Razboiul taximetristilor cu UBER continua: care este miza, cine are dreptate?

Razboiul taximetristilor cu UBER continua: care este miza, cine are dreptate?
  • Ultimul conflict a avut loc la Timisoara
  • Soferii UBER au ajuns la spital
  • Au fost deschise dosare penale
Distribuie pe Facebook

Zilele trecute am vazut ca la Timisoara, cativa taximetristi cu 5 clase adunate l-au bunghit pe un sofer ca face UBER si l-au agresat. Acelasi lucru s-a intamplat si la Cluj sau Bucuresti in ultima perioada. Dar de ce sunt asa de necajiti taximetristii pe cei de la Uber?

Foarte multa lume sustine ca sotul primarului Bucuresti, Florentin Pandele, primar in Voluntari, controleaza compania de taximetre Pelicanul. Daca ar fi adevarat, ar insemna ca, direct, primarul Bucurestiului este implicat in transportul public local cu interes. Nu mai punem la socoteal ca aceste taximetre au licente pentru judetul Ilfov dar actioneaza in Bucuresti legal si nici nu mai spunem ca e plin de autoturisme cu numere de IF dar cu licenta de Bucuresti. Cert este ca sunt suspiciuni de monopol in randul taximetriei iar acesta este controlat de cei care ne conduc.

Acesta ar fi un prim motiv pentru care se duce o lupta continua impotriva serviciilor de ride-sharing precum UBER. De ce sa las la mine in oras, in capitala controlata de mine, niste masini care fac transport de persoane, fara sa mananc si eu de acolo o felie? Insa UBER este o platforma inteligenta si cu un aparat juridic extraordinar, nu degeaba functioneaza la nivel global si a fost interzis in foarte putine locuri. Asadar, cam orice ar face autoritatile pe cale legala, nu prea ar efect impotriva UBER.

Asa ca se folosesc metode de gherila impotriva soferilor UBER. Cativa taximetristi sustin ca sunt impinsi "de la varf" si li se spune in mod repetat ca UBER este nociv, ca le mananca painea si ca un sofer UBER in plus inseamna bani mai putini pentru ei. Taximetristii sunt usor dar sigur spalati pe creier de sefii lor care au reusit sa-i convinga ca uberistii sunt dusmanii lor. Si cum un taximetrist nu este cel mai inteligent om din lume, avand clase mai putine ca trenul, nu este greu de convins. Si asa apare violenta total inutila si fara creier. Asa apar conflictele violente pe care le vedem la televizor si in ziare.

Ceea ce nu inteleg taximetristii este ca mereu, ei vor cadea de prosti. Intr-un conflict care a avut loc in trecut, la Bucuresti, cand mai multi taximetristi au agresat un sofer UBER, aparatul juridic a intrat in functiune si s-a lasat cu dosare penale pentru taximetristi si amenzi usturatoare. Din pacate pentru ei, taximetristii au crezut tot ce au auzit, ca sunt protejati de nu stiu ce asociatii, de nu stiu ce legi, dar cand a fost vorba de procese, nimeni nu i-a ajutat si oamenii au ramas singuri in fata legii. Si au pierdut.

In schimb, UBER, o companie care valoreaza multe miliarde de dolari, isi permite sa isi ajute partenerii, atat cu suport juridic, cat si sa le achite eventuale costuri de judecata si amenzi.

Probabil ca acelasi lucru se va intampla si acum, dupa conflictul de la Timisoara. Unde taximetristii, parca avand creierul blocat, ca niste maimute, planuiau sa-i rastoarne masina soferului UBER cu tot cu el inauntru. Pur si simplu, orbiti de suparare si spalati pe creieri, taximetristii din Timisoara au actionat fara sa gandeasca, fara sa-si dea seama ca risca puscaria. Si pentru ce?

Taximetristii audiati la Timisoara au primit deja amenzi de la Politie, amenzi cuprinse intre 500 si 1000 de lei. Pe care le vor plati din buzunarul lor. Si cativa dintre ei s-au ales cu dosare penale. Iar in instanta nu ii va ajuta nimeni, niciun sef care le-a promis ca daca sunt ostili cu UBER va fi bine, ca vor castiga mai multi bani. Oare a meritat sa dea cu pumnul fara sa gandeasca? Sigur nu.

Nu stim cum este in Timisoara, dar in Bucuresti, toate TAXI-urile sunt pline mereu de clienti. Tariful s-a majorat, asa ca soferii trebuie sa fie multumiti. De fapt, sunt atat de multumiti si fericiti incat absolut toti, fara exceptii, fac mofturi la clienti si nu accepta orice cursa. De multe ori nu pun nici aparatul, incalcand legea. Pai daca tu iti permiti sa refuzi curse si sa iei doar ce ai chef, inseamna ca o duci bine, inseamna ca faci suficienti bani ca sa iti selectezi clientela, nu? Atunci, de ce esti nemultumit de UBER?

Razboiul UBER vs. TAXI este alimentat de cei de sus care au alte interese. Sfatul nostru pentru taximetristi este sa nu creada ce li se spune de la sediu, nu pierd nicio paine daca au concurenta. Clienti sunt pentru toata lumea. Trebuie insa retinut ca, in cazul in care se intampla un conflict, taximetristii vor avea mereu de pierdut, pentru ca sunt multi, sunt usor de inlocuit, sunt neimportanti. Mai bine sa-si vada fiecare de treaba si sa incerce sa faca o concurenta inteligenta pentru serviciile de ride-sharing. Adica sa-si puna masinile la punct, sa nu mai injure, sa respecte legea, sa ia curse indiferent de ora sau locatie si sa respecte clientul. Nu degeaba exista si taximetristi seriosi, care nu pun botul la zvonuri sau minciuni, care isi vad de treaba si nu se lasa influentati si care castiga bani frumosi respectand o singura regula: isi vad de munca lor.

Foto: Metropotam

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Editorial DATA PUBLICĂRII: 29 Ianuarie 2018