Noua modificare a legii RCA protejeaza companiile de asigurari

Noua modificare a legii RCA protejeaza companiile de asigurari
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a modificat ordinul nr.14/2011 privind asigurarea obligatorie civila, oferindu-le companiilor de asigurari un cadru legal pentru continuarea practicilor neconcurentiale de pana acum. Modificarea a avut ca tinta vizibila legalizarea procedurii de plata a companiilor de asigurari in relatia cu distribuitorii auto, procedura aflata in contradictie cu prevederile anterioare ale legii.
Distribuie pe Facebook
Sunt modificate astfel prevederile art. 64 alin 1) prin eliminarea de la sfarsitul articolului a sintagmei ,,care a efectuat reparatia", fiind vorba aici despre unitatile de specialitate. Astfel, varianta in vigoare pana la 29 noiembrie 2011 mentiona "Dupa acceptarea ofertei de despagubire, persoana prejudiciata va preciza modalitatea de plata: in numerar sau prin ordin de plata, in contul bancar personal ori in contul bancar al unitatii de specialitate care a efectuat reparatia." Sursa aici. De la sfarsitul lunii noiembrie, noua lege este "Dupa acceptarea ofertei de despagubire, persoana prejudiciata va preciza modalitatea de plata: in numerar sau prin ordin de plata, in contul bancar personal ori in contul bancar al unitatii de specialitate." Sursa aici.
"Consideram aceasta modificare drept o recunoastere de catre CSA a faptului ca societatile de asigurari s-au aflat in ilegalitate in ceea ce priveste efectuarea platilor direct catre distribuitori. Noul cadru legislativ este o umbrela protectoare pentru companiile de asigurari, singurele care decid furnizorul si calitatea pieselor de schimb montate pe autoturismele cetatenilor." a declarat dl. Haralambie Stanciu, Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Piese Auto din Romania.
Noua lege permite interventii majore, in piata, ale companiilor de asigurari in detrimentul consumatorilor si service-urilor auto, care nu mai au niciun rol in procesul de selectie a pieselor de schimb. Modificarile aduse prevederilor mentionate mai sus s-au realizat fara ca ADPAR sa fie invitata la masa discutiilor, desi Asociatia reprezinta interesele distribuitorilor de piese auto pe piata de profil din Romania.
In ultimele luni ADPAR a inaintat numeroase sesizari catre CSA si Consiliul Concurentei privind deficientele identificate in functionalitatea pietei. Cu toate ca sesizarile trimise catre autoritati trebuie analizate cu atentie, CSA sustine, fara a intreprinde nicio actiune in cercetarea problemelor ridicate de ADPAR, ca actiunile asiguratorilor sunt de fapt, legale. Consiliul concurentei nu s-a pronuntat inca cu privire la sesizarile ADPAR, studiind in continuare problema.

Despre ADPAR - www.adpar.ro

Compusa din experti in industria distribuitorilor de piese si a service-urilor auto - cu experienta de mai bine de 15 ani pe piata de produse originale - Asociatia Distribuitorilor de Piese Auto din Romania s-a infiintat in februarie 2010. Membrii asociatiei sunt: AD Auto Total, Autonet Import, Augsburg International Impex, Elit Romania Pao, International Motors Group, Safety Car, Active AG Exim, Trost Auto Service Technik, Auto Solution, Unix Auto, Inter Cars Romania, Patrice International, IHR-Services, Intercar Services 3001, Prored, Proton Auto, Euroest Car, Italoparts, King Auto, Rokor Trading, Auto Group C.M.B, Conex Distribution SA, Prasco S.P.A, Schaeffler Automotive Aftermarket GmbH & Co KG. Incepand cu data de 24 februarie 2011, ADPAR a devenit membru al Federatiei Internationale a Distribuitorilor de Piese Auto Aftermarket - FIGIEFA (Federation Internationale des Grossistes Importateurs et Exportateurs en Fournitures Automobiles).
Distribuie pe Facebook
mai multe