John Cooper Works, divizia de performanta de la MINI: istoria tunerului britanic

John Cooper Works, divizia de performanta de la MINI: istoria tunerului britanic
  • John Cooper Works a luat nastere in anul 2000
  • Compania a fost cumparata de BMW in 2008
  • Primul autoturism de fabrica JCW a fost un model Cooper S, vandut in 2008
Distribuie pe Facebook

Marca MINI nu este tocmai cea mai populara in Romania. Iar cei care stiu putina istorie despre acest brand si despre oamenii din spatele lui sunt extrem de putini. MINI are totodata si cea mai noua divizie de performanta "in house". Asa cum BMW are Motorsport, cum Mercedes-Benz are AMG, Opel are OPC si multi alti producatori au departamente specializate pe modelele de performanta, si MINI se bucura acum de asa ceva. Automobilele MINI ceva mai speciale ies de pe usile fabricii dupa ce au trecut prin atelierul John Cooper Works.

Brandul MINI de azi poarta numele unui model al fabricantului Austin, lansat in 1959Numele MINI al companiei britanice nu este unul tocmai original. Si asta pentru ca este preluat de la compania British Motor Corporation Limited. Aceasta companie care avea mai multe branduri in portofoliu a vandut incepand cu 1959 modelul Mini cu sigla Austin si Morris. Un automobil de dimensiuni mici, cu doua portiere, care vroia sa concureze cu Volkswagen Beetle, si care a devenit o imagine de referinta in gama vehiculelor mici de oras. Asadar, numele MINI din ziua de azi dat brandului este denumirea unui model al altor branduri din trecut.

John Cooper WorksAustin Mini, masina originala lansata in 1959

John Newton Cooper a realizat monoposturi cu motor central pentru Formula 1. Cand nu au mai avut cautare caroseriile sale, a ajuns la BMC Masina Mini originala lansata in 1959 a fost creata avand la baza designul lui Sir Alec Issigonis. Proprietarul companiei Cooper Car, John Cooper, care pana la acea vreme se perfectionase pe dezvoltarea monoposturilor cu motor central pentru diverse competitii sportive, inclusiv Formula 1, fiind prieten cu Issigonis, i-a propus sa transforme micuta masina de oras Mini intr-o sportiva veritabila. Asa s-a nascut automobilul Mini Cooper. Care era de fapt o versiune performanta a celei de serie, numita Austin Mini Cooper si Morris Mini Cooper, lansate in 1961. A urmat versiunea Cooper S care s-a vandut in peste 26.000 de exemplare.

Cooper Car Company a devenit astfel divizia de tuning si styling, adica de performanta, pentru automobilele Mini ce se vindeau sub numele de Austin si Morris de catre British Motor Corporation. In timp, automobilele si-au schimbat denumirea, vanzandu-se in anii '80 sub numele de Rover Mini. In 1994, compania Rover Group, care includea si brandul Mini, a fost cumparata de BMW. Iar pe 4 octombrie 2000 a iesit pe usa fabricii ultimul autoturism Mini clasic.

John Cooper WorksAustin Mini Cooper S din anii '60

Compania John Cooper Works

JCW s-a infiintat in anul 2000 pentru a urma traditia de tuning Mini inceputa in 1961 Inca din 1961, modelele Mini se vindeau si cu numele de Cooper. Acest nume a putut fi folosit legal in denumirea Mini odata ce compania a fost cumparata de BMW. Insa alaturarea Cooper nu reprezenta decat o echipare diferita de fabrica pentru noua generatie de Mini, redenumita MINI de catre BMW. Incepand cu anul 2001, pe piata a aparut un nou autoturism hatchback numit MINI care se vindea in mai multe variante de echipare: One, Cooper, Cooper S.

Candva creatorul modelelor Mini Cooper, John Cooper, a decedat in anul 2000. Nu inainte insa de a-i lasa fiului sau, Michael Cooper, sarcina de a duce mai departe traditia automobilelor de performanta. El a infiintat in acelasi an compania John Cooper Works, o firma aftermarket care oferea kituri de tuning pentru modelele Mini care si-au incetat productia si pentru noua generatie MINI.

In 2002, BMW a vazut potentialul companiei infiintate de fiul lui John Cooper si a inceput sustinerea acesteia prin incorporarea in grupul mare de branduri auto. Dreptul de folosire al numelui John Cooper Works si achizitionarea companiei s-a finalizat insa in anul 2008, moment in care BMW a primit drepturi depline asupra acestui nume.

John Cooper WorksJohn Newton CooperJohn Cooper WorksMichael Cooper

Primul automobil MINI John Cooper Works de fabrica

Din 2000 pana in 2008, posesorii de MINI puteau cumpara de la fabrica sau ulterior un kit de performanta ce purta semnatura JCW. Din iunie 2008 insa, in oferta MINI aparea un model complet nou. Cel mai performant era in continuare MINI Cooper S, dar cei care vroiau si mai multa putere, puteau acum sa cumpere direct din fabrica un MINI John Cooper Works.

Primul model JCW de fabrica avea 211 cp in loc de cei 192 ai lui Cooper S, o noua turbina de supraalimentare, un nou ECU, un diferential blocant de tip LSD numit EDLC (Electronic Differential Lock Control) si sistemul DTC (Dynamic Traction Control) care se regasea pe diferite modele BMW. Automobilul cel mai performant din oferta MINI promitea un timp de accelerare de 6,5 secunde pana la 100 km/h si o franare impecabila, datorita kitului de frane Brembo, cu etriere cu 4 pistoane pe puntea fata ce purtau logo-ul JCW.

John Cooper WorksPrimul MINI John Cooper Works de fabrica

Extinderea gamei JCW

Ulterior, bucurandu-se de succes cu modele imbunatatite deja din fabrica cu semnatura JCW, MINI a extins gama de automobile. Orice model nou lansat pe piata avea automat si o versiune de performanta. MINI Convertible, Clubman, Coupe, Roadster, Countryman sau Paceman sunt acum disponibile clientilor. In plus, exista si o versiune fabricata in editie limitata numita MINI John Cooper Works GP. Aceasta este cea mai performanta masina oferita de producatorul britanic in prezent, dar este disponibila numai in versiunea hatchback.

John Cooper WorksMINI Coupe John Cooper Works

John Cooper WorksMINI Countryman John Cooper Works

John Cooper WorksMINI Paceman John Cooper Works

John Cooper WorksMINI John Cooper Works GP

Asadar, putem spune ca divizia John Cooper Works a companiei MINI este poate cea mai noua divizie de performanta a unui producator auto. Nume precum AMG, Motorsport, OPC, Ghia, Renault Sport, Audi Sport, sunt branduri cu care ne-am obisnuit de mult timp. Insa JCW a devenit producator de fabrica abia in 2008, ceea ce transforma acest brand intr-unul pe cat de modern, pe atat de interesant. Si, daca pana acum nu stiai cine sunt oamenii din spatele acestui nume si ce au facut de-a lungul vremii, acum stii.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (11) Poze John Cooper Works
mai multe