Se strange latul si in Europa. VW trebuie sa plateasca despagubiri de 20 de milioane de euro in Cehia pentru Dieselgate

Se strange latul si in Europa. VW trebuie sa plateasca despagubiri de 20 de milioane de euro in Cehia pentru Dieselgate
  • Decizie fara precedent in Europa
  • Cehia, prima tara care obliga VW la plata unor despagubiri
  • Nefiind definitiva, decizia va fi atacata cu apel
Distribuie pe Facebook

O instanta din Praga a decis ca Volkswagen trebuie sa plateasca despagubiri de 20 de milioane de euro in scandalul Dieselgate. Cehia este prima tara europeana care obliga gigantul german la o astfel de compensatie.

Dieselgate, probabil cel mai mare scandal din epoca moderna a industriei auto, este departe de a se fi incheiat. Pana acum, gigantul german Volkswagen, de la care a pornit totul, a fost obligat sa plateasca despagubiri clientilor din Statele Unite ale Americii, insa acum, brand-ul din Wolfsburg s-ar putea sa fie pedepsit si pe continentul european.

Organizatia Safe Diesel a deschis un proces in numele a 2.435 de clienti Skoda si Volkswagen din Cehia, iar acum o instanta din Praga a decis ca producatorul german trebuie sa le plateasca acestora despagubiri de circa 20 de milioane de euro.

Cehia devine astfel prima tara europeana care obliga VW la o asemenea compensatie pentru Dieselgate. Potrivit acestei organizatii, mai mult de 165.000 de masini din Cehia au fost afectate de scandalul emisiilor poluante.

Daca initial Volkswagen nu a depus obiectii la solicitarea Safe Diesel pana la data stabilita de instanta, crezand ca actiunea va fi respinsa, acum reprezentantii companiei au declarat ca vor ataca decizia cu apel, intrucat nu este definitiva.

Tot ca o consecinta a scandalului Dieselgate, seful Audi, Rupert Stadler, a fost retinut anul trecut de autoritatile germane. Atunci, procurorii care il acuzau de frauda si publicitate falsa, au dispus aceasta masura de teama ca acesta ar vrea sa ascunda dovezi in legatura cu acest scandal.

In aprilie 2019, Martin Winterkorn, fostul CEO Volkswagen, a fost acuzat oficial de frauda in Germania. Alaturi de alti patru fosti oficiali, Winterkorn a fost invinuit pentru ca a incalcat mai multe legi si ca nu a informat autoritatile cu privire la folosirea dispozitivelor de trucare a emisiilor.

Distribuie pe Facebook
mai multe