10 sfaturi pentru soferii care vor sa-si faca viata mai usoara in Luna Cadourilor

10 sfaturi pentru soferii care vor sa-si faca viata mai usoara in Luna Cadourilor
  • Nu te duce la Targul de Craciun
  • Nu te duce la cumparaturi in ultima saptamana
  • Pleaca in concediu la prima ora
Distribuie pe Facebook

Luna decembrie este Luna Cadourilor. Este o luna speciala, atat din punctul de vedere al iubirii si darniciei, cat si din punctul de vedere al traficului. Iata 10 sfaturi pentru cei care nu vor sa transforme aceasta luna intr-un cosmar.

Pentru ca Primarul General al Bucurestiului, Gabriela Firea, nu a facut absolut nimic din ce a promis cu privire la traficul capitalei, soferii trebuie sa se descurce singuri in jungla tot mai haotica a orasului. Politia este parca inexistenta, locurile de parcare insuficiente, iar infrastructura e aceeasi ca cea din anii '70. Autoritatile nu sunt interesate sa micsoreze timpul petrecut de sofer in trafic, asa ca fiecare e pe spinarea lui. Iata 10 idei de urmat daca vrem sa ne facem o luna decembrie ceva mai usoara.

1. Nu te duce la Targul de Craciun

Oamenii se trag cel mai probabil din oi, nu din maimute. Pentru ca acolo unde se duc unii, trebuie sa ii urmeze si restul. Acum, in perioada lunii decembrie, toata lumea vrea sa ajunga la Targul de Craciun organizat de primarie. E frumos, daca te-ai duce dimineata, cand este liber. Dar nu, oamenii se duc seara si in week-end, cand cozile ca sa iei o placinta numara si 500 de oameni. Romanului ii place aglomeratia, inghesuiala, sa simta ca da din coate. Daca cumva esti normal, te sfatuim sa eviti acest targ. Nu vei gasi locuri de parcare, iar centrul orasului va fi mereu blocat de multimea de oameni care uita ca poate veni si in alta perioada a zilei cand e liber.

Decembrie

2. Nu te duce la cumparaturi in ultima saptamana

Acelasi obicei de turma este si la cumparaturi. Romanii isi fac cumparaturile de Craciun fix cu 1-2 zile inainte, desi au avut la dispozitie toata luna. Asta inseamna ore in sir la cozi, dar si plimbari inutile cu masina si carburant aruncat pe fereastra. In parcari nu sunt locuri, iar daca vrei sa iesi din parcarea subterana a unui centru comercial, astepti si o ora. Este extrem de usor sa te duci la cumparaturi cu 1-2 saptamani inainte, cand multimea nu a navalit inca. Dar nu, romanului ii place asteptarea, inghesuiala, ca altfel nu se cheama Craciun.

3. Nu te duce la piata

La piata e acelasi lucru. In luna decembrie, daca te duci la piata in week-end, e mare noroc daca iesi de acolo in viata. Papornite, carucioare, toate navalesc peste tine ca intr-un exod. De fapt, de ce ai vrea sa te duci in week-end la piata, cum ar fi la Obor, cand stii ca atunci vine toata populatia? Nu gasesti locuri de parcare, te invarti ca fraierul de 5 ori ca sa gasest o bordura goala, dupa care mai primesti si amenda pentru stationare neregulamentara. Mai bine te duci intr-o zi, iti iei o zi libera de cumparaturi, in loc sa te umpli de nervi la sfarsit de saptamana in piata.

4. Uita de luminite

De cand s-a dat drumul la luminitele de Craciun din oras, fiecare seara este un adevarat cosmar. Dupa ce trece fluxul de masini cu oameni care se intorc de la munca, incepe fluxul de oameni care se duc sa se holbeze la luminite. Nu conteaza ca tot bulevardul Magheru e blocat dintr-un capat in altul si ca viteza medie de deplasare este cam de 3 km/h. Omului ii place sa stea in aglomeratie nu doar la cozile din magazin sau piata, ci si in trafic. Nu conteaza ca masina consuma carburant aiurea si ca sunt aceleasi luminite ca acum 3 ani. Romanul are un tabiet clar: inghesuiala la targ, piata, magazin si, neaparat la luminite! Mai bine astepti pana in ziua de Craciun sau Revelion, cand pleaca lumea acasa, ca sa le vezi, in loc sa te duci cu toata turma.

