Pe tocuri la volan: Politist, vreau adjectiv

Pe tocuri la volan: Politist, vreau adjectiv
  • Anvelope veeechi, anvelope vechi aveeem!
  • Heidi, te-ai ratacit prin munti?
  • Come on, baby, light my fire!
Distribuie pe Facebook

Trebuie sa recunosc ca n-am fost oprita in trafic de prea multe ori, poate si pentru ca nu trec pe rosu, port centura, merg cu viteza legala de cele mai multe ori si nici n-am avut nesansa sa mi se arda vreun far taman inainte de-a trece pe langa reprezentantii Politiei Rutiere.

Insa atunci cand am fost trasa pe dreapta, motivele au fost de-a dreptul fabuloase. Nu-i nimic, am ce le povesti nepotilor, cand va veni vremea. N-as vrea sa jignesc si poate de-aia nici nu gasesc adjectivele potrivite pentru domnii in uniforma care si-au batut joc de sufletul meu cu cele mai inopinante abordari.

Anvelope veeechi, anvelope vechi aveeem!

Abia-mi luasem permisul si ai mei nu-mi dadeau nici unul masinile lor pretioase; vorba vine pretioase, ca tata avea un Peugeot Partner si mama un 206. Mno, cert e ca nu aveam acces la ele si ca n-aveam decat sa conduc 190 D-ul ala de varsta mea, adica op'spe pe atunci.

"Hai, tata, ca e sigura, ce daca rad toti colegii de tine?", imi spunea daddy uncool. Eh, si mai greu cu servo, si mai greu cu dimensiunile alea de elefant dupa ce eu facusem scoala tot pe un 206, mai greu si cu vazutul peste volan, ca nu se regla scaunul pe inaltime.

Era vara, soarele stralucea, granele dadeau in copt si eu asudam ca un porc (a, da, aproape ca uitasem ca n-avea nici aer conditionat hardughia) si incercam sa ma obisnuiesc cu statutul de sofer. Si apare, de nicaieri, o uniforma in fata mea; pe undeva pe sub ea era si-un domn care intindea mana a oprire.

Mi-au trecut mii de ganduri prin cap si-am nascocit zeci de scenarii despre cum as fi comis o greseala catastrofala in cele cateva secunde pana a ajuns in dreptul geamului. M-am dat jos din masina, aproape tremurand, ca nu stiam ca pot sa-i arat actele si fara sa fac atatea eforturi.

"Esti fata lu' domnu' Patru?"
"Da", zic.
"Si ce-i cu cauciucurile-astea? Ca-s mai tocite decat talpa mea de la pantofi", si-mi arata.

Serios?! De-asta m-ai lasat sa fierb mai ceva ca apa de la motor? Zic eu, da' cred ca m-as distra copios dac-as putea sa sperii zilnic tineri d-astia timorati cum eram si eu pe vremea aia; atunci, totusi, nu mi s-a parut deloc amuzant.

Heidi, te-ai ratacit prin munti?

Anul III de facultate, eu tot cu harbul, de data asta in Bucuresti. Stateam cu chirie pe undeva prin Drumul Taberei - Prelungirea Ghencea si singura iesire "in oras", dar mai aproape, era intr-un barulet aflat in apropiere de Piata Moghioros.

Si-aveam si de ridicat o prietena din drum, de pe Valea Ialomitei. Si ajung la bulevard si trag frumos pe dreapta s-o astept pe mandra; intr-o parcare, regulamentar, doar ca am ramas in masina. Bate cineva in geam. Ma uit, iar uniforma. Deschid geamul, de data asta, nu ma mai dau jos.

"Buna seara, zic, s-a-ntamplat ceva?"
"Nu, nu, nimic. Sunteti bine?"
"Sigur, multumesc. De ce n-as fi?"
"V-am vazut cu masina de Gorj si-am crezut ca v-ati ratacit"

Vaaai, ce grijuliu! Nu degeaba scrie "Siguranta si incredere" pe masinile lor, ma. Desigur, atunci mi s-a parut usor deplasat, dar recunosc ca, daca m-as fi ratacit intr-adevar, l-as fi privit ca pe painea lui Dumnezeu.

Come on, baby, light my fire!

Ma-ntalnesc cu o prietena sa ne plimbam prin Herastrau. Vine ea cu masina, ma culege si pe mine de acasa, parcheaza pe Ficusului si dam sa ne facem drum per pedes. Se pune ploaia, ne-ntoarcem la autoturism si ne hotaram sa mai stam la o barfa mica si la o tigara, ca nu ne vazuseram de ceva vreme.

Trece vestitul Logan alb pe langa noi o data, de doua ori, de trei ori. A patra oara opreste, vin ambii respectabili reprezentanti ai Politiei Rutiere catre noi. Ne saluta, ne-ntreaba daca avem nevoie de ajutor (na, doua muieri intr-o masina oprita, care erau sansele sa nu fie defecta?), spunem ca nu, pleaca. Ne continuam sueta, mai pufaim, ne mai hlizim, se-ntorc. Poate-am uitat sa mentionez ca erau tinerei, ar putea deveni relevant acum.

"Fetelor, tot aici?"
"Tot aici"
"Aveti un foc?"
"Avem". Le-ntindem bricheta.
"Dar de ce stati voi aici in masina, in loc sa iesiti la un suc? Sau sa iesim"
"De fapt, chiar ne pregateam sa plecam, seara buna!"

Sa fii mandra, sa te simti flatata, sa te minunezi ca le arde de flirt, sa fie flirtul de fapt in fisa postului? Ce mai conteaza, macar ne-au facut seara mai buna!

Sinziana Patru

Tu ce 'probleme' ai avut cu politia rutiera?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 20 Martie 2015