Se intoarce foaia! ASF introduce reguli noi pentru asigurarile RCA

Se intoarce foaia! ASF introduce reguli noi pentru asigurarile RCA
"Cu banii la vedere!", cam asa se poate traduce viitoarea interventie ASF in piata asigurarilor, masurile vizand tocmai segmentul RCA.
Distribuie pe Facebook

Autoritatea de Supraveghere Financiara va pune in dezbatere publica o serie de norme menite sa imbunatateasca activitatea asiguratorilor prezenti in piata politelor RCA si sa reduca riscul de neindeplinre al serviciilor angajate prin contract.

Pana acum, ASF a intervenit recent in piata asigurarilor auto doar pentru a plafona comisionul brokerilor si a-i obliga pe acestia sa isi treaca suma la vedere pe contractul inmanat asiguratului. De aceasta data, foaia se intoarce!

Reguli noi

Prima dintre masuri prevede ca afisarea comisionului brokerilor pe contractele de asigurari sa nu mai fie obligatorie. In schimb, ASF va cere societatilor de asigurare din Romania sa evidentieze, vizibil pe politele RCA vandute, cheltuielile de distributie suportate.

Masura vine ca urmare a discrepantei intre comisionele acordate brokerilor si diferenta trecuta de societatile de asigurari ca si cheltuieli interne cu gestionarea unei polite RCA vandute direct de la sediul firmei.

Astfel, in vreme ce reprezentantii brokerilor de asigurari au inaintat un procent de 19% ca fiind media generala inregistrata la comisioanele acordate in intreg sistemul de asigurari din Romania, unele societati de asigurari aveau cheltuieli interne de 26% pentru vanzarea unei polite direct la sediul firmei.

O masura care mareste profitul companiei si reduce consistent valoarea sumelor intrate in sistemul de asigurari.

Dispar intermediarii marunti

ASF se arata gata sa impuna si o norma dura care va face sa dispara din piata intermediarii mici si mijlocii dupa impunerea constiturii unei rezerve de 4% din primele brute intermediate.

Nivelul rezervei pentru un broker de marime medie ar ajunge astfel la 250.000 lei, dupa estimarile reprezentantilor asociatiei profesionale a brokerilor din Romania, UNISCAR.

"Sunt brokeri inregistrati in afara tarii, nu doar pe zona de reasigurare. Chiar si pentru cei inregistrati aici, cand vorbim despre companii multinationale, este foarte usor sa isi schimbe tara de resedinta. Exista riscul sa asistam la un exod al brokerilor catre tari mai prietenoase", afirma Bogdan Andriescu, presedinte UNISCAR.

Pe de alta parte, brokerii din Romania nu au avut chiar cel mai corect comportament fata de clientii lor, impingand in fata acestora doar polite RCA pentru care stiau ca vor incasa un comision mai mare.

In cazul Astra, pana la prabusirea companiei, survenita in iarna acestui an, comisioanele pentru brokeri ajunsesera la 50% din valoarea politei. Chiar daca in portofoliul lor de oferte existau si polite RCA ale altor companii de asigurari, brokerii preferau sa le incheie pe cele de la Astra.

Lista neagra a asiguratorilor

Pana acum, companiile de asigurare active pe piata politelor RCA au amenintat in diverse randuri ca sunt gata sa emita o lista neagra a soferilor cu multe accidente la activ. Masura ar fi intr-adevar benefica daca ar inlocui actuala grila dupa care se face calculul politelor RCA pentru soferi, victime picand in prezent soferii de pana in 35 de ani.

Pana la lista neagra a soferilor vom avea o lista neagra a asiguratorilor pe care ASF vrea sa o actualizeze lunar si sa o faca publica incepand cu data de 01 ianuarie 2015. Aceasta ar cuprinde numele companiilor de asigurari care inregistreaza cele mai multe plangeri din partea clientilor. Peste 12.000 de reclamatii sunt trimise in fiecare an de la soferii care se vad trasi pe sfoara de catre asiguratori.

De aproape un deceniu, Astra, Euroins, City Insurance si Uniqa se claseaza pe locurile fruntase ale listei. Si nu doar ca ii va face de ras ca in targ, dar ASF are in maneca si asul unor amenzi mai usturatoare pentru asiguratorii care nu isi respecta obligatiile contractuale. Deocamdata nu a fost facut public cuantumul noilor amenzi, dar se pare ca recidiva in nerespectarea obligatiilor contractuale si neacordarea despagubirilor vor fi cele mai aspru sanctionate abateri.

Distribuie pe Facebook
mai multe