Legea RCA se schimba: ce 'capcane' li se pregatesc soferilor si ce trebuie sa stim

Legea RCA se schimba: ce 'capcane' li se pregatesc soferilor si ce trebuie sa stim
  • Folosirea pieselor false la reperatii e infractiune
  • Masina fara RCA trebuie depozitata pe spatiu privat
  • Tariful de referinta nu ii obliga pe asiguratori sa aiba preturile mici
Trimite unui prieten

De ieri intra in vigoare noua lege a RCA-ului, proaspat votata in Parlament. Din fericire, pentru soferi sunt in general vesti bune, dar trebuie sa stie ca odata cu noua lege vin si cateva obligatii proaspete.

Daca pana acum puteai sa inchei asigurarea RCA numai pe o perioada de 3, 6 si 12 luni, de acum inainte o vei putea face pe ce perioada vrei, multiplu de 1 luna. O alta noutate este ca plata RCA-ului va putea fi realizata integral sau in rate, daca asiguratorul permite acest lucru. Un lucru bun, tinand cont ca multi soferi nu isi permiteau sa achite un RCA din pricina costurilor mari.

Noua lege mai aduce ceva nou. Si anume, un asigurat poate sa fie despagubit indiferent de service-ul in care isi repara masina, lucru imposibil pana acum. Pentru ca exista o lista cu service-uri agreate la care puteai apela, dar acum, poti sa te duci la orice service autorizat si sa primesti despagubirea reparatiei ulterior. Atentie insa! Pot fi utilizate la reparatia masinii numai piese originale, nu contrafacute, lucru care ar insemna infractiune!

Ca si pana acum, asiguratorii vor lua in calcul istoricul unui sofer din ultimii 5 ani, pentru a vedea daca acesta a produs sau nu accidente. Adica suma finala a politei va avea pretul in functie de clasa Bonus/Malus in care se incadreaza fiecare sofer. De acum inainte, vor fi maximum 8 clase Bonus si 8 clase Malus, asadar reducerea pentru cei care nu vor produce deloc accidente va fi mai mica.

ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiara, vrea ca noile tarife ale politelor sa tina cont de niste tarife de referinta. Acestea vor fi stabilite semestrial de catre o societate cu expertiza in domeniu, cel mai probabil o firma facuta peste noapte care ii apartine fiului unui smecher, tipic romanesc. Tariful de referinta ia in calcul varsta soferului si capacitatea cilindrica a motorului masinii detinute, ca sa calculeze un anumit tarif. De exemplu, un sofer cu varsta cuprinsa intre 31 si 40 de ani care conduce o masina cu motor 1.4-1.6 litri va avea un tarif de referinta de 700 de lei/an.

Noua lege mai vine cu ceva bun pentru soferi: daca pana acum, cand iti vindeai masina si luai una noua, incepeai noua polita RCA de la clasa Bonus/Malus ZERO, acum pentru calculul politei se va tine cont de istoricul soferului. Adica noile polite nu vor tine cont doar de masina, ci si de cel care o conduce.

Daca cumva pleci din tara cateva luni sau nu mai circuli cu automobilul, poti suspenda polita RCA. La cererea asiguratului, polita poate fi intrerupta si continuata ulterior, insa atata timp cat masina nu are RCA, aceasta trebuie depozitata pe un spatiu privat, nu pe domeniul public.

La final, mai mentionam doar un lucru: noua lege a RCA-ului este praf in ochi pentru soferi. Undeva, ascuns, in noua lege la Capitolul IX, articolul 31, paragraful 2, litera b, este scris negru pe alb: BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) are atributia de publicare a tarifelor de referinţă în domeniul asigurării RCA, rezultate din prelucrarea datelor colectate conform lit.a), fără a afecta însă dreptul fiecărui asigurător RCA de a le stabili în mod liber.

Mai pe romaneste, tariful de referinta este doar o alta gaselnita pentru a inventa un nou mod de a cheltui bani cu dedicatie, pe niste studii facute la misto de catre o firma 'anume'. Pentru ca, in final, asiguratorii oricum isi pun ce preturi vor ei... Asta scrie in lege.

In concluzie, noi, ca soferi amatori ce suntem, nu putem face nimic. Doar sa platim RCA-ul ca pana acum si sa ne vedem de drum, suparati ca ASF este o companie suprasaturata de rude ale politicienilor care stau si dorm pe bani multi obtinuti de la noi. Punct.

Trimite unui prieten