5 motive pentru care soferii din Bucuresti sunt pur si simplu idioti

5 motive pentru care soferii din Bucuresti sunt pur si simplu idioti
Daca circuli prin Bucuresti, observi doua lucruri: ca doamna primar general Gabriela Firea ne minte in fata cand spune ca a rezolvat problema traficului si ca soferii se descurca in trafic dupa sintagma "fiecare pentru el". Nu stim ce e mai trist, ca primarul nu e capabil sa rezolve aglomeratia sau ca soferii se comporta de parca nu ar fi facut vreodata scoala de conducere?
Distribuie pe Facebook

Foto: Expressdedunare.ro

1. Nu exista frica de politisti

Majoritatea soferilor din Bucuresti nu stiu de existenta politiei rutiere. Sunt total absenti din trafic, iar atunci cand sunt prezenti prin intersectii nu se sinchisesc sa opreasca pe cineva. Politistii sunt principala cauza a traficului haotic din Bucuresti si a numarului urias de accidente rutiere. Daca ar sta in trafic, pe strazi, daca ar sta in zonele care se blocheaza, daca ar da amenzi cu nemiluita in stanga si in dreapta pentru orice neregula, daca i-ar amenda pe cei stationati neregulamentar, daca s-ar lua carnete cu miile pe zi, poate ca soferii ar mai invata de frica lor. Si nu si-ar face de cap ca si cum ar fi singuri pe sosele. Insa politia rutiera este prezenta foarte rar, probabil din cauza numarului mic de angajati. Asa ca soferii se distreaza cum vor, trec pe rosu, nu acorda prioritate, depasesc coloana, merg pe sina de tramvai, si asa mai departe. Iar aceasta "libertate" pe care le-o ofera politistii absenti si lipsa totala a camerelor si radarelor in oras, ii face sa fie tupeisti, nesimtiti si extrem de violenti. Pana cand omoara pe cineva...

2. Merge si asa!

Pe langa durerea in cur, la propriu, de politisti, soferii din Bucuresti mai sufera de ceva: sindromul pur romanesc. Romanul clasic, cu multe sechele comuniste, este cel care zice ca merge si asa. Adica vede ca e galben, se face rosu, dar el trece, ca merge si asa, nu se intampla nimic... Sau opreste masina pe trecerea de pietoni ca sa se duca la shaormerie ca merge si asa. Sau cand vede pietoni pe trecere accelereaza in loc sa opreasca, ca merge si asa. Merge o data, de doua ori, de o suta de ori. Pana cand o sa omoare niste copii pe trecerea de pietoni, moment in care... nu a mai mers asa. De fapt, la baza sta acelasi motiv, si anume, lipsa fricii fata de politie. Daca un sofer ar fi luat 3 amenzi pentru ca nu a acordat prioritate sau ca a trecut pe rosu si a fost lasat fara permis, cu siguranta urmatoarea data nu o mai face, pentru ca stie ce urmari exista. Numai si numai cu amenzi si sanctiuni serioase se invata soferul roman.

3. Legislatie proasta

Da, Romania are o legislatie proasta. Si nu ne referim la codul penal care acum incepe sa-i salveze pe infractori si sa-i bage la puscarie pe nevinovati, ci la legislatia dedicata soferilor. Si aici nu ne referim nici la examenul de obtinere a permisului sau la Codul Rutier. Ci la felul in care soferii sunt reexaminati ulterior si cum isi reconfirma ei aptitudinile de conducere. De ce nu exista, obligatoriu, cursuri de conducere defensiva? De ce nu, macar la 10 ani, soferul sa nu fie obligat sa urmareasca filme cu accidente mortale, ca sa ii intre bine in creier ce se poate intampla daca incalca legea? Majoritatea soferilor din Bucuresti par sa nu fi calcat pe la scoala de soferi ci mai degraba par sa fi urmat propriul curs de conducere bazat pe ilegalitati si mitocanie. Poate ca ar fi bine ca, din cand in cand, cineva sa le readuca aminte cum sta treaba in trafic. Sau, atunci cand raman fara permis, sa urmeze niste cursuri, un examen, astfel incat sa le aduca cineva aminte ca la rosu se opreste, ca trebuie sa dai semnal, ca trebuie sa franezi, ca trebuie sa aprinzi farurile sau ca la zebra opresti. Aaaaaa, corect, si aici e tot vina politiei rutiere. Singura autoritate din tara noastra care ar putea face asta. Ti-am luat permisul, dai iar examen daca il vrei inapoi, simplu.

