5 categorii de conducatori auto care ar trebui sa mai faca o data scoala de soferi

5 categorii de conducatori auto care ar trebui sa mai faca o data scoala de soferi
  • Taximetristii, inventatorii soferiei
  • Paznicul si Localul care se cred politisti
  • Soferul de GIP
Distribuie pe Facebook

Romania este tara soferilor fara educatie, fara experienta, dar care se cred nemuritori si mai superiori de lege. Iata 5 categorii de soferi pe care ii intalnesti zilnic in trafic, soferi care trebuie amendati mai des, poate doar asa vor incepe sa respecte regulile de circulatie.

Taximetristii, inventatorii soferiei

Nu exista oras in Europa cu mai multi taximetristi pe cap de locuitor ca Bucurestiul. Asa ca e imposibil sa nu te lovesti de ei in trafic, zi sau noapte. Nu ar fi nicio problema daca taximetristii ar considera ca sunt soferi ca oricare altii, condusi de acelasi Cod Rutier, egali cu ceilalti participanti la trafic. Dar nu. Taximetristii sunt cei mai smecheri soferi din univers, ei au propriile legi, ei cunosc adevarul absolut, restul soferilor sunt prosti, habar nu au sa conduca.

Taximetristii nu irosesc timpul ca sa semnalizeze schimbarea directiei de mers sau punerea in miscare. Taximetristii nu au timp sa opreasca la culoarea rosie a semaforului. Si, cel mai des, nu au auzit de semnul care interzice stationarea sau oprirea. Ei opresc oriunde, oricand, chiar si in fata intrarii unui spital, blocand accesul ambulantelor. Pentru ca e dreptul lor sa stea oriunde sau sa astepte clientul. Pun avariile si gata, e ca si cum ar fi pornit girofarul, totul devenind legal. Din pacate, cam 9 din 10 taximetristi sunt de ultima speta, s-au gandit sa practice meseria asta ca poate orice fraier sa conduca, fara sa fi trecut pe la scoala. Si cu timpul, frustrarile din trafic se reflecta in conducerea lor agresiva care incalca toate regulile din manual.

categorii de soferi care trebuie sa mai faca o daca scoala de soferi

Cocalarul grabit

Aici intra toti acei soferi, deloc putini, care merita lasati fara permis cativa ani, sa le iasa graba din cap. Acei soferi care depasesc toata coloana oprita la semafor, ca sa ajunga ei primii, oprind pe trecerea de pietoni. E vorba de acei cocalari care depasesc scuarul sau refugiul de tramvai, ca ei sunt prea destepti ca sa astepte in coloana ca altii. Tot aici intra si acei nesimtiti care pun avariile si o iau pe contrasens sau pe trotuar.

Din acest segment de mitocani fac parte si acei soferi care abordeaza mereu benzile speciale de facut la stanga sau la dreapta, ca sunt mai libere, doar ca sa se bage cu japca in fata celor care fac inainte. Acei soferi care se baga pe banda goala, fara sa aiba intentia de a face la stanga, iar cand ajung in capat se baga cu forta, tragand tare de volan, obligandu-l pe omul care abia s-a pus in miscare legal, pe directia inainte, sa franeze. Din pacate, acestia sunt multi de tot, dar politia nu prea are ochi pentru ei.

categorii de soferi care trebuie sa mai faca o daca scoala de soferi

Paznicul si Localul care se cred politisti

Conform legii, atat masinile firmelor de paza, cat si masinile Politiei Locale, nu au stat de autospeciale. Adica nu au absolut niciun drept in plus fata de noi, soferii de rand. Mai precis, trebuie sa stea la semafor, trebuie sa respecte legea, iar daca cumva nu o fac si se grabesc si o incalca, trebuie sa fie amendati de Politie Rutiera. Din pacate, acest lucru nu se intampla in Romania si atat firmele de paza, cat si politistii locali, fac abuz dupa abuz.

Nu am vazut niciodata agentii de la firmele de paza purtand centura de siguranta, dar nici sa fie amendati. Nu am vazut niciodata politisti locali opriti de politistii adevarati pentru ca nu s-au sinchisit sa stea la culoarea rosie a semaforului. In schimb, e plin de paznici cu masina de firma care se cred buricul pamantului si depasesc coloana, o iau pe contrasens si parcheaza unde apuca, avand impresia ca sunt cel putin escorta Presedintelui. La fel este si cu politistii locali care opresc unde apuca si blocheaza intrarea in parc sau blocheaza benzi. Nimeni nu pateste nimic. Cat despre faptul ca sunt sau nu in misiuni, acestea trebuie sa se faca respectand legea.

categorii de soferi care trebuie sa mai faca o daca scoala de soferi

Hiper - legalul

Aici e vorba de acei soferi care au impresia ca respecta legea, dar, de fapt, mai mult incurca. Adica acei soferi care se incapataneaza sa mearga cu 50 pe a doua banda in localitate, cum ar fi prin Otopeni, desi legal ei trebuie sa circule pe prima banda si limita de viteza este de 70 km/h. Sunt acei soferi care pur si simplu nu au chef sa se mute de pe ultima banda, banda de viteza, crezand ca ei respecta legea. Sau acei soferi atat de speriati de Politia Rutiera si de radare, incat, la vederea unei masini cu girofar, fie de politie, fie de la locala, goala, parcata in fata birtului, parasita, nu conteaza, franeaza pana la 20 km/h, desi limita este 50 in oras, dorind sa demonstreze ei cat de legali si usa de Biserica sunt ei. Aceasta categorie este incredibil de enervanta, fara sa-si dea seama ca mai mult pune in pericol siguranta rutiera, circuland cu viteza foarte mica pe ultima banda.

Soferul de GIP

Si-a luat omul BMW X6, Hyundai Santa Fe sau doar un Mitsubishi ASX. Si, brusc, are impresia ca e mai destept si mai smecher ca ceilalti soferi care conduc un sedan sau un hatchback. El a devenit sofer de GIP. Iar odata urcat intr-o masina ceva mai inalta, fara veleitati reale de off-road ca un Jeep adevarat, are impresia ca poate face orice. Asa apare dorinta de a explora si experimenta locuri noi de parcare, cum ari fi peste borduri, peste trecerile de pietoni si pe locurile de handicapati.

Mai trist este ca soferii de asemenea automobile, nu toti, dar destul de multi, cred ca sunt invincibili. Si asa incep sa prinda curaj. Adica se vor baga in fata ta fara sa semnalizeze, se vor baga cu forta bazandu-se ca tu franezi. Vor iesi de pe drumuri fara prioritate, crezand ca prioritatea lor vine la pachet cu masina mai mare, nu cu semnalizarea rutiera. Adica, la fel ca taximetristii, soferii de masini mai mari au propriul Cod Rutier.

Distribuie pe Facebook
mai multe