Uite ca altii pot: Finlanda doreste eliminarea tuturor masinilor personale din Helsinki pana in 2025

Uite ca altii pot: Finlanda doreste eliminarea tuturor masinilor personale din Helsinki pana in 2025
  • Autoritatile din Helsinki doresc eliminarea masinile personale pana in 2025
  • Cetatenii vor putea sa foloseasca cel mai eficient si ieftin mijloc de transport prin intermediul telefoanelor mobile
  • Finlandezii au pus deja lucurile in miscare prin dezvoltarea serviciului Kutsuplus
Distribuie pe Facebook

Autoritatile finlandeze doresc sa elaboreze un plan cu ajutorul caruia pana in 2025 toate masinile personale din Helsinki sa devina istorie.

In ultimii ani, din ce in ce mai multe state ale lumii cauta solutii pentru diminuarea poluarii si efectului de sera, iar reducerea sau eliminarea totala a masinilor este una dintre solutiile preferate.

Cea mai recenta dovada este legea care de la 1 iulie le interzice tuturor masinilor produse inainte de 1997 sa circule, in timpul saptamanii, pe strazile Parisului. Urmatoarea capitala care doreste la randul ei sa renunte la masini, de aceasta data definitiv, este Helsinki.

Finlandezii doresc sa atinga acest obiectiv prin dezvoltarea unui plan care sa le permita cetatenilor sa foloseasca cel mai eficient si ieftin mijloc de transport, privat sau public, pentru a nu mai fi nevoiti sa apeleze la autovehiculele personale.

Si pentru ca suntem in secolul 21, cetatenii vor putea sa acceseze fiecare element al sistemului prin intermediul telefoanelor mobile. Asadar, vor putea sa "comande" un autobus, o masina autonoma sau sa imparta masina cu alti cetateni, doar cu o simpla atingere a ecranului.

Chiar daca toate acestea nu se vor intampla mai devreme de 2025, finlandezii au inceput deja sa puna lucrurile in miscare prin dezvoltarea unui serviciu numit Kutsuplus. Acesta a fost dezvoltat de Autoritatea de Transport Regional din Helsinki si le permite intai utilizatorilor sa specifice locul de imbarcare si destinatia, iar mai apoi aplicatia categorizeaza si calculeaza ruta optima pentru toti calatorii minibus-ului.

Daca planul functioneaza, autoritatile doresc sa il foloseasca si in alte domenii. Avand in vedere ca in urma unui sondaj, a reiesit ca navetistii din Helsinki pierd in medie 8 zile pe an din cauza traficului, eliberarea drumurilor este mai mult decat bine-venita.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 6 Iulie 2016