Romania, unica in lume: soseaua pe care mii de soferi incalca legea zilnic fara sa stie

Romania, unica in lume: soseaua pe care mii de soferi incalca legea zilnic fara sa stie
  • Acostamentul este folosit de pietoni si biciclisti
  • Soferii risca o amenda de 6000 de lei
  • CNAIR nu face nimic in aceasta privinta
Distribuie pe Facebook

Intr-o tara in care politicienii PSD modifica legea astfel incat sa iti poti face o afacere cu pacanele pe insule si in Delta Dunarii astfel incat sa nu platesti taxe la stat, intr-o tara in care cu cat furi mai mult, cu atat esti votat de mai multi prosti, e clar ca totul se poate. Nu degeaba, Romania este tara tuturor posibilitatilor...

DN2 este una din cele mai periculoase sosele din Europa pe care mor aproape saptamanal persoane. E vorba de drumul european E60 sau E85, numit si DN2, cel care face legatura dintre Bucuresti si nordul tarii, dincolo de Suceava, pana la granita cu Ucraina. Acest drum, pe primii 333 kilometri, poarta denumirea de Drum National nr. 2 si poate intra in Cartea Recordurilor drept cel mai periculos drum din cauza unui singur aspect: autoritatile l-au facut la betie.

La prima vedere ai spune ca DN2 este o sosea cu doua benzi pe sens. Sau ai putea spune ca DN2 este o sosea care are o banda si jumatate pe sens, astfel incat prima banda sa fie folosita pentru a permite depasirea celor din spate. Sau, ai putea spune ca DN2 este o sosea foarte misto, sigura, deoarece are o banda de urgenta. Ei bine, nu.

Prima banda, cea de langa lanul de porumb, se numeste acostament. Nu este nici banda de circulatie, nici de urgenta, nu este nici macar banda de circulatie rutiera de vreun fel sau altul. Este ACOSTAMENT si soferii nu au voie sa circule pe ea. Punct. Iar acest lucru se intampla din cauza ca autoritatile sunt pur si simplu indiferente la nevoia de siguranta a soferilor din Romania.

Absolut toti soferii care circula pe DN2, de ordinul miilor sau zecilor de mii in fiecare zi, folosesc prima banda. De fapt, folosesc acostamentul. Incalcand legea si riscand o amenda din partea Politiei Rutiere. Insa aceasta incalcare de lege s-a transformat in ceva normal, s-a transformat in prima banda pe care soferii circula, lasandu-i pe cei mai rapizi sa foloseasca benzile din mijloc.

Conform Digi24, prima banda de pe DN1 are o latime de 2.5 metri, cu un metru mai putin decat latimea unei benzi de drum national si cu 1,25 metri mai putin ca latimea ceruta de o banda de autostrada. Conform oficialilor CNAIR si cei ai Politiei Rutiere citati de Digi24, prima banda pe sens NU este banda de circulatie ci este acostament. DN2 este, de fapt, o sosea cu o singura banda pe sens cu o latime de 3,5 metri fiecare. Adica soferii trebuie sa circule EXCLUSIV pe banda de langa axul drumului, acostamentul fiind folosit doar in cazuri exceptionale de urgenta, cand ti s-a stricat masina.

DN2

In realitate, toata lumea foloseste acostamentul ca si cum ar circula pe o banda obisnuita. Mai trist este ca, conform legii, acostamentul poate fi folosit de pietoni sau biciclisti. Asta inseamna ca daca circula un om pe prima banda de pa DN2 si un sofer il loveste cu masina, vinovat este 100% soferul deoarece pietonul circula legal!

Si mai grav este ca, absolut toti acei mii de soferi care circula zilnic pe acostament risca o amenda de 6000 de lei! Legea spune clar acest lucru, prin Ordonanta 43 din august 1997: ”este interzisă circulația autovehiculelor pe acostamente, șanțuri, trotuare, pe spații de siguranță ale drumurilor și podurilor, precum și pe banda de urgență sau mediană a autostrăzilor”. Potrivit IGPR, încălcarea acestei prevederi se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei, aplicată persoanelor fizice sau juridice, confiorm art.61, aliniat 1, litera a din același act legislativ.

Ce este de facut? In mod ideal, CNAIR ar trebui sa lateasca acostamentul si sa il transforme in banda de circulatie. In realitate, insa... DN2 va ramane asa mult si bine, probabil inca 10 ani, si va produce victime nevinovate iar soferii vor continua sa circule pe acostament deoarece nu cunosc adevaratul lui scop. Cat despre Politia Rutiera... cu siguranta, niciodata, nu va da vreo amenda pentru ca ai circulat pe acostament. Ca doar nu scrie nicaieri ca e acostament si ca circulatia pe el e interzisa, nu?

Distribuie pe Facebook
mai multe