaza... Apropo: domnule Chiritoiu, e plin de site-uri romanesti in care soferii pot posta preturile de la pompa!

In plus, Consiliul Concurentei mai are niste idei stralucite. Vrea ca benzinariile de pe autostrada sa fie mai diversificate si preturile sa fie afisate din timp, nu doar in locatie. Colac peste pupaza, aceasta institutie mai vrea sa afle de ce nu exista benzinarii la supermarketurile de la noi, asa cum se intampla in vestul Europei: "In tarile din vestul Europei, marile lanturi de magazine au si benzinarii, cum ar fi Carrefour in Franta. Daca marile lanturi de magazine si-ar deschide pompe, am vedea o crestere pe piata. Trebuie sa vedem care este problema lor, de ce nu este atractiv pentru ele sa deschida benzinarii, daca se dau prea greu autorizatii, de exemplu".

Sfatul nostru? Sa lase prostiile si ideile idioate menite doar sa saraceasca bugetul local si sa puna biciul pe distribuitorii din Romania care au preturi aberante. Nu e normal ca lacomia companiilor petroliere sa fie asa de mare intr-o tara precum a noastra, nu e normal ca aproape jumatate din pret sa fie taxe... Mai bine Consiliul Concurentei se gandeste la cum sa scada taxele, cum sa renuntam la acciza abernata Ponta si cum sa ajunga mai ieftina motorina in rezervoarele transportatorilor, nu la aplicatii deja existente si la alte bazaconii...

Distribuie pe Facebook
mai multe