Respect Dacia! 42 de elevi se pregatesc sa devina sculeri-matriteri

Respect Dacia! 42 de elevi se pregatesc sa devina sculeri-matriteri
  • Dacia are o colaborare cu liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni
  • 42 de elevi au facut practica la Dacia in anul scolar 2014-2015
  • Dintre toti elevii, 12 sunt fete
Distribuie pe Facebook

Ne bucura foarte mult atunci cand vedem ca un urias industrial cum este Uzina Dacia de la Mioveni stie sa vada valoarea in oameni. Si mai mult, ne bucura vesti care ne conving ca omenirea mai are o sansa pentru ca mana de lucru nu a fost data pe operatiunile facute de roboti.

42 de elevi ai claselor a IX-a si a X-a, profil mecanic, de la Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni, au parcurs prima sesiune de practica la uzinele Dacia, in anul scolar 2014 - 2015. Stagiul acestora se inscrie in cadrul parteneriatului dintre liceu si Dacia, prin care compania sustine invatamantul profesional si contribuie la pregatirea viitorilor sculeri-matriteri.

In cursul lunilor ianuarie si februarie 2015, elevii au fost implicati in procesele de fabricatie, alaturi de tutorii lor, la Matrite Dacia (Pitesti) si pe platforma industriala de la Mioveni, in cele doua uzine, Vehicule Dacia si Mecanica si Sasiuri Dacia. „Nu toti au aceasta sansa”, marturiseste Radu Ungureanu, clasa a X-a (foto), aflat in practica la Matrite Dacia. Inca din clasa a VI-a, Radu se gandea sa lucreze in domeniul auto, pastrand traditia din familie, si viseaza ca „intr-o zi sa ajunga sculer-matriter la Dacia”.

Sculeri MatriteriRadu Ungureanu

Alin Botoroaga, clasa a IX-a, se declara fascinat. Nu stia foarte mult despre partea practica, iar experienta de la Uzina Vehicule Dacia, din departamentul Presaj, alaturi de colegii sai, vine in completarea notiunilor de teorie de la liceu: „am invatat intr-un timp scurt sa folosesc biaxul (instrument special folosit la prelucrarea matritelor)".

Dintre cei 42 de elevi, inscrisi la profilul de sculeri-matriteri, 12 sunt fete. Ana Maria Calugarescu, clasa IX-a, a invatat la Uzina Mecanica si sasiuri Dacia, in departamentul Sasiuri, despre „operatiile elementare de lacatuserie pe care trebuie sa le dobandeasca orice matriter: pilire, taiere cu fierastraul mecanic, polizare, biaxare (cu ajutorul biaxului), masuratori cu sublerul”, o parte dintre acestea fiind studiate si la liceu, in laboratoarele special amenajate.

Sculeri MatriteriElevi, clasa a X-a, în practica la Matrite Dacia (Pitesti)

Eugen Tirmes, director Matrite Dacia, precizeaza ca "in procesul constructiei unei masini, activitatea de matrite este mai putin cunoscuta publicului larg. Procesul de fabricatie a unui autovehicul incepe cu transformarea tablei in piese de caroserie. Pentru a transforma tabla in aripi, capote sau alte piese, sunt folosite matrite instalate pe presele din departamentul Presaj al uzinelor de vehicule". Realizarea unei matrite este un proces complicat, care necesita oameni foarte bine pregatiti. Cand a aflat, anul trecut, ca acest parteneriat s-a concretizat, s-a bucurat tare mult, dar insista ca "este nevoie de o mai stransa legatura intre partea teoretica si cea practica atunci cand este vorba de invatamant profesional. Sper ca cei mai buni dintre ei sa contribuie intr-o zi la succesul marcii Dacia."

Sculeri MatriteriElevi, clasa a IX-a, în practica la Uzina Vehicule Dacia, Departament Presaj

Elena Florea, profesor la Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni, asigura legatura dintre liceu si Dacia si urmareste indeaproape activitatea elevilor, rezultatele acestora, in colaborare cu tutorii si specialistii in domeniile de fabricatie in care se desfasoara practica. Florea a constatat ca, pe parcursul stagiului, elevii „au devenit mult mai receptivi, disciplinati si pasionati de informatiile primite. Cel mai mult i-a impresionat disciplina din uzine si masurile de protectie si securitate a muncii”.

In iulie 2014 a fost semnat protocolul de parteneriat intre Dacia, Inspectoratul Scolar al judetului Arges si Primaria orasului Mioveni pentru infiintarea si sustinerea functionarii unor clase de invatamant profesional in domeniul mecanica, calificarea profesionala sculer-matriter, la Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni. Acest parteneriat vizeaza colaborarea dintre Dacia si Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni in ceea ce priveste activitatea scolara si pregatirea profesionala practica a tinerilor liceeni. Mai multe detalii despre parteneriat puteti gasi aici.

Sculeri MatriteriElevi, clasa a IX-a, in practica la Uzina Mecanica si sasiuri Dacia, Departament Sasiuri

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Sculeri Matriteri
mai multe