Un pas inapoi. Toyota renunta temporar la masinile care se conduc singure

Un pas inapoi. Toyota renunta temporar la masinile care se conduc singure
  • Toyota renunta deocamdata la masinile autonome
  • Tehnologia actuala nu permite dezvoltarea unor masini capabile sa se conduca singure in orice conditii
  • Acest anunt vine la un an dupa ce japonezii anuntau o investite de un miliard de dolari in inteligenta artificiala
Distribuie pe Facebook

Oficialii constructorului japonez de automobile afirma ca tehnologia actuala nu permite dezvoltarea unor masini capabile sa se conduca singure in orice conditii, asa ca deocamdata renunta la ele.

De cativa ani incoace, majoritatea constructorilor mari de automobile investesc sume uriase in dezvoltarea de masini autonome sau de sisteme care sa faca viata soferului in spatele volanului mai usoara.

In acest context, mai multe drumuri publice din Statele Unite ale Americii si din Europa au devenit adevarate locuri de testare pentru masinile autonome ale Google, Ford sau Mercedes. Insa, ca si in cazul oricarei tehnologii, au aparut imediat si problemele.

Cea mai recenta dintre acestea a fost recunoscuta de japonezii de la Toyota, care sustin ca tehnologia pentru masini autonome nu este inca suficient de dezvoltata, si ca mai este mult pana cand oamenii vor putea fi condusi de masinile proprii la destinatie, fara sa intervina.

Acest tip de tehnologie este cunoscut in industria auto drept Nivelul 5, pe o scara care incepe la Nivelul 1 pentru masinile care beneficiaza de sisteme de franare automata in caz de urgenta.

Gill Pratt, CEO-ul Institutului de Cercetare al Toyota, a declarat ca "Nimeni din industria auto sau IT nu este aproape de a atinge nivelul 5. Va fi nevoie de multi ani si de mult mai multi kilometri decat s-au facut pana acum in lumea reala si in simulari pentru a atinge nivelul de perfectiune necesar."

Aceste declaratii vin la aproximativ un an de cand oficialii constructorului nipon de automobile anuntau o investitie de un miliard de dolari in inteligenta artificiala pentru "a face sofatul accesibil oricui, indiferent de abilitati."

Insa, japonezii nu se dau batuti, si au anuntat ca se vor concentra pe dezvoltarea unor sisteme de Nivel 2. Pe intelesul tuturor, in cadrul acestuia soferul este la conducere, dar masina are un anumit control asupra acceleratiei, franei si directiei.

Daca totul va merge conform planului, Toyota nu exclude nici varianta de a merge mai departe si de a dezvolta masini autonome de Nivel 4. Acestea se vor conduce singure, insa numai pe drumuri special aprobate in acest sens.

Distribuie pe Facebook
mai multe