Statele Uniunii Europene au aprobat planul care prevede interzicerea vanzarilor de masini pe benzina si motorina

Statele Uniunii Europene au aprobat planul care prevede interzicerea vanzarilor de masini pe benzina si motorina
  • Statele Uniunii Europene au aprobat planul care prevede...
  • ... interzicerea vanzarilor de masini pe benzina si motorina
Distribuie pe Facebook

"Consiliul si-a adoptat astazi pozitiile de negociere (abordari generale) cu privire la importante propuneri legislative din cadrul pachetului legislativ Pregatiti pentru 55. Prezentat de Comisia Europeana la 14 iulie 2021, pachetul legislativ va permite Uniunii Europene sa isi reduca emisiile nete de gaze cu efect de sera cu cel putin 55 % pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, si sa atinga neutralitatea climatica in 2050", anunta un comunicat publicat la mijlocul acestei saptamani.

"Ajungerea, in cadrul presedintiei franceze, la un acord intre statele membre cu privire la pachetul legislativ Pregatiti pentru 55 reprezinta un pas crucial in realizarea obiectivelor noastre climatice in principalele sectoare ale economiei. Tranzitia ecologica si energetica va necesita contributii din partea tuturor sectoarelor si a tuturor statelor membre, intr-un mod echitabil si incluziv. Consiliul este acum pregatit sa negocieze cu Parlamentul European cu privire la finalizarea pachetului legislativ, plasand astfel Uniunea Europeana, mai mult ca oricand, in avangarda luptei impotriva schimbarilor climatice", a declarat Agnes Pannier-Runacher, ministra franceza a tranzitiei energetice.

Potrivit documentului mentionat anterior, "Consiliul a convenit sa creasca, pana in 2030, nivelul obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2 pentru autoturismele si camionetele noi, la 55 % in cazul autoturismelor si la 50 % in cazul camionetelor. De asemenea, Consiliul a convenit sa introduca un obiectiv de reducere cu 100 % a emisiilor de CO2 pana in 2035 in cazul autoturismelor si al camionetelor noi.

Conducatorilor auto li se va asigura posibilitatea de a-si reincarca vehiculele in oricare dintre statele membre prin revizuirea aferenta a instalarii unei infrastructuri pentru combustibili alternativi (AFIR).

In 2026, Comisia va evalua progresele inregistrate in directia realizarii obiectivelor de reducere cu 100 % a emisiilor si necesitatea de a revizui aceste obiective tinand seama de evolutiile tehnologice, inclusiv in ceea ce priveste tehnologiile de reincarcare pentru vehiculele hibride si importanta unei tranzitii viabile si echitabile din punct de vedere social catre emisii zero.

Consiliul a convenit sa puna capat, incepand din 2030, mecanismului de stimulare in materie de reglementare pentru vehiculele cu emisii zero si cu emisii scazute (ZLEV)."

Distribuie pe Facebook
mai multe