EDITORIAL: Ce se va ieftini de la anul si ne intereseaza pe noi, soferii?

EDITORIAL: Ce se va ieftini de la anul si ne intereseaza pe noi, soferii?
  • TVA-ul revine la 19% de la 1 ianuarie 2016
  • Acciza de 7 eurocenti va disparea
  • Aceste masuri aduc un deficit bugetar de 3.5%
Distribuie pe Facebook

Nu stim daca cei de la conducere au aprobat noul Cod Fiscal in cunostinta de cauza sau nu, dar cert este ca urmeaza cateva vesti bune. Printre ele si micsorarea TVA-ului de la 24 la 19 procente, dar si renuntarea la acciza Ponta.

Victor Viorel Ponta se bate cu pumnul in piept ca este la conducerea celui mai eficient guvern... ever! Si asta pentru ca Romania are crestere economica. Mie nu mi se pare o performanta, mi se pare normalitate. Dar de aici pana la a arunca cu banii in stanga si in dreapta, de dragul electoratului, e cale lunga. Nu o zic eu, o zic unii mai destepti si mai invatati ca mine, obisnuiti cu cele mai sumbre scenarii la nivel mondial.

E bine ca s-a redus TVA-ul la alimente la 9%. Nu se simte cine stie ce, dar multumim. Dar parca nu-mi vine sa multumesc pentru faptul ca, de la 1 ianuarie 2016, se va renunta la acciza pe carburant de 7 eurocenti + TVA/litru. Nu de alta, dar masura asta a fost inca de la inceput una aberanta care si-a demonstrat in repetate randuri ineficienta in a colecta banii la buget. De fapt, treaba cu acciza marca Ponta este pe cat de penibila, pe atat de grava.

Ponta a introdus-o ca sa obtina bani la buget inainte de alegeri. Bani care, desi veneau direct din buzunarele soferilor, pentru ca ei baga de la pompa, s-a dus la alte ministere. Nu a fost corect. Mai degraba, acei bani ar fi trebuit redirectionati la construirea de drumuri si autostrazi, ca de aia se numeste acciza pe carburant, adica o alta taxa de drum. In fine, trecem peste asta... Mai penibil este ca Viorel insusi, cu gura lui, a zis ca urmarile nu au fost cele scontate. Adica in loc sa creasca incasarile la stat, ele au scazut. Pentru ca marii consumatori, adica transportatorii, cu flote de mii de TIR-uri si camioane, au inceput sa alimenteze in strainatate, acolo unde motorina era mai ieftina... Si uite asa, acciza s-a transformat intr-o paguba.

Dar ce, credeti ca a iesit in fata Ponta si a zis: "Da, a fost o alegere gresita, de maine revenim la preturile vechi, fara acciza suplimentara"? Normal ca nu a zis nimic. Adica a recunoscut ca este o prostie si face rau, dar a continuat cu ea. Buna treaba, o treaba pe care doar el o pricepe. Si iata ca acum, noul Cod Fiscal spune ca de la 1 ianuarie 2016 vom avea vechiile preturi, adica mai reduse, la pompa. E o veste buna, dar vine atat de tarziu, incat nu o vad ca pe ceva pozitiv. O vad ca pe ceva al naibii de negativ ca a fost nevoie de cativa ani ca sa traim cu o alegere proasta si sa aruncam banii pe fereastra. Scuzati, nu pe fereastra, ci pe buzunarele baietilor destepti...

Tot de la 1 ianuarie 2016 se va micsora TVA-ul. Inclusiv la automobile, piese auto si tot ce tine de domeniul acesta. Vom lua un Logan cam cu 400 de Euro mai ieftin, ceea ce nu este rau deloc. Iar cei care vor cumpara masini premium, de peste 100.000 de Euro, vor simti cateva mii de Euro bune economie la pretul final. Vom putea cumpara un set de anvelope de iarna noi cu o reducere de 80 de lei, vom duce masina la spalatorie mai des, pentru ca va fi mai ieftin si vom face reviziile la timp, fara sa asteptam venirea salariului, pentru ca preturile o vor lua in jos. Excelent, am putea zice!

Insa vestile bune, chiar daca suna foarte bine si ne dau impresia ca, in sfarsit, dupa atatia ani de nedreptati si furturi pe fata ni se face dreptate, sunt de fapt... discutabile. Cei de la FMI ne avertizeaza ca vremea pomenilor electorale a trecut. Si nu degeaba zic asta: pentru ca in 2016 incep alegerile locale, urmate de cele parlamentare, iar cei de la PSD nu vor sa piarda conducerea. Au mai facut ei promisiuni, asa ca ce-i costa sa mai faca o noua serie? Insa FMI-ul nu doarme si calculeaza pentru noi, ca se pare ca nu suntem in stare...

Daca se reduce TVA-ul, Romania va avea un deficit bugetar de 3.5 procente. Asta in masura in care cresterea economica este de maximum 1 procent. Iar aceste 3.5 procente depasesc limitele impuse de Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, iar o sa ajungem intr-o gaura pe care nu vom sti cum sa o acoperim de dragul pomenilor electorale...

In concluzie, nimic nou. Suntem pacaliti ca este bine, urmand ca la final sa ajungem intr-un rahat si mai mare. Probabil se va schimba guvernul atunci, vor veni altii care se vor zbate sa fure mai putin si sa ne scoata din bucluc, noi ii vom acuza ca ne micsoreaza pensiile, ii dam jos, dupa care vin ceilalti sa culeaga laurii. Aveti un deja-vu?

Foto: biziday.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe