Tu stiai: Cand poti sa conduci legal fara sa porti centura de siguranta?

Tu stiai: Cand poti sa conduci legal fara sa porti centura de siguranta?
  • Purtarea centurii de siguranta este obligatorie
  • Exista insa cateva cazuri care fac exceptie
Distribuie pe Facebook

Nici frica de amenzi si nici macar gandul la o moarte violenta nu ii poate convinge pe soferii romani sa apeleze la centura de siguranta. Codul Rutier prevede insa anumite cazuri in care obligativitatea acesteia este exclusa.

Inventata in urma cu mai bine de un secol, centura de siguranta este - alaturi de celebrul airbag - cel mai important element de... siguranta pasiva din istoria industriei auto.

Centura de siguranta a salvat de-a lungul timpului milioane de vieti omenesti insa, chiar si asa, exista numerosi soferi, atat la nivel global, cat si in Romania, care nu o folosesc.

"Vai, ce ma strange!" sau "nu ni se poate intampla nimic prin oras!" sunt doar doua dintre cele mai frecvente motive pentru nepurtarea centurii, dar nu sunt nici pe departe singurele.

Nu insa doar gandul unei morti violente nu ii sperie pe soferi si / sau pasageri, un efect similar avand inclusiv contraventiile prevazute de Codul Rutier: amenda si doua puncte.

Exista totusi si cateva exceptii de la obligativitatea purtarii centurii de siguranta, dupa cum urmeaza:

- conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers inapoi sau care stationeaza;

- femeile in stare vizibila de graviditate;

- conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;

- persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;

- instructorii auto pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere.

De altfel, in Codul Rutier se mai mentioneaza si ca: copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 17 Iulie 2018