Seful CNADNR a fost demis dupa ce DNA a inceput ancheta in cazul autostrazii demolate

Seful CNADNR a fost demis dupa ce DNA a inceput ancheta in cazul autostrazii demolate
  • Procurorii anticoruptie au demarat o ancheta in cazul autostrazi demolate
  • Cine este noul sef de la Drumuri
  • Pe tronsonul demolat se va circula din iunie
Trimite unui prieten

Neregulile care au dus la demolarea unei portiuni din autostrada Orastie - Sibiu nu raman fara urmari.

Seful Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a fost demis saptamana aceasta de ministrul Transporturilor tocmai din cauza celor intamplate pe tronsonul inaugurat cu doar un an in urma.

Narcis Neaga se afla in fruntea institutiei de peste doi ani. In locul sau a fost numit Catalin Homor, fost director interimar al Metrorex.

Procurorii anticoruptie au demarat o ancheta in cazul autostrazi demolate

Dupa scandalul iscat in urma deciziei de demolare a unei portiuni din autostrada Orastie - Sibiu, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a cerut un raport extins al activitatii CNADNR.

Procurorii DNA au deschis in acest caz un dosar penal si au inceput urmarirea penala in rem (cu privire la fapte). Se ancheteaza infractiuni de corupție, infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, dar si infractiuni privind fraude cu fonduri europene.

Pana acum nu a fost pusa sub acuzare nicio persoana. De altfel, DNA ancheteaza toate cele 4 contracte de la autostrada Sibiu - Orastie, nu doar cel aferent portiunii demolate.

Chestionat in legatura cu motivele care au dus la demiterea lui Neaga, ministrul a explicat ca este nevoie de o resetare la nivelul companiei.

"Nemultumirile sunt cele pe care le stim cu toții. Eu am constatat, de exemplu, in raportul pe care l-am cerut, si anumite carente pe activitatea operationala, nu numai pe cea de investitii.

Vorbim despre pregatirea pentru activitatea de iarna, nu erau stocurile asigurate, nu erau masinile pregatite in totalitate acolo unde trebuia", a declarat acesta.

Odata cu aceste schimbari de conducere, in cadrul CNADNR si Metrorex vor incepe procesele de restructurare. In cazul companiei de autostrazi, va fi demarata si procedura de selectie a noului management, atat director general, cat si Consiliu de Administratie.

Cine este noul sef de la Drumuri

De profesie inginer constructor, Catalin Homor, noul sef de la CNADR, a fost sef interimar la Metrorex din vara acestui an si director de investitii si achizitii publice a aceleiasi companii inca din 2013.

Conform declaratiei sale de avere, el detine trei masini (Opel, Renault, Mazda), circa 38.000 de euro si 43.000 lei in conturi si bijuterii in valoare de 9.000 de euro. Anul trecut, acesta a incasat de la Metrorex venituri nete de 88.800 de lei.

Inainte sa lucreze in companii de stat, el a activat in firma de constructii Comnord, una dintre cele mai mari din domeniu. La CNADNR, Homor va avea in mana un buget de 1,5 miliarde de euro si peste 6.000 de angajati.

Pe tronsonul demolat se va circula din iunie

In luna octombrie a fost demolata o portiune de 200 de metri (Saliste - Cunta) a autostrazii Orastie - Sibiu la mai putin de un an de la inaugurare si dupa nenumarate alte restrictii de circulatie cauzate de craterele din asfalt.

Ministerul Transporturilor a anuntat ca acest tronson va fi închis pana in luna iunie, insa reconstructia nu a fost inca demarata. Autostrada este inchisa inca din septembrie.

Lucrarile la Sibiu - Orastie au inceput in 2011 si ar fi trebuit ca drumul sa fie gata pana la jumatatea lui 2012. Odata ce s-au constatat intarzieri, s-a negociat un alt termen de finalizare a proiectului: 31 decembrie 2015, insa si acesta va fi depasit.

In noiembrie anul trecut, ea a fost inaugurata de fostul premier Victor Ponta cu cateva zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, la care el insusi candida. In scurt timp, drumul a fost inchis pentru reparatii.

Constructia acestei sosele a fost finantata intr-o mare masura din bani europeni. Peste 500 de milioane de euro a dat UE pentru realizarea ei.

Daca insa proiectul nu va fi gata pana la termenul stabilit, Romania pierde aceste fonduri. O solutie ar fi cererea unei prelungiri, insa ea inca nu a fost formulata, in conditiile in care termenul limita este finalul anului acesta.

Contractul pentru construirea lotului 3 din Autostrada Orastie - Sibiu a fost atribuit firmei italienie Salini Impregilo, care mai are la noi in tara alte doua proiecte, la Logoj - Deva, respectiv Sebes - Turda.

Trimite unui prieten
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 10 Decembrie 2015