Vise, taica. Autoritatile dau asigurari ca introduc taxe pentru autostrazi "doar dupa ce ajungem la o retea de 1500 de km!"

Vise, taica. Autoritatile dau asigurari ca introduc taxe pentru autostrazi "doar dupa ce ajungem la o retea de 1500 de km!"
  • Anul trecut au fost inaugurati 0 km noi de autostrada
  • Autostrada Ploiesti-Brasov va fi taxata
  • Urmeaza sa fie realizata in parteneriat public-privat
Distribuie pe Facebook

Ministrul Transporturilor a afirmat intr-un interviu recent ca o eventuala taxa de autostrada se va introduce doar dupa finalizarea santierelor planificate si dupa ce reteaua va ajunge la 1.500 de kilometri.

In timp ce unele tari civilizate sunt impanzite de autostrazi, care strabat chiar si muntii, Romania este in plop si plopul in aer la acest capitol. Recent, autoritatile s-au laudat ca au deschis circulatiei rutiere 9 kilometri de autostrada, intre Gilau si Nadaselu.

Repet: 9 kilometri! In 2018. Totusi, se poate si mai rau. Bilantul autostrazilor la final de 2017 arata cam asa: 0 (zero!!) km noi de autostrada deschisi circulatiei, 12 kilometri finalizati dar nedeschisi, licitatii cu amanari peste amanari si 15 kilometri deschisi, dar gata din 2016. Asadar, un an complet ratat din punct de vedere al marilor proiecte de infrastructura rutiera.

Revenim in prezent, cand dupa ani de promisiuni, autoritatile au anuntat cu surle si trambite ca a fost adoptat un studiu de fundamentare pentru proiectarea si construirea unei autostrazi de la Ploiesti la Brasov, care ar urma sa scoata majoritatea traficului de pe Valea Prahovei.

Acest tronson de drum, parte din autostrada A3 Bucuresti-Ploiesti, va fi realizat in parteneriat public-privat, astfel ca pentru a-l parcurge, soferii vor fi nevoiti sa plateasca o taxa de 6.3 euro + TVA pentru fiecare 100 de km parcursi, chiar daca platesc deja rovinieta.

Mai halucinant este faptul ca si bucata de drum dintre Bucuresti si Ploiesti ar putea fi taxata, chiar de anul viitor. Vorbim de un tronson deja circulabil si realizat integral din bani publici.

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a declarat intr-un interviu recent ca o astfel de taxa va fi introdusa doar dupa finalizarea constructiei autostrazii Ploiesti-Brasov, si...atentie, dupa ce intreaga retea de autostrazi va ajunge la 1500 de kilometri. Pana in prezent, autoritatile au construit cu chiu cu vai circa 783 de kilometri de autostrada.

"Acest lucru se poate intampla doar atunci cand acest santier va fi gata. Nu cred ca inainte de a avea 1500 de kilometri de autostrada functionala statul roman va adopta decizia de a schimba modelul de taxare," ne-a asigurat Sova.

Dar ce facem cand va fi introdusa aceasta taxa? Vom mai plati rovinieta? Legislatia europeana interzice taxarea drumurilor prin intermediul a doua taxe diferite, iar asta inseamna ca rovinieta ar trebui sa dispara odata cu introducerea acestei taxe.

"Se va lua decizia la nivel politic, guvernamental, sa schimbam intregul sistem de taxare din Romania," a mai precizat ministrul.

Distribuie pe Facebook
mai multe