Scandalul Dieselgate: VW dat in judecata in SUA, iertat in Europa

Scandalul Dieselgate: VW dat in judecata in SUA, iertat in Europa
  • Americanii iau masuri dure impotriva Volkswagen
  • Volkswagen ar putea rascumpara masini in SUA
  • Ce masuri se iau in Europa
Distribuie pe Facebook

Grupul auto Volkswagen se afla inca in criza dupa ce in urma cu patru luni a izbucnit cel mai mare scandal din istoria companiei

Dupa ce s-a demonstrat ca masinile sale aveau instalate softuri pentru controlarea emisiilor poluante in timpul testelor, VW a fost somat sa plateasca amenzi, sa plateasca daune soferilor, sa scoata softul de pe toate masinile afectate, iar in SUA a fost chiar dat in judecata de Departamentul American de Justitie. In Europa insa consecintele au fost mult mai blande.

Americanii iau masuri dure impotriva Volkswagen

Saptamana aceasta, statul american a dat in judecata constructorul auto german acuzand patru incalcari ale legislatiei de mediu la circa 600.000 de masini Volkswagen vandute in SUA. In proces sunt implicate nu doar masinile diesel cu motoare de doi litri, ci si cele cu motoare mai mari de la marcile mai scumpe ale grupului - Audi si Porsche.

Acest proces ar putea costa VW undea la 90 de miliarde de dolari, cate 37.500 dolari pentru fiecare vehicul dintre cele aproape 600.000 vizate. Initial, estimarile legate de amenzile pe care le vor da americanii pentru Dieselgate se situau la circa 12 miliarde de euro, iar noile despagubiri pe care le pretinde SUA au luat prin surprindere intreaga piata. Imediat dupa anuntul procesului si titlurile companiei au inregistrat o noua scadere pe bursa germana, cea mai mare dintre cele de pana acum.

Departamentul american de Justitie acuza VW ca, in realitate, nu a vandut masinile pe care le declarase in fisele de omologare, dar si ca a impiedicat eforturile autoritatilor de a afla adevarul despre emisiile modelele lor. Nici faptul ca VW facea reclama masinilor sale folosind sintagma "clean diesel" nu este pe placul americanilor, care spun ca este publicitate mincinoasa, iar clientii au fost indusi in eroare in mod voit.

Consecintele suferite de Volkswagen pana acum de pe urma Dieselgate ar putea fi considerate doar varful aisbergului, deoarece procesul intentat acum este unul civil, insa sunt sanse foarte mari sa fie intentat si un proces penal pentru frauda.

Volkswagen ar putea rascumpara masini in SUA

Grupul auto german va rascumpara aproximativ 120.000 de masini afectate de Dieselgate vandute pe piata din SUA, acest numar insemnand 20% din totalul masinilor cu softul manipulator livrate in America. VW fie va cumpara inapoi autoturismele la valoarea pietei, fie le va da clientilor masini noi in schimbul celor cu softul manipulator.

Motivul pentru care s-a recurs la aceasta solutie ar fi dificultatea de a rezolva problema in cazul modelelor mai vechi, dar si legile de protectie a mediului foarte dure din SUA.

In Europa, unde numarul exemplarelor afectate este mult mai mare - 8,5 milioane de unitati - nu se va recurge la o astfel de masura. In cazul clientilor europeni se vor limita doar la scoaterea softului, proces care va dura doar 30 de minute per masina.

Ce masuri se iau in Europa

Compania Volkswagen este una de o mare importanta economica la nivel european, astfel incat si autoritatile sunt mai blande. In plus, vorbim despre un grup care are investitii in majoritatea tarilor de pe Batranul Continent, unde are sute de mii de angajati.

Desi la inceputul scandalului, in septembrie 2015, majoritatea statelor au anuntat ca vor da in judecata compania, la 4 luni de la izbucnirea lui inca nu s-au intentat procesele. Si in tara noastra era anuntat un proces impotriva Volkswagen pentru a recupera banii din taxele de mediu incasate gresit. Prejudiciul adus statului roman ar fi de 30 de milioane de euro, anunta in luna octombrie ministrul Mediului de la vremea respectiva.

Daca statele intarzie sa ia masuri impotriva Volkswagen, clientii sunt insa mai grabiti. In Elvetia, spre exemplu, peste 600 de posesori au formulat cereri de trimitere in judecata. In acelasi timp, compania a anuntat ca tuturor clientilor sai din SUA si Canada le va oferi vouchere in valoare de 1.000 de dolari si asistenta rutiera timp de trei ani.

In schimb, posesorii europeni nu vor primi astfel de reduceri.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 8 Ianuarie 2016