RCA in Romania. Vezi cine sufera in functie de localitate!

RCA in Romania. Vezi cine sufera in functie de localitate!
  • Tinerii, jecmaniti nemilos
  • Soselele, mediul perfect pentru pensionari
  • Ce a destabilizat piata asigurarilor
Distribuie pe Facebook

Soarta automobilistilor din Romania devine vrednica de plans. Noile moduri de a calcula RCA-ul masinii nu tin cont de incidenta accidentelor in care un sofer a fost sau nu implicat, ci de densitatea populatiei si a masinilor existente intr-o zona. Soferi de aceeasi varsta, conducand acelasi tip de automobil si cu aceeasi vechime a permisului de conducere vor plati sume diferite in functie de judetul in care locuiesc.

Vezi cine sufera

Estul tarii si Capitala sunt zonele de cosmar pe noua harta a zonelor tarifare RCA din tara. Soferii din Galati, Iasi, Constanta sau Bucuresti vor plati cu 50% mai mult decat confratii lor din Giurgiu, Calarasi sau Arad. Conform Economica.net, valorile medii ale politelor RCA sunt de: 642 lei - Bucuresti, 716 lei - Constanta, 702 lei - Iasi si 724 lei - Galati.

In Giurgiu, valoarea medie a unei polite RCA este de 382 lei, in Arad ajunge la 431 lei, iar in Calarasi este mai scumpa cu un leu decat in judetul din vestul tarii. Hunedoara este, de asemenea, o zona ieftina RCA - 380 lei-, la fel ca si Bistrita-Nasaud - 409 lei. Pana si Tulcea inregistreaza o medie de 526 lei la politele RCA, desi o parte importanta din populatia judetului se deplaseaza in Delta cu lotcile sau salupele.

Tinerii, jecmaniti nemilos

Indiferent de comportamentul tau la volan, daca ai intre 18 si 30 de ani, platesti fara sa cracnesti. Impartirea pe segmente de varsta si incidenta accidentelor facute de soferii incadrati intre aceste praguri dezavantajeaza clar soferii prudenti care au ghinionul sa fie nascuti dupa 1984. La aceasta ora, posesorii unui Logan cu motor de 1,6 litri care au varsta de pana la 30 de ani platesc o asigurare de minim 1400 lei. Minim, pentru ca o singura societate de asigurari de pe piata ofera acest pret, restul indreptandu-se spre sume care depasesc plafonul de 2000 de lei. In cazul tinerilor din Constanta, de exemplu, o asigurare RCA incheiata la Euroins poate ajunge si la 3900 lei.

Soselele, mediul perfect pentru pensionari

Masurile luate de asiguratori sub privirea usor complice a Autoritatii de Supraveghere Financiara par sa transforme treptat soselele Romaniei in parcul de distractii al pensionarilor. Aceasta din simplul motiv ca persoanele de peste 60 de ani par favorizate din start sa se aseze la volan. Persoanele de 60-65 de ani au facilitati diverse oferite de catre asiguratori, iar in cazul lor, o asigurare RCA incheiata in Constanta poate ajunge si la jumatate din valoarea medie inregistrata la incheierea politelor RCA pe judetul respectiv.

Ce a destabilizat piata asigurarilor

De la inceputul acestui an, societatile de asigurari au inceput sa se planga de destabilizarea pietei de profil, cerand pe un ton din ce in ce mai vehement scumpirea politelor RCA. Anual, societatile de asigurari din Romania acorda daune RCA de peste 350 de milioane de euro. O parte importanta din aceasta suma se duce insa spre despagubirile acordate pentru accidentele petrecute in afara Romaniei. De la declansarea "capsuniadei" si pana in prezent, intre companiile de asigurari din tara noastra s-a dat o batalie surda pentru acapararea pietei de asigurari pentru romanii plecati la munca in Italia si Spania.

Tentati de diferenta mare existenta intre RCA-ul din Romania si cel din zona iberica, majoritatea celor plecati peste hotare au incheiat polite de asigurare in Romania. Accidentele lor scot insa din fondul de compensare al daunelor sume de peste 70-80 de milioane de euro anual. In acest timp, soferii de pe meleagurile autohtone sunt panditi de valuri constante de majorare a politelor pentru a mentine intreg sistemul in viata.

Astra, inglodata in daune pe Italia

In 2013, Astra Asigurari a facut primul pas inapoi de pe piata de asigurari RCA incheiate cu asiguratii plecati temporar in Italia. Cu un an inainte, compania ajunsese la o cifra de 6000 de daune acordata soferilor romani plecati la lucru in "Cizma". Nivelul mediu al daunelor in cazul unui accident din zona Italiei este de 4000 de euro, iar compania se indrepta vertiginos spre pragul de 35 milioane de euro datorati pentru ispravile rutiere ale romanasilor plecati la munca. Anul trecut, Astra a platit doar 2500 de daune pentru accidentele din Italia, dar este clar ca un alt asigurator roman a preluat segmentul abandonat de Astra Asigurari.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 1 August 2014