Surprize la EuroNCAP: Doar una din cinci masini a reusit punctajul maxim

Surprize la EuroNCAP: Doar una din cinci masini a reusit punctajul maxim
  • Cinci noi automobile au fost testate recent de Euro NCAP
  • Doar germanul Mercedes GLA a reusit sa obtina punctajul maxim
  • Citroen Berlingo si Nissan e-NV200 au primit doar trei stele
Distribuie pe Facebook

Inasprirea conditiilor de acordare a stelelor a facut ca tot mai putine automobile noi sa obtina punctajul maxim la testele Euro NCAP - teorie (re)confirmata si cu ocazia ultimei sesiuni, unde numai unul dintre cele cinci automobile participante a reusit sa biruiasca.

Noul Mercedes GLA, vedeta absoluta a ultimei sesiuni Euro NCAP

Similar intr-o proportie covarsitoare ultimului A-Class, premiat cu cinci stele la testele Euro NCAP din 2012, noul Mercedes GLA nu a avut de indeplinit decat o simpla formalitate.

Rival direct al modelelor Audi Q3 si BMW X1, crossover-ul de clasa compacta al producatorului de automobile din Stuttgart a obtinut un total de 37 de puncte la categoria Proiectia Adultilor, scor ce coincide unui procentaj de 96%.

Multumita celor 43 de puncte adunate (88%), noul Mercedes GLA defileaza si la capitolul Protectia Copiilor, lista cu performantele reusite de crossover-ul de clasa compacta al producatorului de automobile din Stuttgart incheindu-se in cele din urma cu cele 24 de puncte (67%) oferite pentru Protectia Pietonilor, respectiv cele 9 puncte (70%) pentru Siguranta Asistata.

Renault Twingo si Toyota Aygo, cate patru stele de caciula

Recunoscut pentru gama sa formata exclusiv din modele premiate cu cinci stele la testele Euro NCAP, Renault pare sa nu-si revina dupa episodul Megane 2014.

Intr-adevar, cea mai noua generatie a micului Twingo nu s-a facut chiar de ras, insa cu 30 de puncte (78%) la categoria Proiectia Adultilor, 40 de puncte (81%) la capitolul Protectia Copiilor, 25 de puncte (68%) pentru Protectia Pietonilor si 7 puncte (56%) in dreptul Sigurantei Asistate, autoturismul constructorului din Hexagon s-a vazut nevoit sa se multumeasca cu un rezultat final de numai patru stele.

Tot cu patru stele s-a ales si proaspat lansata Toyota Aygo, dezvaluita in premiera mondiala in cadrul Salonului Auto de la Geneva din primavara acestui an. Printre cifrele si numerele "inregistrate" de hatchback-ul japonez intalnim 31 de puncte (80%) la categoria Proiectia Adultilor, 39 de puncte (80%) la capitolul Protectia Copiilor, 23 de puncte (62%) pentru Protectia Pietonilor si 7 puncte (56%) in dreptul Sigurantei Asistate.

Citroen Berlingo si Nissan e-NV200, exemple negative

Cu cateva mici exceptii, MPV-urile s-au descurcat intotdeauna mai mult decat onorabil atunci cand a venit vorba de testele Euro NCAP. Situatia s-a schimbat totusi dramatic odata cu inasprirea conditiilor de acordare a punctajului, tot mai multi dintre reprezentantii acestui segment de piata dezamagind publicul larg prin notele primite.

Situatia de mai sus este valabila atat pentru francezul Citroen Berlingo, cat si pentru japonezul Nissan e-NV200, ambele modele impresionand - la modul negativ, evident, prin cele trei stele obtinute. Ce sa fi mers oare prost? Pai, in primul dintre cele doua cazuri avem urmatoarele: 21 de puncte (56%) la categoria Proiectia Adultilor, 36 de puncte (74%) la capitolul Protectia Copiilor, 23 de puncte (63%) pentru Protectia Pietonilor si 6 puncte (48%) in dreptul Sigurantei Asistate.

In cazul numarul doi, valorile magice indica 29 de puncte (75%) la categoria Proiectia Adultilor, 39 de puncte (80%) la capitolul Protectia Copiilor, 22 de puncte (60%) pentru Protectia Pietonilor si 5 puncte (38%) in dreptul Sigurantei Asistate, concluziile fiind astfel cat se poate de clare.

Distribuie pe Facebook
mai multe