Doar o singura masina pe numele tau, altfel esti samsar si ANAF te verifica. Cum ti se pare?

Doar o singura masina pe numele tau, altfel esti samsar si ANAF te verifica. Cum ti se pare?
ANAF a anuntat recent ca vrea sa se implice mai mult in comertul de vehicul second-hand. Mai precis, daca cineva trece pe numele sau in acelasi an 2 sau mai multe automobile, acest gest va atrage dupa sine verificari suplimentare. Pentru ca cine inscrie asa multe masini e considerat samsar care cumpara si vinde, facand bani, iar acest lucru inseamna ca ANAF trebuie sa-si ia partea.
Distribuie pe Facebook

Samsarii din Romania aduc automobile din strainatate sau chiar din alte judete din Romanie pe care le inscriu pe numele lor pana cand le vand mai departe. Asa se intampla ca exista persoane care in decursul unui an au avut luate in evidenta la circa financiara de care apartin zeci de automobile. Automobile care au fost inscrise la financiar, dar scoase dupa cateva saptamani sau luni, cand au fost vandute. Aici vrea ANAF sa intervina.

Si ca sa ii identifice mai usor pe samsari a dat o directiva noua: persoana care inscrie pe numele sau a doua masina, sau mai multe, in cursul unui an, poate fi considerata samsar sau comerciant de vehicule. Iar acest lucru e considerat activitate comerciala, daca le si vinde in cursul aceluiasi an. Adica omul a cumparat o masina pe care ulterior a vandut-o cu profit. Iar ANAF isi vrea taxele din venitul pe care il face omul din aceasta bisnita.

Insa ANAF cum poate demonstra ca acel om a facut profit din aceasta activitate? Nu prea are cum... Deoarece de acum inainte lucrurile nu se vor schimba mai deloc si samsarii vor putea sa inscrie in continuare zeci de masini pe numele lor. Pentru ca pe actele de achizitie si vanzare poate fi trecuta aceeasi suma. Adica omul a cumparat masina pe care a inscris-o pe numele sau cu 3000 de Euro, dupa care, pe actul de vanzare-cumparare, cand o scoate de la financiar, poate sa scrie o suma identica sau chiar mai mica. Pe scurt, este usor de demonstrat ca aceasta activitate poate sa fie una fara profit, iar ANAF-ul sa nu poata incasa nimic.

Suma inscrisa pe actul de vanzare-cumparare este singura care poate da valoare unui bun cum este automobilul. Sau factura de achizitie/vanzare. Insa samsarii sunt buni la negocieri, asa ca vor putea sa treaca in acte ce suma vor ei astfel incat suma de vanzare finala catre alt client sa fie mai mica decat cea de achizitie. Iar ANAF nu are ce sa faca in aceasta situatie, deoarece nu este vorba de profit, ci doar de faptul ca omul cumpara multe masini si le vinde, in pierdere sau pe sume egale cu cele de achizitie, deoarece nu gaseste masina... perfecta.

Evident, masura luata de ANAF este o gluma proasta. Care, in cazul persoanelor fizice este usor de combatut. Probleme vor aparea daca, cumva, ANAF gaseste in actele de dobandire suma de 1000 de lei iar pe cele de vanzare, daca masina a fost vanduta in acelasi an, suma de 100.000 de lei. Inseamna ca diferenta este profit iar cetateanul trebuie sa-i dea statului dreptul... In cazul firmelor, adica al persoanelor juridice, lucrurile stau altfel. Tot ce este facturat este contorizat si taxat.

Asadar, cu sau fara aceasta masura, oamenii pot sta linistiti. Inclusiv samsarii. Pentru ca ANAF nu poate dovedi ca tu faci bani din aceasta activitate de cumparare-vanzare automobile. Daca masura ar fi facuta mai cu cap, lucrurile ar sta altfel. Cum ar fi implementarea unui contract de vanzare-cumparare legal, luat in evidenta, eliberat doar de Ministerul Finantelor, care sa garanteze legitimitatea vanzarii. Astfel, atat samsarii cand cumpara o masina, cat si clientul care o va cumpara de la samsar, vor fi nevoiti sa treaca sumele reale ale tranzactiei... Dar mai este cale lunga pana cand ANAF va face ceva cu cap.

Tie cum ti se pare masura asta, de a lua taxe de la cei care cumpara si vand masini second-hand?

Distribuie pe Facebook
mai multe