Reclamatii pe banda rulanta la RCA. Firmele care conduc in topul nemultumirilor!

Reclamatii pe banda rulanta la RCA. Firmele care conduc in topul nemultumirilor!
Soferii si-au intocmit topul dezamagirii in privinta firmelor de asigurari din Romania. Segmentul RCA a primit mai putine reclamatii decat in primele sase luni ale anului trecut, dar probleme sunt in continuare cu duiumul.
Distribuie pe Facebook

O parte dintre acestea au fost denuntate direct de catre asigurati, iar un alt teanc de jalbe a fost depus de catre service-urile auto autorizate care au incasat inca o serie de tepe la decontarea reparatiilor efectuate.

Reclamatii pe banda rulanta

In primele sase luni ale acestui an, aproximativ 6.300 de reclamatii care vizau proastele servicii ale asiguratorilor de pe piata RCA au fost inregistrate la Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"Numarul petitiilor din perioada ianuarie - iunie 2014 a fost de 6.287, in scadere cu 8,99% fata de aceeasi perioada a anului trecut. 5.889 de petitii au fost transmise de asigurati si pagubiti, in timp ce alte 389 de reclamatii au venit din partea service-urilor auto", a comunicat, ieri, ASF.

Numarul de polite reclamate reprezinta 0,04% din totalul politelor RCA incheiate in acest an in tara noastra si 1,51% din totalul daunelor avizate de asiguratori in primul semestru al acestui an.

Euroins, Astra si City Insurance conduc topul

Pentru al patrulea an consecutiv, Astra Asigurari figureaza in top 3 societati reclamate de catre asigurati. De aceasta data insa, Astra Asigurari ocupa doar pozitia secunda in clasament, cu 1.640 de plangeri indreptate impotriva companiei.

Fruntasa la nemultumiri s-a dovedit Euroins care, in doar sase luni, a reusit sa isi creeze 1.934 de clienti care se arata dezamagiti de prestatia firmei de asigurari.

Locul al treilea este detinut de City Insurance, cu doar 525 de plangeri indreptate impotriva sa. Diferenta fata de urmatoarele locuri din top nu este atat de mare. Locul al patrulea este ocupat de Uniqa, cu 509 reclamatii, urmata de Omniasig cu 459 de plangeri.

Daune recuperate cu greu

5.620 de petitii intocmite de asigurati au vizat neacordarea despagubirilor sau plata partiala a acestora - cifra a reprezentat peste 95% din totalul plangerilor inregistrate.

4.227 de asigurati au avut castig de cauza in fata firmelor de asigurare din Romania, alte 1.617 reclamatii indreptate impotriva asiguratorilor fiind considerate ca neintemeiate.

Service-urile auto au avut castig de cauza in doar 171 de cazuri, mai putin de 50%, in favoarea acestora dandu-se solutia de finalizare prin plata. Majoritatea cazurilor solutionate favorabil in cazul patronilor de service-uri auto au vizat compania Astra Asigurari, aceasta fiind un adevarat cosmar pentru mecanici.

RCA ieftin, sinonim pentru teapa

Euroins si Astra vand in continuare cele mai ieftine asigurari auto obligatorii din Romania, semn ca ieftin nu este intotdeauna si avantajos pe termen mediu, mai ales pentru soferii care conduc in medii de trafic aglomerat.

Scaderea numarului de reclamatii inregistrate de ASF a rezultat si in urma masurilor de control din partea institutiei si, mai ales, DNA la portile celor doua "firme capcana" din segmentul RCA - Carpatica si Astra, insa practicile de a fenta cadrul legal persista inca in piata.

De exemplu, Euroins si-a facut un bun obicei de a se proteja de plata daunelor provocate de asiguratii sai prin scolirea inspectorilor constatatori in a dicta anumite fraze tip catre soferul vinovat sau chiar catre victima.

Odata trecute in procesul-verbal, acestea pot reduce sau anula plata daunelor, rezolutiile dictate de comisiile de analiza sunand de genul "neconcordantele intre avariile celor doua autovehicule motiveaza decizia Euroins de a nu da curs solicitarii dvs. de despagubire". Mai pe scurt, atentie la ce semnezi atunci cand ti se pune in fata procesul verbal de constatare!

Legea RCA ar trebui regandita

Patitii care au si notiuni juridice sustin ca legea RCA ar trebui regandita in contracte, existand prevederi abuzive introduse de catre asiguratori.

"Sunt prevederi total eronate de stabilire a clasei de bonus / malus, cum se tine cont de aceasta in functie de proprietarul masinii si de seria de sasiu. Total gresit, daca masina este condusa de alta persoana decat proprietarul si genereaza daune in trafic, ori daca proprietarul daunator sau bun conducator in trafic isi cumpara alta masina, nu se preia bonusul sau malusul in functie de conducatorul masinii, ci numai in functie de proprietar. Aici sunt incluse si persoanele juridice", explica Carmen Diaconu, un jurist din Bucuresti.

Distribuie pe Facebook
mai multe