Pe tocuri la volan: Schimbarea masinii si durerile de cap...

Pe tocuri la volan: Schimbarea masinii si durerile de cap...
  • Schimbarea autoturismului, o adevarata provocare
  • Masina noua sau second-hand?
  • Intalniri cu vanzatori dintre cei mai dubiosi
Distribuie pe Facebook

M-am hotarat. Imi schimb masina. M-am saturat sa merg la service mai des ca la mama acasa, sa nu mai pot asculta nici muzica din cauza scartaiturilor si a troncanelilor. In plus, de cateva zile nu mi se mai inchide geamul din dreapta. E electric. Pana acum am crezut ca e de la frig, caci am citit ca poate fi o "buba" a Nissan-ului. Il ajutam cu mana sa se inchida, dar acum gata... Amin.

Cand am primit masina a fost cea mai fericita zi din viata mea. De pana atunci. Avea vreo 50 de mii de kilometri la bord, facuti de tata. Cadou de la ai mei cand am facut 30 de ani. Am iubit autoturismul asta.

Doamne, ce transformare in 3 ani de zile! Cum se poate schimba o masina in halul asta? Deh... Usile se inchid greu, electricul pica. Sunt clar ultimele drumuri pe care le fac cu cu ea. Gata, ne despartim. Am decis. Vreau alta. Inchid ochii. O si vad... rosie, da, in locul asteia gri de o confundai cu soseaua.

Masina noua sau second hand

Daca sa fie rosie, atunci sa fie noua. Imi permit una noua? Sau sa astept programul asta cu prima masina, ca doar furia gri n-a fost pe numele meu si mi-ar trece dosarul?

Undeva la maximum 13 mii de euro, ca sa nu platesc mai mult de 3- 4 ani la banca. Visez mai departe... Masina noua, rosie, fara zgarieturi, fara ciocolata pe scaun si cafea pe schimbator, fara miros de tigara si cu parbriz impecabil, nefisurat.

O oferta bunicica

Intru pe cateva site-uri, dau cautare dupa... culoare si gasesc cele mai aratoase masini in acest pret. Mda, modelul Hyundai Elantra pare sa fie cel potrivit. De ce ma gandesc atat? Plec la reprezentanta.

Domnul de acolo pare sa isi dea imediat seama ce imi doresc. Ma urca la volan, imi prezinta variantele cu scaun incalzit, retrovizoare late si locuri de depozitare suficiente.

Imi explica ceva de capacitatea motorului, 1.6 pe benzina. Aud undeva in departare ca as avea un consum bun. Sa-i cred? Ce mai conteaza? Ma si vad, la vara, cu fetele, muzica, geamurile deschise, cum GPS-ul cu care era dotata masina ma scoate din incurcatura.

O masina la mana a doua, doar de gura sotului

Ma intorc incantata acasa. Deja masina pe care m-am hotarat sa o schimb, cea care trancane si scartaie nu ma mai incomodeaza deloc. Trec si peste faptul ca miroase a benzina. O fi ceva cu pompa si ma hotarasc repede sa sting tigara. Gata cu fumatul la interior! Oricum trebuie sa ma dezobisnuiesc sa mai fac asta in masina... caci vine cea noua!

Deschid usa casei sarind intr-un picior, ii spun sotului in doua vorbe ce am facut si pac... Visul meu incepe sa se clatine. Cu zambetul pe buze aflu varianta barbateasca. A unei masini la mana a doua, cu ceva kilometri si deloc rosie. Ca cica mai vrea si el sa o conduca. Si cum sa conduca masina rosie? Atentia imi e atrasa doar atunci cand aflu ca as economisi cumva cateva mii de euro.

Intalniri dubioase

M-am hotarat sa-mi cumpar un Hyundai Elantra care, stiu sigur, am vazut la televizor, a primit 5 stele la testul de siguranta. O studiez pe cateva site-uri cu masini second hand si vad ca interiorul este si pe gustul meu: spatioasa, incalzire in scaune. Incep sa sun. Am aranjat vreo 4 intalniri.

Prima, un pusti la vreo 19 ani, cu un lant greu si auriu la gat, incerca sa-mi vanda un exemplar cu numere de Germania pe care se jura ca l-a adus in tara saptamana trecuta, ca e ca si nou si ca are toate actele in regula. Figura lui nu-mi inspira deloc incerdere, asa ca ma duc la a doua intalnire.

Barbatul din fata mea incerca sa ma convinga ca autoturismul are revizia la zi, ca a fost schimbata de curand distributia, ca are taxele platite, ba mai mult incearca sa-mi ia ochii si cu 4 cauciucuri in plus, de iarna. Bonus. Masina imi transmitea altceva.

Si tot asa, ziua mea se incheie intr-o nota deloc optimista. Cum sa aleg? Mai caut si in anunturile postate mai tarziu. Mai gasesc cate ceva. Preturile mi se par dubioase in comparatie cu dotarile. S-o fi intalnit hotul cu prostu'?, imi zic.

Cer ajutorul sotului. N-are deloc timp de asa ceva. Munceste 14 ore pe zi. Il sun pe tata. Cand aude ca vreau sa renunt la minunatia gri la care tinea ca la ochii din cap, incepe cu morala. Inchid telefonul. Ce fac acum? Cum sa aleg?

Autor: Raluca Ivanescu

Distribuie pe Facebook
mai multe