Tu stiai: Cum se foloseste corect claxonul si ce risti daca nu respecti legea?

Tu stiai: Cum se foloseste corect claxonul si ce risti daca nu respecti legea?
  • Claxonul poate fi folosit numai in anumite conditii
  • Exista si anumite exceptii de la regula de baza
  • Utilizarea acestuia fara temei poate fi sanctionata
Distribuie pe Facebook

Luminile de avarie sunt, alaturi de claxon, instrumentul cel mai des folosit de catre soferii romani.

Oprirea in locuri nepermise sau folosirea abuziva a luminilor de avarie nu sunt nici pe departe singurele obiceiuri proaste ale soferilor romani.

In topul comportamentelor rutiere care ar trebui sa dispara se mai numara si claxonatul excesiv, amendat la randul lui de catre autoritati.

Chiar daca multi dintre cei de la volan nu cunosc acest aspect, exista doar cateva situatii in care utilizarea claxonului este pe deplin legala.

Potrivit Codului Rutier, conducatorii de vehicule semnalizeaza cu mijloacele de avertizare luminoasa, sonora sau cu bratul, dupa caz, inaintea efectuarii oricarei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

De altfel, claxonul trebuie folosit de la o distanta de cel putin 25 m fata de cei carora li se adreseaza, pe o durata de timp care sa asigure perceperea semnalului si fara sa-i determine pe acestia la manevre ce pot pune in pericol siguranta circulatiei.

Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonora nu poate fi folosita in zonele de actiune a indicatorului "Claxonarea interzisa", se mai arata in Codul Rutier.

Exista si cateva categorii de soferi exceptate de la regulile anterior mentionate, dupa cum urmeaza:

- conducatorii autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara cand se deplaseaza in actiuni de interventii sau in misiuni care au caracter de urgenta;

- conducatorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

Asemeni opririi in locuri nepermise sau utilizarii abuzive a luminilor de avarie, si claxonatul ilegal este amendat de catre autoritati.

Nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora de catre conducatorii de vehicule reprezinta contraventie si se pedepseste conform clasei a doua de sanctiuni, cu 4 sau 5 puncte, respectiv 580 sau 725 lei.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 25 Iulie 2018