Veste buna pentru soferi: vor putea suspenda RCA-ul in cazul in care nu folosesc masina

Veste buna pentru soferi: vor putea suspenda RCA-ul in cazul in care nu folosesc masina
  • Soferii vor putea suspenda RCA-ul in cazul in care nu folosesc masina
  • Acestia sunt insa nevoiti sa anunte din timp compania de asigurari
  • Prima medie pentru polite incheiate pe 12 luni a crescut cu 42 de procente
Distribuie pe Facebook

Politele RCA ar putea fi suspendate de soferi pe o perioada determinata, timp in care autovehiculul asigurat nu ar trebui sa fie folosit. Reactia vine in urma unor nemultumiri ale conducatorilor, care ameninta cu proteste de strada.

Soferii mai vor ca din proiectul de lege sa fie scos articolul care spune ca RCA-ul se prelungeste automat atat timp cat firma de asigurari nu este instiintata cu cel putin 30 de zile inainte
In ultimul an, politele RCA s-au scumpit cu aproximativ 40% pentru autoutilitare / camioane si transport de persoane, dar conducatorii auto sustin ca scumpirile sunt mult mai mari.
Proiectul legii cu privire la politele de asigurare RCA a trezit multe nemultumiri din partea soferilor, care au protestat in ultima perioada din cauza scumpirilor foarte dese ale RCA-ului.
Una dintre ele si-a gasit rezolvare dupa ce Autoritatea de Supraveghere Fiscala a modificat proiectul, care acum presupune ca polita de asigurare de raspunderea civila auto poate fi suspendata pe o perioada determinata in cazul conducatorul auto declara pe proprie raspundere ca nu va folosi autovehiculul.
Reactia ASF vine dupa mai multe discutii cu grupurile de soferi nemultumiti. "Pe baza concluziilor unui grup de lucru dedicat, care a reunit toate partile interesate, ASF a finalizat propunerea privind proiectul Legii privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule, care ar urma sa inlocuiasca Legea nr. 136/1995.
Proiectul are in vedere inclusiv posibilitatea de a suspenda polita RCA pe perioada în care autovehiculul nu este utilizat", se precizeaza intr-un comunicat al ASF.
In urma deciziei ASF, conducatorii auto isi pot suspenda RCA-ul pe o perioada determinata in care nu folosesc autovehiculul; drept urmare, vor plati mai putin pentru polita de asigurare.
Totusi, inca exista nemultumiri din partea soferilor vizavi de un punct al proiectului care prevede ca asigurarea sa se prelungeasca automat. Potrivit proiectului, RCA-ul se prelungeste automat daca firma de asigurare nu este instiintata cu cel putin 30 de zile inainte de termenul de expirare. Cererea conducatorilor auto este ca acest articol al proiectului de lege sa fie scos din lege.
Avand in vedere ca intre cele doua tabere nu s-a gasit un punct comun cu care sa fie de acord, iar nemultumirile sunt inca destul de mari din partea soferilor, conducatorii auto ameninta ca in a doua jumatate a lunii martie vor organiza un protest in fata Palatului Parlamentului cu privire la cresterile evidente de pret ale politei de asigurare RCA din ultima perioada, in cazul in care nu vor gasi un acord cu parlamentarii pentru ca proiectul de lege sa fie modificat.
"Activitatea Grupului de lucru pe asigurari (din care fac parte reprezentati ai asiguratorilor, transportatorilor, intermediarilor in asigurare, service-urilor auto) isi va concentra atentia asupra solutionarii problemelor de natura tehnica si pe elaborarea legislatiei secundare care sa sprijine si sa detalieze mecanismele si regulile incluse in noul proiect de lege privind asigurarile auto din Romania", se mai arata in comunicatul Autoritatii de Supraveghere Fiscala.
Soferii vor cere ASF-ului sa intervina si sa opreasca aceste cresteri de preturi si parlamentarilor sa intervina pentru ca legea sa fie modificata si aceste polite de asigurare RCA sa nu se scumpeasca in continuare. In cazul in care nu se va gasi o solutie care sa multumeasca ambele tabere, grupurile conducatorilor auto ameninta ca vor protesta vehement si vor bloca drumuri importante din Capitala si nu numai.
Conform Autoritatii de Supraveghere Fiscala, in ultimele luni au avut loc scumpiri considerabile in ceea ce priveste RCA-ul. Comparativ cu anul trecut, prima medie pentru polite incheiate pe 12 luni, calculata cumulat pentru autoutilitare, autocamioane si transport de persoane, a crescut cu aproximativ 42% fata de nivelul la care era in iunie 2015.
In ciuda cifrelor facute publice de Autoritatea de Supraveghere Fiscala, grupurile transportatorilor sustin ca scumpirile sunt, de fapt, mult mai mari.
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 9 Martie 2016