Teribilistii din trafic: cand si de ce este nevoie sa ne grabim in oras?

Teribilistii din trafic: cand si de ce este nevoie sa ne grabim in oras?
  • Viteza este unul din principalele motive cauzatoare de accidente grave
  • Cei mai teribilisti soferi au varsta de maximum 30 de ani
Distribuie pe Facebook

Strazile din Bucuresti sunt foarte aglomerate de obicei. Cu toate astea, exista cativa soferi care cresc in numar pe zi ce trece. E vorba de acei soferi teribilisti care confunda strada urbana cu un circuit de indemanare. "Croseteaza" printre alte masini, depasesc, nu dau semnal, trec pe rosu sau alearga foarte tare acolo unde nu e voie. Totul, fara nicio justificare. Sau exista un motiv?

Nu exista zi in care sa nu vad printre soferii care merg pe soselele capitalei, si cativa soferi care se cred mai "speciali". E vorba de soferii teribilisti, sau mai clar spus, e vorba de cei mai prosti soferi din cati exista. Deoarece sunt cei mai periculosi si cei mai imprevizibili, iar aceasta combinatie s-a dovedit de nenumarate ori a fi letala.

Trebuie sa retinem un lucru: un sofer bun nu este acel sofer care merge repede. Un sofer bun este soferul care merge in siguranta. Dar se pare ca aceasta vorba nu a ajuns la urechile multor curajosi din trafic. Ii vezi mereu iesind in evidenta ca sunt agitati, ca depasesc haotic, se baga in locuri stramte si fac depasiri din scurt. Insa problema nu este asta, adica faptul ca mai sunt si cativa soferi ce se cred cel putin Loeb si incurca benzile de pe bulevard cu vreo pista de competitie. Problema cea mai grava este faptul ca astfel de oameni baga in groapa persoane nevinovate.

Ultimul exemplu vazut de mine pe strazile din Bucuresti a fost aseara, pe Stefan cel Mare. Cand un sofer de Audi A4 negru, cu WIM la numar, s-a gandit ca duminica seara este un moment bun in care sa-i arate prieteni ce TDI performant are el sub capota. Si a executat comportamentul clasic al unui sofer prost de da in gropi: in milisecunda in care s-a pus verde a claxonat, a stat la distanta de cativa centimetri de cel din fata, sa-l preseze, a depasit din scurt pe linia de tramvai, evident fara semnal, s-a intors inapoi direct pe prima banda, evident fara semnal, ca acolo i s-a parut mai liber, a forjat-o de doua ori si a crosetat la limita printre masinile care circulau normal, inclusiv prin pasaj, unde este linie continua. Ca la final, sa ajunga in acelasi loc ca si celelalte masini care circulau cu 50-60 km/h, adica la semaforul care arata culoarea rosie. Spre surprinderea mea, s-a oprit la semafor, semn ca nu-i nastea nici sora, nu trebuia nici sa ajunga de urgenta la spital. Era doar plin de adrenalina de calitate proasta si vroia sa impresioneze pe cineva.

La culoarea verde, acelasi comportament: acceleratie brusca, slalom printre masini, franari bruste si flash-uri la toti cei care indrazneau sa-i stea in fata. Asta pana cand s-a pierdut in zare, cu "bolidul sau de curse" alergand de zor cu peste 100 km/h printre masinile plictisite de mers regulamentar. Degeaba insa m-am uitat eu la stiri daca vreun idiot cu Audi a cazut in Dambovita, omorandu-si prietena nevinovata. Pesemne ca asta scapase. Pentru moment...

Si ca el sunt sute, chiar mii. Nu conteaza daca conduc un BMW X6, daca sunt fotbalisti, vedete, cocalari, manelisti sau curieri. Nu exista un tipar anume. Am vazut chiar foarte multi posesori de Logan care aveau impresia ca poseda un McLaren cu sigla romaneasca. Inroseau turbina de pe motorul dCi si alergau printre masini mai ceva ca intr-o cursa de DTM. Absolut degeaba, pentru ca ajungeau doar cu vreo 20 de secunde mai devreme la urmatorul semafor care arata culoarea rosie, ca si ceilalti soferi care veneau agale. Macar el consumase mai mult carburant si facuse miile de fani de pe margine sa-l aplaude... Jenant.

Cei mai periculosi dintre teribilisti sunt insa si cei mai tineri. Soferul tanar, care are carnet proaspat, este la fel ca masculii de urs din padure. Cei mai tineri, fara experienta, sunt si cei mai periculosi. Pentru ca nu au intrat in contact cu multi oameni si au curaj sa atace. Asa este si cu soferii: tinerii sunt cei inconstienti si cei care produc cele mai multe accidente. Nu e de mirare ca asiguratorii au preturi colosale pentru cei care au sub 30 de ani.

Tinerii merg de obicei cu prietenii sau cu vreo fata, adica exact lumea pe care au impresia ca trebuie sa o dea pe spate. Ajunge cel mai mic semne de confirmare sau apreciere din partea unuia dintre pasageri, ca soferul si-o ia in cap. Extrem de putini sunt acei soferi responsabili inca de cand s-au vazut cu carnetul de conducere in mana. Extrem de putini sunt cei care nu raspuns provocarilor. Si cei care o fac, din nefericire, se obisnuiesc asa. Si calca pedala din ce in ce mai tare, prinzand curaj, facand manevre tot mai periculoase. Si chiar daca scapa o data, de zece ori, la un moment dat o sfeclesc. E demonstrat.

Asadar, noi avem o problema cu cei care sunt teribilisti la volan fara motiv. Una este cand ai un motiv extrem de serios pentru care trebuie sa te grabesti. Adica esti pilot la SMURD si te duci in misiune, ai o problema de familie grava, trebuie sa ajungi la spital, este o chestiune de viata si de moarte, si alta este sa o faci cu zambetul pe buze doar pentru impresia altora. Si mai grav este sa o faci doar pentru tine, crezand cu fiecare metru parcurs ca ceea ce faci este bine. Crezandu-te un sofer bun, experimentat, indiferent. Ei bine, afla de la noi ca esti exact pe dos. Orice sofer care se crede mai smecher decat ceilalti, este de fapt mai prost. Orice sofer care face slalom printre masini absolut gratuit, cu o mana pe volan, cu cealalta scoasa pe geam, cu tigara fumegand, cu muzica la blana, doar ca sa o dea pe spate pe o pustoaica inconstienta de pe scaunul din dreapta al bolidului cu toba sport, este al naibii de prost. La fel ca toti acei soferi care sunt teribilisti pe drumurile publice. Vrei sa alergi tare si sa vezi turometrul in zona rosie? Trage o fuga pana pe un circuit, du-te la Amckart, du-te pe Hungaroring, du-te in Grecia. Dar niciodata pe strada. Pentru ca, nu trebuie sa uiti niciodata: un sofer bun nu este soferul care merge repede. Ci un sofer bun este un sofer care merge corect si in siguranta.

Si ca sa raspundem la intrebarea din titlu, am ajuns la o concluzie. Poate ca este gresita, poate ca nu. Dar speram sa ne ajuti tu. Noi credem ca nu este nevoie decat in cazuri extreme, intr-un caz dintr-o suta, sa te grabesti cu adevarat. In rest insa... este prostie in stare pura.

Tu ce parere ai despre soferii teribilisti din orasul tau?

Distribuie pe Facebook
mai multe