Oltenii vor avea DRUM EXPRES la pret de AUTOSTRADA. Olguta Vasilescu: "E un moment istoric!"

Oltenii vor avea DRUM EXPRES la pret de AUTOSTRADA. Olguta Vasilescu: "E un moment istoric!"
  • Drumul Expres Craiova-Pitesti a primit unda verde
  • CNAIR a semnat contractele pentru primele trei loturi
  • Acestea ar trebui finalizate pana in decembrie 2021
Distribuie pe Facebook

Autoritatile au semnat primele trei contracte pentru proiectarea si executia a trei loturi ale drumului expres care urmeaza sa uneasca Craiova de Pitesti. Acestea ar trebui finalizate pana, cel tarziu, in decembrie 2021.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat primele trei contracte pentru proiectarea si executia a trei loturi din viitorul drum expres Craiova - Pitesti. Pentru primele doua tronsoane, cu o lungime totala de 57.55 kilometri, autoritatile au desemnat deja constructorii.

Italienii de la Tirrena Scavi vor construi primul tronson, lung de 17.7 kilometri, care are ca punct de inceput desprinderea din varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova iar ca punct final limita judetelor Dolj cu Olt. Valoarea contractului este de 358.179 milioane de lei, fara TVA, avand un cost/km, estimat de CNAIR, de 4,3 milioane de euro, fara TVA.

De al doilea tronson, format din doua loturi si care masoara 39.85 kilometri, se va ocupa asocierea SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade - Consitrans. Acest tronson se intinde de la limita judetelor Dolj si Olt pana in apropierea municipiului Slatina, la intersectia cu DN 65B, in zona localitatii Valea Mare.

Pentru lotul 1 al acestuia, CNAIR va plati 661.452 milioane de lei (fara TVA), avand un cost/km estimat la 7,6 milioane de euro, deasemenea fara TVA. Lotul 2 al tronsonului mentionat mai sus va costa 792.19 milioane de lei cu un cost/km de 7,8 milioane de euro.

In comunicatul de prea emis de CNAIR se arata ca "In conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestor contracte este de 36 de luni, din care 12 luni pentru activitatea de proiectare si 24 luni pentru executia lucrarilor. Perioada de garantie va fi de 7 ani. Lungimea totala a drumului expres este de 120 km, din care cele trei contracte semnate astazi insumeaza o lungime de 57.55 km."

Cat despre celelalte doua loturi, de la Slatina la Pitesti, Olguta Vasilescu a scris pe Facebook ca "licitatia urmeaza a fi reluata luna aceasta, dupa ce instanta a respins procedura[...] Asa e in Romania....Sa ne bucuram, totusi, pentru ca a azi a fost un moment istoric: primul pas concret pentru dezvoltarea unei regiuni a Romaniei a fost facut."

Construirea acestor trei loturi ridica insa doua mari probleme, care tin de costuri si de viteza de deplasare. In primul rand, costurile sunt prea mari pentru un drum expres. Statul va plati patronului firmelor SA&PE, Tehnostrade, Spedition UMB (Dorinel Umbarescu) 309 milioane de euro pentru aproape 40 de kilometri (7.7 milioane euro/km) in contextul in care in Romania, pretul mediu pentru un kilometru DE AUTOSTRADA este de 6.3 milioane de euro.

In plus, drumul expres este cu 20% mai ingust decat o autostrada dar viteza maxima de deplasare este aceeasi, si anume 130 de km/h. Benzi mai inguste, aceeasi viteza, rezulta o periculozitate crescuta.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 4 Decembrie 2018