Plata lunara a RCA-ului si posibilitatea de intrerupere a asigurarii: cum suna noul proiect de lege al asigurarilor auto?

Plata lunara a RCA-ului si posibilitatea de intrerupere a asigurarii: cum suna noul proiect de lege al asigurarilor auto?
  • RCA-ul ar putea fi intrerupt
  • Este posibil ca o asigurare pe o luna sa fie foarte scumpa
  • 100.000 de Euro, plafonul pentru vatamare si deces
Distribuie pe Facebook

Dupa falimentul Astra si aproape falimentara Carpatica, Autoritatea de Supraveghere Financiara s-a gandit sa faca ceva bun si pentru asigurati. Au trecut zeci de ani in care asiguratorii i-au jecmanit pe soferi de bani, in care nu au platit daunele si in care au crescut nejustificat preturile, iar acum, se pare ca exista o raza de speranta si pentru soferi. Cel putin, la prima vedere.

ASF a anuntat ca a reusit sa finalizeze noul proiect de lege al asigurarilor obligatorii de rip RCA. Printre noile prevederi, cea mai semnificativa pentru soferi este faptul ca va exista posibilitatea platii asigurarii pentru o luna sau multiplu de o luna. Adica cine vrea RCA doar pentru 1, 2 sau mai multe luni, o va putea face. Dar la ce pret, inca nu se stie...

O alta modificare va fi obligativitatea asiguratorului sa-i prezinte asiguratului formula de calcul dupa care a fost stabilit pretul RCA-ului. Mai exact, soferul va afla, in sfarsit, de ce plateste asa de mult, sau putin, pe asigurare. Adica daca e vorba de varsta, de vechime, de orasul in care se afla, de istoric si asa mi departe. Lucru destul de bun care aduce putina transparenta in ochii a milioane de soferi care, pana acum, aveau impresia ca sunt pacaliti cu sume uriase, fara justificare.

Tot aici intra si cateva modificari legate de vatamarile corporale sau decesul cauzat de un sofer. Formula de calcul pentru stabilirea daunelor va fi una utilizata in anii '80 de catre ADAS si fiecare tip de vatamare primeste un punctaj. Cert este ca despagubirea maxima in caz de vatamare sau deces va fi putin peste 100.000 de Euro.

In noul proiect de lege va fi introdusa o alta noutate: in conditii speciale, stabilite ulterior de regulamentul de aplicare, soferii vor putea suspenda RCA-ul pe anumite perioade. Cel mai probabil, e vorba de situatii speciale in care soferul nu poate utiliza masina fie pentru ca paraseste tara, fie ca este in imposibilitate fizica. Oricum, toate regulile noi si modificarile legate de asigurarile RCA vor fi inainte trimise catre Comisia de Buget Finante, dupa care, daca totul este in regula si nu este jonglata ca de obicei, legea va intra in vigoare in lunile urmatoare.

Distribuie pe Facebook
mai multe