COLOUR ONE for MINI by Scholten & Baijings

COLOUR ONE for MINI by Scholten & Baijings
Distribuie pe Facebook
In timpul Salone del Mobile 2012, MINI prezinta un concept care provoaca si inspira gandirea, creat de cei doi designeri olandezi.
Cu ocazia editiei 2012 a Salone del Mobile, MINI prezinta ansamblul "COLOUR ONE for MINI by Scholten & Baijings". Lucrarea, realizata de renumitii designeri olandezi, exploreaza designul unui model MINI One prin analizarea compozitiei pana la cele mai mici detalii si, astfel, diseca procesul de design in sine.
Consecinta este o noua interpretare - deopotriva provocatoare si inspiratoare pentru procesul de gandire -, care atrage particularitatile stilistice specifice Scholten & Baijings - culoarea si materialul - asupra regulilor designului auto si le pune intr-o noua lumina.
"COLOUR ONE for MINI by Scholten & Baijings" va putea fi admirat pana la 28 aprilie 2012, la Universitatea din Milano, ca parte a expozitiei INTERNI Legacy.
Traiectoria este obiectivul: redefinirea designului auto.
Fascinati de principiile prototipurilor, Stefan Scholten si Carole Baijings si-au propus dezasamblarea modelului MINI One. Ca model de baza al gamei, MINI One intruchipeaza, inevitabil si evident, toate atributele emblematice ale marcii, prezentandu-se astfel ca automobilul ideal pentru abordarea problemelor fundamentale cu privire la toate aspectele designului MINI.
Scholten & Baijings au desfacut MINI One precum o ceapa, strat cu strat, in timp ce s-a realizat analizarea automobilului ca atare si a componentelor individuale. Prin aplicarea abordarii conceptuale extreme, designerii au pus sub semnul intrebarii aproape fiecare aspect al designului, au extras esenta fiecarei componente, indiferent daca acest lucru a fost dezvaluit la baza acestuia sau in timpul procesului de dezmembrare. Designerii olandezi au completat piesele detasate cu culori si texturi in stilul caracteristic Scholten & Baijings. In stransa colaborare cu departamentul de design MINI, aceasta lucrare nu numai ca a dat nastere la o interpretare foarte libera a cadrului, dar a dat nastere si asa-numitelor "Art Parts" - componente care au fost extrase ca un ansamblu dintr-un automobil si care, prin "autonomia" lor, permit o perspectiva noua asupra designului masinii. De exemplu, acestea includ pneuri transparente realizare din rasina turnata, care au fost produse in cooperare cu Vincent de Rijk - designer industrial si specialist in poliester -, care anterior a facut numeroase proiecte pentru OMA, compania de arhitectura a lui Rem Koohlhaas. In forma descompusa, scaunele si centurile de siguranta reamintesc de patrimoniul marcii in raliuri si au fost captusite cu tesaturi dezvoltate special. Usile au fost indepartate si sunt prezentate separat de masina, cu texturi aurii tridimensionale sau vopsea portelanata mata dezvoltata in comun cu MINI Design. Nu in cele din urma, peisajele panoramice afisate in geamurile expuse deschid o perspectiva speciala asupra mobilitatii: in functie de directia in care te uiti - in spate, in lateral sau in fata -, te vei regasi privind in trecut, in prezent sau in viitor.
In prezentarea lor, Scholten & Baijings au reluat tema patrimoniului pe care MINI il detine in motorsport: "COLOUR ONE for MINI by Scholten & Baijings" este amplasat intr-un paddock stilizat. Din moment ce tema principala a lucrarii este crearea de forme pentru obiecte, vizitatorii sunt acompaniati de prezentari ce contin esantioane de culori si materiale, dar si obiecte, imagini si instantanee, care au rolul de a inspira, preluate din procesul de creatie care a stat la baza instalatiei.
Libertatea de aplicare a gandirii noi la MINI Design.
Pentru o lunga perioada, departamentul de design MINI a dezvoltat un dialog cu designerii externi si profesionistii din domeniul creatiei. Pe langa incurajarea schimbului creativ, obiectivul a fost descoperirea unor noi aspecte ale designului care depasesc designul auto conventional. "BMW Group a colaborat de-a lungul anilor cu persoane creative din domenii dintre cele mai variate", a declarat Anders Warming, director MINI Design. "In Scholten & Baijings, am reusit sa cooptam un duo de designeri care este recunoscut la nivel international pentru creatiile eclectice si ale carui lucrari sunt o interfata intre design si arta. Viziunea lor complet degajata asupra designului nostru, eliberata de orice conventii, este o sursa uriasa de inspiratie pentru intreaga echipa de design MINI."
El a completat: "Intr-adevar, noile functii la care s-au gandit Stefan Scholten si Carole Baijings si modul in care au abordat materialele au reprezentat un rezervor vast de idei care ne-au inspirat activitatea inca de la inceput".
Profunzimea rafinamentului: Scholten & Baijings.
"Pentru noi, aceasta colaborare este indeplinirea unui vis la care spera aproape orice designer de produs", a spus Stefan Scholten cu privire la semnificatia pe care acest proiect o are pentru studioul sau de design. "Posibilitatea de a ne transpune ideile asupra unui produs ubicuu precum automobilul este o sansa fantastica pentru activitatea noastra. Intrebarile pe care ni le-am pus si solutiile obtinute au largit orizonturile tuturor celor implicatie. Suntem incantati de aceasta colaborare originala, care reflecta angajamentul fiecarui individ." Si totusi, "COLOUR ONE for MINI by Scholten & Baijings" nu are ca scop sa-i inspire doar pe cei implicati direct: "Chiar si privitorii deschisi catre lucrare pot fi inspirati de profunzimea acesteia si chiar pot fi incurajati sa regandeasca propriul lor mod de a aborda situatiile", a spus Baijings cu privire la potentialul inspirational al ansamblului.
Scholten & Baijings combina formele minimale, o utilizare echilibrata a culorii, maiestria traditionala si metode industriale de productie pentru a crea un stil unic de design care nu te face sa pui automat eticheta "olandez". Scena internationala a designului urmareste cu deosebit interes sensibilitatea, culorile seducatoare si utilizarea rafinata a materialelor pe care designerii le folosesc la creatiile lor. Atat proiectele lor independente, cat si lucrarile comisionate sunt colectionate si expuse in lumea intreaga.
INTERNI Legacy.

Expozitia INTERNI Legacy, gazduita de renumita revista italiana de design INTERNI, prezinta MINI drept unul dintre protagonistii principali prin ansamblul de design "COLOUR ONE for MINI by Scholten & Baijings". Ca parte a Fuori Salone 2012, ansamblul va fi expus la "Cortile del 700" a Universitatii din Milano (Universita degli Studi di Milano). Un alt designer prezent in cadrul show-ului este Patricia Urquiola pentru Missoni. Ansamblul poate fi vizionat in perioada 16-22 aprilie 2012, intre orele 9.00 si 24.00. Intre 23 si 28 aprilie, expozitia se va inchide la ora 21.00.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Concept Car DATA PUBLICĂRII: 24 Aprilie 2012