Decembrie

5. Lasa masina acasa

Poate cel mai bun sfat pentru luna decembrie este sa lasi masina acasa. Chiar daca este frig, chiar daca este mai incomod, transportul in comun, ala de rahat care este, se dovedeste a fi o solutie mai buna ca propria masina. Tramvaiul se pare ca incepe sa fie un mijloc de transport public tot mai eficient, dupa construirea gardurilor de separatie. Daca Firea nu este interesata de soferi si le-a marit timpul de asteptare in aglomeratie, se pare ca pune accent mult pe tramvaie. Care acum au cale libera si timpul lor de miscare este foarte redus si eficient. Asta daca prinzi un tramvai in statie si nu astepti inca 25 de minute dupa urmatorul...

6. Pleaca in concediu la prima ora

O alta dovada ca bucurestenii se comporta ca oile in luna Decembrie este plecarea in concedii. Fie ca sunt week-enduri prelungite de Sf. Andrei sau Mos Nicolae, fie ca este vorba de week-endul de Craciun, mereu se intampla acelasi lucru. Oamenii se pun in miscare spre munte pe DN1 pe la ora 9-10, dupa ce s-au trezit relaxati si si-au baut cafeaua. Fara sa aiba capacitatea de a se gandi ca, la fel ca ei, au fost si alte 50.000 de persoane. Si uite asa, un drum de 3 ore pana la Predeala se transforma intr-unul de 8 ore. Nu mai bine faci un efort si pleci la ora 5 dimineata ca sa scapi de aglomeratie? Ba da. Dar cati soferi au creierul suficient de bun ca sa gandeasca asa? Nu foarte multi. Dovada vor fi stirile care arata blocajele din trafic deja cunoscute si para-mediatizate. Dar degeaba.

Decembrie

7. Du copiii la scoala cu transportul in comun

Multi soferi care sunt si parinti folosesc masina si ca sa duca copilul la scoala sau gradinita de dimineata, dar si sa-l ia. Asta duce la multe strazi blocate, pentru ca au pe ele o unitate de invatamant. La prima ora, dar si pe la orele 12 si 18, cand se termina cursurile, strazile sunt blocate de sute de masini care lasa sau iau copiii. Fara sa intereseze pe cineva ca acele sosele sunt pentru circulatie, nu pentru parcare ca sa astepti copilul... Si uite asa se blocheaza cate o banda de circulatie, iar ceilalti soferi care vor sa ajunga in alta parte cu treaba stau si asteapta. Asadar, te sfatuim sa inveti copilul si cu mersul pe jos sau cu autobuzul.

Decembrie

8. Parcheaza regulamentar

Un sfat aproape imposibil in Bucuresti este sa parchezi regulamentar. Pentru ca s-ar putea sa-ti fie si tie mai bine. Evident, nu se intampla mai nimic daca pui masina sub semnul de interzis, ca nu se ridica automobilele, dar s-ar putea sa ramai blocat de alti soferi. In perioada asta lumea este disperata de cumparaturi, sa cadouri, ca cheluiasca, se grabeste, nu mai judeca coerent. Daca tu pui masina intr-un loc nepermis, risti sa te trezesti cu ea blocata de alte masini care nu au avut und sa parcheze, sa ca s-au luat dupa tine. Mai bine dai o tura, doua, pana cand gasesti un loc de parcare regulamentar si din care poti iesi fara probleme.

9. Nu vizita centrele comerciale in week-end

Serios, chiar trebuie sa te duci la Mall numai in week-end in luna decembrie ca sa-ti faci cumparaturile? Eventual si numai seara? De ce nu te duci la 10 dimineata, cand deschide, ca sa scapi de aglomeratie si haos? Evita sa mergi in centrele comerciale mari in orice week-end in luna decembrie, mai ales dupa ora 18:00. O sa stai o ora sa gasesti loc de parcare. Dupa care, te vei calca in picioare cu mii de alti romani care iubesc inghesuiala, sa se frece de alti oameni.

Decembrie

10. Ia-ti bradul din timp

In Decembrie, romanul se inghesuie la mancare, bautura, circ si brad. Daca vrei sa pastrezi obiceiul cu bradul clasic taiat ilegal din vreo padure, poti sa ti-l cumperi din timp, nu in ultima zi de Craciun. La brazi e ca la piata, ca la Mall: cozi, bataie, coate, injuraturi, de parca se termina brazii din lume. In loc sa fie o luna care sa cinsteasca linistea, respectul si iubirea, luna decembrie este de fapt o luna a urii si a stresului. Serios, ia-ti brad din timp, sau macar du-te la piata la prima ora, nu mai tarziu de ora 9, cand deja este plin si lumea vine in valuri-valuri. Ca s-ar putea sa ramai blocat pe acolo si sa te lovesti de niste cozi uriase.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Decembrie
mai multe