ASF aproba normele de aplicare pentru legea RCA: de saptamana viitoare iti vei putea alege service-ul

ASF aproba normele de aplicare pentru legea RCA: de saptamana viitoare iti vei putea alege service-ul
  • ASF a aprobat normele de aplicare pentru noua lege RCA
  • Acestea aduc doua modificari majore
  • Urmeaza sa intre in vigoare saptamana viitoare
Distribuie pe Facebook

Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat intr-un final normele de aplicare pentru noua lege RCA. Aceasta vine sa stabilizeze cat de cat piata asigurarilor din Romania si propune doua mari schimbari.

Dupa o fluctuare continua, caracterizata de proteste si impuneri de preturi de referinta, piata asigurarilor din Romania se indreapta spre o perioada de acalmie. Cel putin asta spera autoritatile cu aceasta noua lege RCA, a carei norme de aplicare tocmai au fost aprobate de ASF.

Aceasta vine sa lamureasca unele lacune care au existat pana acum, si mai presus de toate aduce doua mari schimbari. Prima dintre ele se refera la pastrarea clasei bonus in momentul in care soferul isi vinde masina. Pana acum, daca inmatriculai o masina noua inainte sa o vinzi pe cea veche, clasa bonus iti era resetata la 0.

Dupa noua lege, soferii aflati in aceasta situatie isi vor putea pastra clasa bonus pentru a beneficia in continuare de tarife mai mici. In cazul in care detii mai multe masini, vei primi clasa de bonus cea mai favorabila dintre cele doua.

Deasemenea, va fi facuta o diferentiere clara intre soferii care provoaca des accidente si cei care se comporta exemplar in spatele volanului. In cazul celor dintai, pretul unei asigurari RCA va putea varia cu pana la 180% in plus si cu 50% in minus pentru cei din urma.

A doua modificare, si probabil cea mai importanta, vizeaza modalitatea de reparatie a masinilor in urma unui accident. Daca pana acum compania de asigurari iti impunea un service agreat de ea, acum aceasta practica va fi de domeniul trecutului. Astfel, pagubitul isi poate repara masina la orice service doreste.

Potrivit noii legi RCA, firma de asigurari va oferi si optiunea decontarii directe, pe care soferul este liber sa o accepte sau sa o refuze. Insa, pentru acest serviciu, clientii vor plati un supliment de prima stabilit de asigurator.

Acum ca au fost in sfarsit aprobate de autoritatea competenta, normele de aplicare urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial, si vor intra in vigoare cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare.

Distribuie pe Facebook
mai multe