Soferii romani nu au nevoie de autostrazi. Pentru ca habar nu au sa circule pe ele

Soferii romani nu au nevoie de autostrazi. Pentru ca habar nu au sa circule pe ele
  • In prezent avem 806 km de autostrada
  • Ministerul Transporturilor isi asuma numai 100 de km in 2019
  • Limita MAXIMA de viteza pe autostrazi este de 130 km/h
Distribuie pe Facebook

Din 10 conducatori auto din Romania, 9 striga in fiecare zi ca nu au autostrazi pe care sa circule. Dar tot din 10 conducatori auto din tara noastra, 8 habar nu au cum sa circule pe o autostrada.

Umbla in urma cu ceva timp pe internet un banc, adevarat dealtfel: cand a facut Dumnezeu lumea i-a zis Sfantului Petru: "Petre, da-le romanilor munti, mare, delta, paduri, podisuri, da-le de toate." Replica a venit imediat: "Chiar asa de generosi sa fim cu ei?", "Da Petre, lasa ca le dam si niste conducatori prosti."

Si cam asa s-a intamplat, mai putin partea cu divinitatea. Dar sa revenim la doua dintre problemele noastre eterne: lipsa autostrazilor si a infrastructurii rutiere, doua aspecte care fac ca numarul accidentelor mortale din tara noastra sa creasca incontinuu.

Autostrazi Romania

Potrivit unui grafic, Romania avea 96 de kilometri de autostrada in 1972. Dupa 15 ani, cifra a crescut la 113 si a ramas asa pana in 2004. Trei ani mai tarziu, tara noastra a intrat oficial in Uniunea Europeana cu 261 de kilometri de sosea de mare viteza si de atunci situatia este cam aceeasi.

In ciuda vesnicelor promisiuni facute in campanie de-a lungul anilor, de la Adrian Nastase, Traian Basescu si pana la actualul ministru al Transporturilor, care recent a declarat ca isi asuma numai 100 de kilometri de autostrada in 2019 (asta daca nu ploua!!!!), autostrazile in Romania s-au construit cu viteza melcului. Sau nu s-au facut deloc.

Autostrazi Romania

Numai in 2012 si 2013 am reusit sa construim de la zero sau sa dam in folosinta peste 100 de kilometri pe an pentru ca apoi numarul sa scada la 71 in 2014, 32 in 2015, 22 in 2016, 18 in 2017 si 56 anul trecut. Asa se face ca in prezent avem in total 806 kilometri de autostrada si nici acestia facuti ca la carte.

Autostrazi RomaniaPrintscreen CNAIR

Spre exemplu, autostrada Bucuresti - Ploiesti nu are spatii de servicii nici in ziua de azi, Cluj - Turda nu are iesiri si nici benzinarii sau toalete si pe deasupra, multi kilometri din acesti 806 sunt doar cioturi de autostrada.

Dincolo de aceasta problema mai sunt si conducatorii auto din Romania, majoritatea dintre ei nestiind pur si simplu cum se circula pe o autostrada. Problema si mai mare este ca nimeni nu ii sanctioneaza atunci cand gresesc asa ca ei continua sa circule cu viteza excesiva, sa dea flash-uri, sa nu pastreze distanta, sa se sicaneze cu alti participanti la trafic, sa depaseasca coloana pe banda de urgenta, sa stationeze inutil pe banda de urgenta si cate si mai cate.

Autostrazi Romania

Codul Rutier reglementeaza foarte clar ce ai voie sa faci si ce iti este interzis atunci cand circuli cu masina pe autostrada, dar stim cu totii cum isi iau majoritatea romanilor permisul de conducere. Cand au ocazia rara sa iasa pe autostrada, acestia cred ca este vreun loc de test pentru a vedea cat prinde masina.

Revenind la legislatie, OUG 195/2002 spune la articolul 44, alineatul 2 ca "In circulatia pe autostrazi [...] conducatorii de autovehicule [...] sunt obligati sa foloseasca si in timpul zilei luminile de intalnire sau luminile pentru circulatia diurna."

Apoi, la articolul 49, alineatul 4, litera a.) se arata ca "Limitele maxime de viteza pe autostrazi este de 130 km/h."

Autostrazi Romania

Totodata, "Pe autostrazi este interzisa circulatia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite, fara autorizatie speciala de transport eliberata de administratorul drumului public, conform reglementarilor in vigoare, a vehiculelor cu tractiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau impinse cu mana, a bicicletelor si mopedelor, a tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari agricole, precum si a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h" (art. 71, alin. 1)

Cat despre banda de urgenta, art. 74 alin. 3 spune ca "Se interzice circulatia, oprirea sau stationarea autovehiculelor pe banda de urgenta, cu exceptia cazurilor justificate, precum si a autovehiculelor cu regim de circulatie prioritar." In caz contrar risti amenda si 2 puncte de penalizare.

In ceea ce priveste distanta dintre vehicule, Codul Rutier reglementeaza la art. 51 urmatoarele "Conducatorul unui vehicul care circula in spatele altuia are obligatia de a pastra o distanta suficient fata de acesta, pentru evitarea coliziunii." Daca stai lipit de bara masinii din fata nu se considera o distanta suficienta pentru evitarea unui accident.

Autostrazi Romania

In concluzie, pana sa ceara sus si tare autostrazi conducatorii auto din Romania ar trebui sa invete cum se circula corect pe cele existente. Si politia sa-i sanctioneze pe cei care incalca legea. Teoretic. Pe noi practica ne omoara.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Autostrazi Romania
mai multe