Nu ai cauzat accidente rutiere in ultimii ani? O sa platesti mai mult la RCA!

Nu ai cauzat accidente rutiere in ultimii ani? O sa platesti mai mult la RCA!
  • Un accident usor scade 2 clase din costul RCA
  • Clasa maxima bonus va fi 8
  • Un accident cu victime iti scade 6 clase
Distribuie pe Facebook

Din ciclul "soferii sunt o oaie buna de muls de pe spinarea careia se scot bani frumosi", ASF a venit cu niste modificari noi la modul in care se stabileste tariful RCA. Si concluzia e simpla: daca nu ai facut accidente, o sa platesti mai mult ca pana acum.

Ordonanta de Urgenta 54/2016 privind RCA si Norma ASF impun ca din luna mai a anului 2017 sistemul bonus/malus sa fie modificat. In caz ca nu stiai, acest sistem numit bonus/malus modifica tarifele RCA in functie de accidentele produse de un sofer: daca nu ai facut niciun accident, atunci primesti clasa bonus din ce in ce mai mare, pana la clasa 14, moment in care ai pretul cel mai mic. Daca ai facut accidente, semn ca esti un sofer pagubos, primesti clasa malus, care ajunge pana la clasa 8, acolo unde sunt tarifele maxime.

Noile reglementari impuse de ASF modifica aceste clase si le fac egale. Adica un sofer care conduce bine si nu produce accidente va putea creste doar pana la clasa 8, nu clasa 14 cum era pana acum. Ce inseamna asta? Inseamna ca reducerea nu va mai fi asa de mare si ca, desi el nu face accidente, o sa plateasca mai mult ca pana acum. Mai mult, daca pana acum, la clasa bonus 14 soferul beneficia de o reducere de 50%, cu noua modificare, avand doar clasa maxima bonus 8, o sa primeasca o reducere maxima de 34% aplicata la tariful de baza.

La polul opus, soferii care provoaca un accident in termen de un an, coboara 2 clase, ceea ce presupune o crestere substantiala a costului RCA. Iar daca provoci un accident rutier soldat cu vatamari corporale, RCA-ul tau va ramane fara 6 clase instantaneu, ceea ce va face ca pretul urmatoarei asigurari sa fie cu 80% mai scump.

In traducere libera, daca esti un sofer bun care nu face accidente o sa platesti mai mult si daca esti un sofer nu foarte indemanatic, ce produce daune materiale sau omenesti, o sa platesti de te ustura buzunarele, incat iti vei face abonament RATB sau iti vei cumpara o bicicleta. Noua ni se pare cam exagerat, ca oricum preturile RCA-ului sunt exorbitante in Romania, dar voua cum vi se pare noua modificare?

Distribuie pe Facebook
mai multe