4. Telefonul e de vina

Daca circuli cu bicicleta printre automobile in Bucuresti, vei vedea ca 8 din 10 soferi care merge sau sta pe loc la bordul masinii, zace cu telefonul in mana. Nu mai zicem de nenumaratele cazuri de LIVE-uri transmise de la volan si finalizate cu mortaciuni, ca atat i-a dus capul pe acei soferi. Insa telefonul este clar un inamic urias al sigurantei si al vietii, cand este folosit de sofer. Intra boul in spatele tau, uita sa franeze, ca dadea mesaje pe Facebook. Altul are mana prea ocupata cu telefonul, asa ca nu mai da semnal, pac, loveste mortal un motociclist. La semafor, o duduie isi face selfie, asa ca nu vede ca s-a pus verde si in spatele ei asteapta 100 de masini. Daca politia rutiera ar fi mai serioasa si si-ar face treaba, daca s-ar da mii de amenzi zilnic pentru utilizarea telefonului, soferii le-ar lasa deoparte. Asadar, si pentru acest motiv tot politia este de vina.

5. Eu sunt cel mai smecher!

Soferii din Romania uita ca sunt in trafic si confunda soseaua cu o jungla. Fiecare pentru el, supravietuieste cine poate. Uita ce inseamna respect si diplomatie, fiind stresati de munca, familie, credite si alte cele. Fiecare sofer naste frustrari uriase in el si atunci cand este in masina, in care isi petrece foarte mult timp, toate aceste frustrari ies la iveala. Ajunge sa-ti sare unul in fata ca te duci dupa el, il sicanezi, franezi in fata lui, arati degetul mijlociu, eventual iesi si la bataie. Si uite asa, de la frustrari, incepi sa te gandesti numai la tine. Si ajungi intr-o intersectie aglomerata, depasesti coloana stationata la semafor si te bagi in fata tuturor de pe banda speciala de facut la dreapta. Ca tu esti mai smecher decat ceilalti. Sau chiar daca toata lumea sta ca e rosu, tu esti un zmeu smecher fara frica de politie, asa ca te duci usurel ca sa nu intarzii la film, pe un mare rosu. Din nefericire, sunt multi soferi care se cred mai smecheri decat toti ceilalti. Insa si aceasta smecherie falsa este cauzata tot de politie. Pentru ca daca acel smecher ar fi fost lasat fara carnet si amendat cu 2900 de lei pentru mitocaniile sale, cu siguranta o lasa mai moale. Dar asa, este smecher pana in ziua in care il vedem la stiri infpit intr-un copac.

Concluzia? Starea deplorabila a traficului din Bucuresti este cauzat de incompetenta d-nei primar Gabriela Firea care viseaza la microbuze pentru elevi, in loc sa largeasca soselele si de politia rutiera care este pur si simplu invizibila. Daca nu fac actiuni de presa ca sa vada lumea cum isi fac ei chipurile treaba la interventii tematice pe neacordare de prioritate, centura, telefon, nu exista in trafic. Sau de Martisor, cand dau garoafe la soferite. In rest, politia rutiera nu isi face treaba deloc bine. Prin absenta lor totala din trafic, prin ignoranta de care dau dovada, prin pregatirea lor slaba si prin conducerea lor jenanta. In Elvetia sunt amenzi si de 100.000 de Euro pentru soferi si nimeni nu misca in front de frica repercursiunilor, sunt politisti pe strazi, camera ascunse, peste tot esti urmarit si respecti legea. Ghici ce: nu moare nimeni pe strazi. In Romania, pentru soferi e o relaxare totala ca nu au de cine sa se sperie, politistii sunt ascunsi la umbra, mananca shaorma si se uita la meci pe telefon in loc sa-si faca treaba.

Distribuie pe Facebook
mai multe