Romania are cele mai proaste drumuri din UE. Potrivit bugetului, asa vor ramane!

Romania are cele mai proaste drumuri din UE. Potrivit bugetului, asa vor ramane!
  • Romania are cele mai proaste si periculoase drumuri din UE
  • Fondurile pentru reparatii sunt la jumatate fata de ce s-a cheltuit anul trecut
  • Ministrul transporturilor nu-si face griji
Distribuie pe Facebook

Statisticile Comisiei Europene arata ca tara noastra are cele mai proaste si periculoase drumuri din Uniunea Europeana, insa in ciuda acestui lucru, banii alocati de la buget pentru reparatii sunt de doua ori mai putini ca anul trecut.

Cu totii stim ca drumurile patriei sunt sub orice critica, iar zi de zi soferii isi pun clasicele intrebari "De ce mai platim rovienieta?" si "Unde se duc banii?". Insa, la fel ca si in fiecare an, intrebarile lor raman tot fara raspuns, iar drumurile sunt din ce in ce mai proaste.

Iarna isi iese usor din drepturi, iar topirea zapezilor si incalzirea vremii va scoate din nou la iveala o gramada de gropi, pe care oricat ai incerca, nu le poti evita. Nu suntem deloc mirati de acestea, deoarece au devenit oarecum ceva obisnuit, la fel cum nu suntem nici de incalcarea promisiunilor din campania electorala.

Ni s-au promis drumuri, autostrazi, si cate si mai cate, ca in final sa aflam ca potrivit bugetului tocmai aprobat, fondurile alocate anul acesta pentru intretinerea drumurilor sunt la jumatate fata de ce s-a cheltuit anul trecut.

Ca sa facem o scurta comparatie, in 2015 s-au cheltuit 743 de milioane de lei pentru repararea drumurilor, anul trecut 584 de milioane de lei, iar anul acesta s-au alocat...289 de milioane de lei. Urmarind aceasta evolutie a cheltuielilor ai tinde sa crezi ca drumurile noastre se imbunatatesc de la an la an, cand colo stim cu totii adevarul si faptul ca nu poti sa mergi 5 kilometri fara sa dai intr-o groapa sau intr-o denivelare.

In ciuda estimarilor CNAIR, potrivit carora ar fi nevoie de peste un miliard de lei pentru reparatia drumurilor, actualul ministru al transporturilor, Razvan Cuc, nu-si face griji. Cred ca nu glumea cand spunea ca nu promite niciun kilometru nou de autostrada.

Despre recentele fonduri, minstrul spune ca "Aceasta suma va fi completata cu sume din bugetul Companiei de Administrare a Infrastructurii. Vom vedea, daca este nevoie, la rectificarea care va avea loc in luna iunie sau iulie vom solicita o suplimentare."

Pentru a-ti face o idee despre calitatea drumurilor din Romania, poti sa arunci o privire peste harta de mai jos, realizata de reprezentantii societatii civile. Verde si albastru inseamna ca soselele sunt bune si foarte bune, iar rosu si violet...iti poti da singur seama.

Harta rutiera a Romaniei- calitatea drumurilor

Partea si mai proasta este ca printre amendamentele facute pentru actualul buget, se afla si unul care propunea ca 100 de milioane de lei din visteria statului sa mearga, suplimentar, pentru lucrari de intretinere a drumurilor. Insa, surpriza: a fost respins de Parlament. Desigur, in conditiile actuale, aceasta suma era praf in ochi, dar daca mai adaugam si cele 210 milioane care se strang anual din rovinieta si taxa de pod, era totusi ceva mai mult decat cele 289 de milioane alocate.

Acum, nu ne ramane de facut decat sa ne intrebam daca oare cei de la putere au vreun habar de ceva, sa ne aducem aminte de toti sfintii atunci cand dam intr-o groapa, si sa aruncam o privire peste o statistica: anul trecut, pe drumurile patriei, s-au inregistrat 8.683 de accidente rutiere grave, soldate cu 1.910 morti si aproape 8.300 de raniti grav. In 2016. Intr-o tara care se vrea europeana.

Distribuie pe Facebook
mai multe