Schita masinii ar putea sa-ti salveze viata, spun cei de la ACR. Oare?

Schita masinii ar putea sa-ti salveze viata, spun cei de la ACR. Oare?
  • Schita fiecarui model poate fi gasita online
  • Foaia printata trebuie pusa in parasolarul dreapta
  • Teoretic, pompierii gasesc schita si stiu zonele cu risc ale masinii
Distribuie pe Facebook

Cei de la ACR, Automobil Clubul Roman, vin cu o idee destul de interesanta, menita sa contribuie la o salvare mult mai eficienta a persoanelor incarcerate in urma unui accident. Dar chiar daca la prima vedere suna bine, sa fie oare asta o varianta buna, sau una care impiedica activitatea salvatorilor?

Ideea suna cam asa: cauti pe net marca si modelul masinii tale, gasesti schita automobilului numita "Carte de salvare", o printezi si o pui in parasolarul din dreapta si, in caz de nevoie, o vor gasi pompierii de la descarcerare care vor sti cum sa taie masina mai repede si mai sigur pentru a-ti salva viata. Cel putin, asa suna teoria, insa practica e putin... diferita.

"Cartea de salvare" este numele international dat unei schite ce arata cateva elemente importante in cazul unei descarcerari. Mai precis, aceasta schita arata localizarea zonelor cu intarituri ale caroseriei, unde sunt airbagurile, unde sunt rezervoarele de carburant, pistoane sub presiune si diferite elemente ce prezinta un risc de explozie. In caz de accident, salvatorii vin si gasesc la bord aceasta schita, taind masina in functie de datele imprimate pe ea, astfel incat sa nu atinga zone periculoase care pot duce la izbucnirea unui incendiu.

ACR mai vine si cu ideea ca automobilele care au o astfel de schita la bord sa fie semnalizate prin intermediul unui sticker special, astfel incat pompierii veniti la fata locului sa stie sa caute dupa parasolar schita cu pricina. Si, odata ce demareaza procedurile specifice de descarcerare, cu prese si foarfece hidraulice, sa poata ocoli zonele periculoase, cum ar fi amortizoarele de haion care contin gaz sub presiune, sau bateria, pentru ca atat munca salvatorilor sa fie mai sigura, cat si toata operatiunea de salvare a celor de la bord.

Cartea de salvare

Nu stim cat de mult o sa prinda acest fenomen in Romania, dar cert este ca mai toti producatorii pun la dispozitia soferilor, online, aceste schite care pot fi scoase la imprimanta de oricine. Din pacate, la noi, aceasta initiativa seamana doar cu o "reclama mobila pe" care si-o doresc cei de la ACR, pentru ca au propus stickere uriase pe care scrie Automobil Club Romania, din a caror suprafata doar 20% se refera la faptul ca acea masina are o "Carte de salvare" la bord... Asadar, ideea este buna, dar le propunem ca celor care o gasesc utila sa isi faca propriile stickere ce nu urmaresc niciun marketing ascuns.

In plus, atunci cand vine vorba de operatiuni de urgenta, cei de la SMURD sunt bine antrenati si echipati. Iar o astfel de schita poate ca doar ar impiedica autoritatile sa-si faca treaba. Suntem convinsi ca pompierii stiu care sunt zonele periculoase si unde trebuie sa taie masina astfel incat sa scoata victimele fara probleme si cat mai repede. Adica ne intrebam cat de utila este aceasta initiativa... Mai bine venit ar fi fost un proiect de constientizare a soferilor cu privire la viteza excesiva sau o campanie impotriva CNADNR-ului care nu face marcaje si parapeti de protectie pe sosele importante, cu risc mare de accidentare...

Distribuie pe Facebook
mai multe