Pasiunea pentru viteza: desi paralizat, va conduce in Indy 500 cu... capul

Pasiunea pentru viteza: desi paralizat, va conduce in Indy 500 cu... capul
  • Masina va avea sisteme de siguranta speciale
  • Va exista un copilot in caz de urgenta
  • El va conduce un Chevrolet Corvette Stingray
Distribuie pe Facebook

In urma unui accident grav, un barbat din Statele Unite a ramas paralizat pe viata. Insa pasiunea pentru viteza nu cunoaste limite, asadar cu ajutorul unor sponsori va realiza o cursa la cursa din acest an de la Indianapolis.

Acum 14 ani, Sam Schmidt a avut parte de un accident grav in timp ce era pe circuitul Walt Disney, pregatindu-se pentru Indy Racing League. In urma accidentului, el a stat 5 luni in coma, dupa care a ramas paralizat la toate cele 4 membre. Adica nu isi poate misca nici picioarele, nici mainile.

In ciuda handicapului, Sam nu a parasit sportul cu motor. El este co-proprietarul echipei Schmidt Peteresen Motorsports, o echipa care a numart piloti cunoscuti precum Simon Pagenaud, Katherine Legge, Alex Tagliani si Dan Wheldon.

In cadrul cursei din acest an de la Indianapolis, Indy 500, el se va urca din nou la volanul unei masini, in ciuda handicapului pe care il are. Cu ajutorul unei colaborari si al suportului din partea echipei Arrow Electronics, a reusit sa faca un automobil semi-autonom la bordul caruia sa faca niste ture de circuit.

Masina este un Corvette Stingray modificat special, la fabricarea caruia a contribuit si compania Ball Aerospace, Falci Adaptive Motorsports, dar si laboratorul de cercetari al US Force. Cu totii, au reusit sa faca un soft care sa-i permita lui Schmidt sa conduca masina cu ajutorul miscarilor de cap. Senzori cu infra-rosu monitorizeaza extremitatile capului si softul stie cand sa vireze masina la stanga sau la dreapta, in functie de dorinta soferului. Cand el va apleca capul in fata, masina va accelera, iar atunci cand va da capul pe spate, masina va frana.

Pentru ca sistemul este unul inovativ, la bord vor fi instalate cateva masuri speciale de siguranta. Un sistem GPS nu ii va permite masinii sa se apropie la mai putin de 1 metru de parapetii de beton, dar totodata se va afla si o alta persoana la bord, pentru situatia extrema in care Schmidt pierde controlul autoturismului puternic.

Este cu adevarat o provocare pentru toata lumea, dar care merita facuta. Pana acum, cei care aveau dizabilitatea de a-si misca picioarele, puteau conduce cu ajutorul mainilor, sau invers. Acum este prima tentativa de a pune la volan un om care nu isi poate misca niciun membru. O initiativa laudabila!

Pasiunea pentru viteza

Pasiunea pentru viteza

Pasiunea pentru viteza

Pasiunea pentru viteza

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Pasiunea pentru viteza
mai multe