Nimic bun din zona RCA: Asigurarea obligatorie s-a scumpit dramatic!

Nimic bun din zona RCA: Asigurarea obligatorie s-a scumpit dramatic!
Vesti proaste pentru soferii din mai multe orase mari ale tarii. Preturile pentru asigurarea obligatorie auto au luat-o razna, inregistrand chiar si cresteri de 33% pentru soferii de 35 de ani.
Distribuie pe Facebook

Cum pentru anul viitor nu se anunta nici o campanie electorala care sa aduca si optiunea "primele 10 polite RCA" si nicio revizuire a legii dupa care se calculeaza asigurarea obligatorie a masinii, viata de sofer in Romania seamana cu o jungla din care scapa cine poate.

Cresteri absurde

Concurenta in piata naste monstri pe care sistemul de supraveghere al statului se dovedeste incapabil sa ii tina sub control. Una este sa vorbesti despre concurenta existenta intre asiguratori, care practica preturi diferite pe segmentul asigurarilor RCA, CASCO sau de alt tip, si alta este sa constati ca soarta te-a aruncat pe o zona din harta Absurdistanului. Aici se inscriu mai nou zonele din jurul oraselor Suceava, Timisoara si Craiova, unde pretul unei polite obligatorii a crescut enorm in doar doua luni si jumatate.

Suceava se arata a fi zona in care derapajul brokerilor si asiguratorilor de pe piata nu mai are niciun control: 33% este cresterea inregistrata intre august 2014 si inceputul acestei luni pentru un sofer de 35 de ani, proprietar al unei Dacii Logan, cu motor de 1,6 litri. Soferii de aceeasi varsta din Tulcea platesc cu 20% mai mult pentru o polita RCA fata de sfarsitul verii, in timp ce in Craiova si Timisoara asigurarea auto obligatorie a crescut cu 15% in aceeasi perioada.

Nu exista insa oras din Romania care sa nu fi inregistrat cresteri la pretul politelor obligatorii, Iasiul este ultimul in top, cu o crestere de doar 2%; viata de sofer in Bucuresti a cunoscut o inrautatirea conditiilor, pe segmentul RCA, de 5,5%; in Cluj de 9%; in Braila de 13% etc.

Mister total

Cresterea nu este justificata nici de o analiza a veniturilor din regiunile istorice ale Romaniei: intre Suceava si Iasi diferenta este de 18%, iar intre Cluj si Oradea se constata o diferenta de 4,3% la scumpirea RCA. Nici preturile stanbilite de companiile de asigurari nu ofera vreo explicatie logica pentru acest fenomen, de la oras la oras inregistrandu-se diferente flagrante intre preturile pentru polite RCA practicate de aceeasi companie de asigurari.

Cum in lege nu exista nici prevederi speciale pentru soferii din Arges sau Olt, considerati pana nu demult printre cei mai prosti participanti la trafic din tara, misterul pare sa rezide in folosirea unor lanturi nesfarsite de brokeri de asigurare pe aceste zone, fapt care discrimineaza clar asiguratul. Reactie oficiala din partea ASF? Ei, hai sa nu mai visam frumos!

Tinerii, scosi de pe sosele

Daca pentru soferii de peste 35 de ani efortul financiar rezultat in urma abramburelii continue a preturilor RCA se ridica la 100 - 170 de lei / an, drama cea mai mare se constata in randul soferilor cu varste sub 30 de ani.

Pentru un sofer de 26 de ani, proprietar al aceluiasi Logan de 1,6 litri, cea mai ieftina asigurare RCA din piata este cea oferita de Astra, la un pret de 1.400 lei. Care valoreaza exact cat o spovedanie la un popa beat, din moment ce service-urile refuza sa mai preia comenzi in baza politelor incheiate aici, dupa ce compania inregistreaza restante la plata lucrarilor efectuate in acelasi temei vechi de peste trei ani.

Restul politelor RCA incep de la 2.100 lei insa, in cazul tinerilor constanteni care, printr-o minune probabil, ar alege oferta Euroins... se poate ridica si la 3900 lei.

Scenariu de cosmar

Varianta neagra pentru orice sofer roman este ca presiunea pusa de companiile de asigurari sa duca pretul RCA la nivel mentionat de asiguratori, cu jumatate de gura ce-i drept, inca din vara acestui an: 1.000 de euro.

Pe de o parte, numarul de despagubiri in crestere inregistrat in Romania juistifica intr-o oarecare masura pretentiile acestora. Pe de alta parte, la performantele economiei romanesti, o astfel de crestere a pretului pare nejustificata, in conditiile in care sistemul de reglementare al asigurarilor este atat de vulnerabil incat face sa piata sa para o noua vaca de muls intrata pe mainile unor "baieti destepti".

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 22 Octombrie 2014