Scad despagubirile la accidente. Plafonul actual, 'nerealist, nefezabil si contraproductiv'

Scad despagubirile la accidente. Plafonul actual, 'nerealist, nefezabil si contraproductiv'
Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca vrea sa aduca o modificare plafonului de cinci milioane de euro inregistrat in acest moment la plata despagubirilor pentru accidente soldate cu vatamari corporale grave si al daunelor morale.
Distribuie pe Facebook

Anuntul a fost facut de presedintele ASF, Misu Negritoiu, si ar putea insemna si o stopare a trendului ascendent inregistrat de costurile politelor de asigurare RCA in ultimii ani. Plafonul de 5 milioane de euro este in vigoare pe piata asigurarilor auto europene, dar reprezentantii ASF considera ca "acesta este si nerealist, nefezabil si contraproductiv".

Au crescut solicitarile de daune

Inca de acum un an, reprezentantii companiilor de asigurari din Romania au fortat mana institutiilor cu rol de reglementare in piata de a majora costurile politelor RCA in conditiile in care numarul solicitarilor de daune cu valori mari a crescut considerabil. "Zona de vatamari corporale a escaladat in mod primejdios. Toti jucatorii am avut probleme in a ne plasa reasigurarea pe acest segment", au mentionat reprezentati ai unor companii de asigurari.

Nu mai departe de vara acestui an, asiguratorii romani solicitau majorarea pretului la politele RCA in cazul in care plafonul despagubirilor urma sa fie mentinut la nivel european, iar Asirom a mers intr-atat de departe, incat a somat cu lichidarea portofoliului detinut pe acest segment, considerand ca operatiunea de asigurare - reasigurare devine nerentabila.

Se reduc cheltuielile de asigurare?

Deocamdata, Misu Negritoiu nu a facut publica suma la care s-ar limita plafonul despagubirilor in cazul acestui tip de accidente, astfel ca este greu de spus daca actualele costuri pentru asigurarea obligatorie a masinii se vor reduce si ele, asa cum si-ar dori soferii romani.

In schimb, o tendinta de a tine aceste costuri sub control a fost manifestata tot de reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara, care s-au opus infiintarii Corpului Evaluatorilor Auto ce ar urma sa functioneze sub patronajul Guvernului, considerand ca aparitia unui astfel de organism "clonat" ar distorsiona piata.

"Am respins acest proiect de lege pentru ca nu ai nevoie de institutii administrative, ci de institutii de piata pentru evaluarea pagubelor. Exista suficienta expertiza la institutiile autorizate", a declarat marti presedintele ASF. Efectul infiintarii acestui organism ar ridica automat pretul asigurarilor auto obligatorii si facultative prin dublarea costului cu evaluarea pagubelor.

Despagubiri de 90% din total

In 2013, companiile de asigurari din Romania au platit daune conforme politelor RCA de 435,75 milioane de euro si 398,75 milioane euro pe sectorul asigurarilor auto facultative. Totalul insumeaza 90% din suma platita ca despagubiri pe sectorul general de asigurari din Romania.

Nivelul este ingrijorator de mare pentru toti actorii din piata, iar asiguratorii suporta in multe cazuri si ceea ce ar putea fi trecut in sarcina Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, circumstantele in care se produc unele accidente incluzand si o stare neadecvata a drumurilor.

Pana acum, statul, prin CNDANR, a fost obligat doar la plata unui milion de euro pentru accidentul suferit in 2006 de o tanara care si-a pierdut o mana in accident. Asiguratorii par sa duca greul insa cu daune acordate in valori mult mai mari.

RCA de milioane

Asirom a platit anul trecut un milion de euro pentru un accident petrecut in strainate. Masina avea asigurare RCA. O suma dubla a iesit din conturile Astra Asigurari tot in 2013, tot pentru un accident petrecut in afara granitelor si tot pe o polita RCA.

Un alt caz, dus in instanta de o familie din Satu Mare, ar putea obtine despagubiri de 1,7 milioane pentru un accident petrecut in tara si soldat cu moartea soferului. Plafonul maxim al despagubirilor pentru pagube materiale este stabilit la un milion de euro, in timp ce pentru accidentele cu victime se poate solicita o valoare a daunelor materiale si morale de cinci milioane.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 4 Septembrie 2014