Totul despre despagubirile in caz de accident: parerea specialistilor

Totul despre despagubirile in caz de accident: parerea specialistilor
  • In cazul unui accident usor, este de evitat intelegerea amiabila
  • Societatile de asigurari se legea de orice amanunt ca sa nu va plateasca suma ceruta
  • Un proces intentat de recuperare a unor daune poate dura ani de zile
Distribuie pe Facebook

Exista multe cazuri de accidente rutiere, atat usoare, cat si grave, cu sau fara victime. Si, din pacate, exista multe cazuri de persoane care trebuie sa primeasca daune in urma accidentelor de la asiguratori. Insa, asa cum e de asteptat in Romania, asiguratorii sunt buni la cerut de bani, dar cam zgarciti atunci cand e cazul sa plateasca daune unor oameni. Aici intervin specialistii care fac munca grea in locul vostru si va recupereaza banii pe care ii meritati.

Am intalnit multe cazuri in care un sofer a fost nevoit sa scoata bani din buzunar ca sa-si repare masina, chiar daca nu era el vinovat de accidentul produs. Pentru ca asiguratorul la care a avut RCA-ul soferul vinovat nu i-a dat banii, sau i-a dat mult prea putini bani. La fel, exista si cazuri de oameni care au fost raniti in urma accidentelor si au ramas cu buza umflata, desi ar fi trebuit sa obtina niste daune materiale de la asigurator. Ce-i drept, e greu sa te lupti ca si persoana fizica, de unul singur, cu asiguratorii care au departamente juridice bine puse la punct.

Insa iata ce trebuie sa stii despre asigurari si obtinerea de daune. Nu se stie cand vei avea nevoie, in urma unui accident, sa stii care este legea. Asa ca noi te informam, iar daca nu iti sunt de ajuns informatiile, poti apela la specialisti.

Fiind in era tehnologiei, este destul de important ca in cazul producerii unui accident rutier sa se faca poze la locul producerii acestuia. Aici vorbim despre un accident soldat doar cu daune materiale. In cazul in care accidentul implica si vatamari corporale, trebuie chemata Politia Rutiera care va desfasura o acheta la locul producerii evenimentului rutier, ancheta ce include poze, masuratori, declaratii. In cazul accidentului soldat cu vatamare corporala este important ca autovehiculele implicate sa nu fie miscate pana la incuviintarea politiei.

In cazul unui accident usor, asa cum se intampla de ordinul miilor in fiecare zi in Romania, cea mai usoara varianta de rezolvare este intelegerea amiabila. Aceasta intelegere se poate face in cazul accidentelor soldate doar cu bagube materiale, accident in care au fost implicate 2 vehicule. Se completeaza fisa de intelegere amiabila primita de catre soferi odata cu RCA-ul si se sfarseste povestea. Nu recomandam insa o astfel de intelegere deoarece unele societati de asigurare incearca sa evite pe cat posibil plata daunelor si pot refuza dosarul de dauna pentru anumite motive, iar in acest caz victima va fi nevoita sa isi repare singura autovehiculul fie sa actioneze in instanta societatea de asigurari.

Ce e de facut? In urma unui accident doar cu daune materiale se merge la Accidente Usoare: avand documentele de la politie, si o copie de pe amenda vinovatului societatile de asigurari nu mai pot respinge dosarul de dauna.

Accident soldat cu vatamare corporala, daca esti victima: victima trebuie sa pastreze toate documentele medicale si documente pe baza carora se pot proba unele cheltuieli (bonuri fiscale, facturi). In baza acestor documente se intocmeste un dosar de dauna. Apoi asiguratorul va oferii o suma care sa compenseze victima. Aceasta suma acopera atat daunele morale (despagubiri pentru suferintele fizice si psihice), cat si daunele materiale (cheltuieli, venituri nerealizate).

In majoritatea cazurilor, suma oferita de asigurator prin intelegere reciproca poate fi si de pana la 60% mai mica decat in cazul in care suma este stabilita de catre instanta de judecata. Daca alegeti sa urmati calea instantei trebuie sa va asteptati la un termen mai lung de rezolvare a situatiei si la cheltuieli in plus. Chivu Nicolae, managerul companiei www.daune-accident.ro, sustine ca nu a intalnit un caz in care suma oferita de asigurator sa fie mai mare decat cea oferita de instanta. Din cauza aceasta va recomandam calea instantei, o cale care poate fi lunga si anevoioasa, insa la final veti avea de castigat.

Suma obtinuta ca despagubire variaza de la caz la caz, in functie de numarul de ingrijiri medicale acordate de Institutul de Medicina Legala, daca si victima a fost vinovata intr-o oarecare masura in producerea evenimentului rutier.

Daca esti vinovat de producerea unui accident soldat vatamare corporala, va recomandam sa ajungeti la o intelegere cu victima, o intelegere in scris in care sa se mentioneze ca aceasta a fost despagubita cu o anumita suma de bani si nu mai are alte pretentii materiale.

Chivu Nicolae, manager www.daune-accident.ro, ne raspunde:

1. Cine poate apela la un specialist in recuperare daune?
Oricine a suferit un accident si considera ca are dreptul la despagubiri. Echipa noastra de specialisti va analiza cazul si vom actiona in consecinta. In acest caz includem victimele din masina accidentata, cat si victimele din masina din cauza careia s-a produs coliziunea.

2. Ce prefera firmele de asigurari: intelegerea amiabila sau vor sa se ajunga in instanta?
Intelegerea amiabila, avand in vedere ca intelegerea amiabila este mai convenabila din punct de vedere financiar pentru firma de asigurari, pentru ca in majoritatea cazurilor ofera o suma mai mica decat cea oferita de instanta.

3. Cat poate dura un proces de obtinere a daunelor?
Procesul poate dura cativa ani, in functie de termenul primit de instanta.

4. Cu ce documente trebuie sa justifice pagubitul suma ceruta?
In cazul daunelor materiale acestea pot fi justificate prin bonuri fiscale si facturi. Pentru daune morale, acestea trebuie sa compenseze intr-o oarecare masura suferinta fizica si psihica a victimei, acestea pot fi evaluate in functie de numarul de ingriji medicale acordate de I.M.L.

5. De ce nu recomandati intelegerea amiabila in cazul unui accident usor?
Cum am specificat anterior, unele societati de asigurari va pot pune anumite piedici in obtinerea daunelor si victima va fi nevoita sa isi repare masina pe cont propriu. Adica pot spune ca lipsesc anumite acte de la dosar, acte pe care le poate da numai politia.

6. Cine plateste daunele in cazul in care masina vinovata nu e asigurata?
Daca e vorba de daune materiale si atat, fara a discuta despre daune corporale, exista FGAO, adica Fondul de Garantie a Asigurarilor Obligatorii de Despagubire. Daca e vorba de un accident cu victima, aceasta poate obtine daune de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii.

Distribuie pe Facebook
mai multe