Asta este momentul mult asteptat. Se schimba in sfarsit regulile din piata RCA

Asta este momentul mult asteptat. Se schimba in sfarsit regulile din piata RCA
  • Guvernul intervine in piata RCA
  • Proiectul de ordonanta de urgenta urmeaza sa fie aprobat de Executiv
  • Cea mai importanta schimbare vizeaza tarifele platite de soferi
Distribuie pe Facebook

Guvernul intervine intr-un final in piata RCA si anunta un proiect de ordonanta de urgenta care urmeaza sa fie aprobat de Executiv.

Dupa ce in ultimul an asigurarile RCA s-au scumpit in medie cu 26 de procente, iar pentru camioane si vehiculele de transport persoane sunt cu 52% mai mari decat anul trecut, transportatorii au luat foc in ultima perioada si au organizat proteste in mai multe orase din tara.

Acestea au iscat implicit cozi uriase pe centurile marilor orase, si in multe cazuri din cauza aglomeratiei, ambulanta, masinile de pompieri sau de politie si-au croit cu greu drum printre soferii nemultumiti.

Intr-un final, Guvernul Romaniei a reactionat si a declarat acum ca vrea sa schimbe regulile din piata RCA, printr-un proiect de ordonanta de urgenta. Cea mai importanta schimbare vizeaza tarifele platite de soferi si ii da dreptul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara sa intervina asupra preturilor.

Desi este o operatiune mai complicata, pe scurt, ASF poate solicita asiguratorilor sa notifice majorarea tarifelor si sa le aprobe, ca parte a unui sistem national general de control al preturilor.

"Totul trebuie sa plece de la un pret de referinta. Domnule, cat e pretul de referinta? Atat! Si noi consideram ca pretul de referinta in momentul de fata la camioane este de 5.000 de lei, la taxi, daca ne luam dupa tariful din iunie 2015, in jur la 1.500 de lei," a declarat Vasile Stefanescu, presdintele COTAR.

Schimbarile propuse de Guvern nu se opresc aici, iar potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, daca aceasta va fi aprobata de Executiv, polita de asigurare va putea fi incheiata chiar si pe o luna, nu doar pe 6 sau 12 luni.

In plus, va fi aplicat sistemul compensarii directe, conform caruia soferul pagubit va putea sa isi recupereze banii din dauna de la asiguratorul unde are el RCA. Firma de asigurare isi va recupera mai apoi paguba de la asiguratorul celui vinovat de accident.

Trebuie mentionat faptul ca 90% din acest proiect este cuprins in legea RCA aflata in dezbatere in Parlament, dar care, supriza, nu a primit pana acum votul Executivului. Asta desi costul politelor RCA este urias.

Presedintele Comisiei pentru Buget si Finante, Viorel Arcas, a declarat ca "Imi prezentau de la transportul public din comune din Constanta ca s-a ajuns ca 5% din cifra de afaceri sa reprezinte costul cu RCA-ul. Multi se plangeau ca asiguratorii sunt in pierdere, eu nu cred treaba aceasta, de aceea trebuie gasit un echilibru aici si vazut exact."

Pana cand autoritatile vor face intr-adevar ceva clar, transportatorii vor organiza pe 15 septembrie un alt protest in mai multe orase din tara.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 9 Septembrie 2016