Sistemul audio al masinii poate duce la accidente mortale, spune un studiu

Sistemul audio al masinii poate duce la accidente mortale, spune un studiu
  • Melodiile care exprima emotie sunt cele mai riscante
  • Ideal este sa schimbam cat mai des stilul de muzica
  • In viitor, sistemul audio va detecta starea de spirit a soferului
Distribuie pe Facebook

"Masina este singurul loc din lume in care muzica pe care o asculti te poate ucide" spune un profesor din Israel. Dar cum este asa ceva posibil?

Un psiholog-muzical (da, exista meseria asta!) din Israel spune ca tipul de muzica pe care il ascultam poate afecta felul in care conducem cu consecinte grave, respectiv accidente mortale. Este afirmatia profesorului Warren Brodsky, directorul sectiei de psihologie muzicala din cadrul Universitatii Ben-Gurion din Negev. El a scris o carte despre legatura pe care o are muzica cu emotia si cu condusul masinii.

El spune ca in masina muzica te poate ucide. Dar nu tipul de muzica pe care il asculti, deoarece studiile au aratat ca indiferent ca asculti heavy-metal si vreo poloneza de Chopin, sansele sunt egale pentru a produce un accident. Ci problema semnalata de Bordsky este referitoare la conexiunea emotionala pe care o are soferul cu melodia care se aude in difuzoare.

De exemplu, de fiecare data cand un sofer devine emotiv, este distras de la drum. Un cantec ce inspira fericire, suparare, nostalgie sau energie ridicata, care te face sa tii ritmul cu degetul, sa dai din cap, il poate face pe sofer sa isi piarda din concentrare. Iar lipsa atentiei in timpul condusului este o importanta cauza a accidentelor rutiere grave. De exemplu, in Statele Unite, cei de la NHTSA, adica National Highway Traffic Safety Administration, spun ca in fiecare an, lipsa atentiei duce la 1.2 milioane de accidente rutiere anual.

Studiul profesorului Brodsky din Israel demonstreaza ca soferii trebuie sa evite muzica ce exprima emotii pozitive sau negative. Respectiv vreo melodie romantica plina de amintiri neplacute care l-ar putea induce pe sofer intr-o stare de nostalgie. Cea mai buna solutie este schimbarea melodiei cat mai repede, ceea ce duce automat si la schimbarea starii pe care o are soferul. In viitor, acelasi profesor vede inventarea unor sisteme audio care vor detecta starea de spirit a soferului si care vor schimba muzica din difuzoare astfel inca soferul sa nu aiba parte de reactii emotionale puternice.

Va mai durea multa vreme pana cand o sa vedem astfel de sisteme audio inteligente pe masinile de serie. Dar de aici putem invata ceva util: sa evitam melodiile care ne aduc aminte de fosta iubita sau de vreo melodie preferata de cineva pe care l-am pierdut. Chiar daca starea de nostalgie pare placuta, ea nu face decat rau.

Distribuie pe Facebook
mai multe