OFICIAL: Daca esti la volan mai mult de 2 ore pe zi, iti scade inteligenta

OFICIAL: Daca esti la volan mai mult de 2 ore pe zi, iti scade inteligenta
  • 500.000 de persoane au fost studiate
  • Acelasi efect il are si privitul la TV
Distribuie pe Facebook

Un studiu din Marea Britanie a demonstrat ca soferii care sunt la volan mai mult de doua ore zilnic au probleme pe termen lung cu inteligenta. Chiar daca pare o gluma, se pare ca atunci cand conducem excesiv vreme de mai multi ani, creierul nostru intra in "marsarier".

E clar ca daca ajungem sa conducem timp indelungat, nu va fi bine pentru spatele nostru si nici pentru ochi. Insa cercetatorii de la Universitatea Leicester au facut un studiu pe 500.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 37 si 73 de ani, studiu care a durat 5 ani. In urma acestuia au demonstrat ca acele persoane care conduc regulat peste 2 ore zilnic isi pierd din inteligenta. Mai exact, din capacitatea creierului de a functiona la parametri normali.

De obicei, creierul nostru are de suferit de la factori externi, cum ar fi alcoolul, tutunul sau oboseala. Iar condusul pe termen lung functioneaza exact ca un factor de oboseala, deoarece stam concentrati, ne enervam, iar la finalul zilei ajungem acasa obositi. Conform specialistilor, acelasi efect il are si cand ne uitam mai mult de 3 ore zilnic la televizor.

"Cine sta la calculator are parte de o stimulare pozitiva a creierului. Insa daca stam la televizor sau conducem, creierul nostru nu e stimulat sa evolueze, ci sa intre in declin" spune Kishan Bakrania, doctor la Universitatea Leicester.

Din pacate, nu doar in Romania, exista multe meserii care necesita conducerea unui vehicul chiar si peste 8 ore pe zi. Insa, daca ne uitam la principala meserie care implica activitatea la volan din Romania, taximetria, nu putem decat sa confirmam cele spuse de cercetatori. Nu exista soferi mai violenti, lipsiti de inteligenta si frustrati ca taximetristii romani. Ce-i drept, nu toti. Insa marea parte.

Sursa: www.ibtimes.co.uk

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 28 Iulie 2017