Oficial, Politia Locala NU te mai poate amenda daca parchezi masina aiurea

Oficial, Politia Locala NU te mai poate amenda daca parchezi masina aiurea
  • Numai soferii prinsi la masina pot lua amenda
  • Localii nu mai pot lasa notificari in geam
  • Soferii nu mai pot fi contactati telefonic de politia locala
Distribuie pe Facebook

Niciodata nu prea am inteles rolul Politiei Locale in Romania. Cand ii suni ca altcineva a parcat pe locul tau platit la ADP, ridica din umeri si spun ca nu au ce face. Cand ii chemi ca pe bulevard sunt parcagii care ocupa locurile abuziv, spun ca nu au timp sa intervina. Iar cand ii suni ca s-au mutat niste boschetari la tine in scara spun ca nu au competente in acest sens. Cu alte cuvinte, Politia Locala, nu este clar ce face, daca face. Dar, cu siguranta, nu te mai poate amenda cand parchezi ilegal.

Politistii Locali inainte aveau un scop bine definit in viata: pazeau parcuri, panselute, fantani, stadioane si institutii publice. Acum, pentru ca primariile si-au facut firme de paza prin care sa manance niste bani publici, aceste atributii au fost luate de firme private. Iar politistii locali... au ramas fara munca. De fapt, localii sunt angajati ai statului, ai primariei, platiti din bani publici, care o duc bine mersi dupa motto-ul "trece luna vine banul", insa nu este clar ce fac. Poate ca vin sa te ia la intrebari daca dormi pe iarba in parc sau daca arunci pe jos cojile de seminte, ceea ce nu se prea intampla...

Pana nu demult, legea 115/2010 le permitea politistilor locali sa le dea amenzi soferilor care parcau neregulamentar. Adica atunci cand o masina era vazuta de un politisti local oprita in loc nepermis, agentul ii lasa o notificare in geam soferului, facea poze la masina si lua in evidenta acel autoturism. Ulterior, soferul venea la politia locala si i se dadea amenda sau era contactat proprietarul automobilului pentru a afla numele soferului din acel moment, ca sa i se inmaneze procesul verbal. Adica politia locala avea o oarecare competenta ca sa ii amendeze pe soferii care parcheaza ilegal...

Ei bine, incepand cu 19 iunie 2017, o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, decizia cu numarul 11/2017, spune clar ca politistul local NU mai poate contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea soferului, ci doar politistul rutier. Cu alte cuvinte, politia locala nu mai poate sa lase in geam notificari sau sa te sune daca lasi masina parcata aiurea. Adica poti parca oriunde vrei, pe locuri platite la ADP de altcineva, pe trecerea de pietoni, pe trotuar, poti parca stramb, poti bloca o banda, poti face ce doresti, oriunde, oricand, ca politistii locali nu mai au cum sa-ti dea amenda.

De fapt, singura metoda prin care politistul local te poate amenda este daca esti la volanul masinii. Adica vine la masina parcata ilegal si la volan este chiar faptuitorul pe care are dreptul sa-l amendeze. Sau, daca are exces de zel, cand vede o masina parcata aiurea, poate astepta langa masina pana la venirea soferului ca sa-i dea amenda... lucru putin probabil.

In concluzie, politistii locali si-au pierdut si aceasta unica atributie in domeniul rutier. Pot doar sa le dea amenzi soferilor cand parcheaza neregulamentar si sunt prinsi in flagrant, dar atat. In rest, totul tine de adevaratii politisti, cei de la Rutiera. Din nefericire, acesta nu este un lucru bun, deoarece localii mai temperau soferii care blocau benzi parcand ilegal, in timp ce politistii rutieri faceau lucruri mai importante. De acum, pentru parcare neregulamentara nu se va mai lua nicio masura: localii nu mai au voie si rutierii... nu au timp. Practic, statul roman incurajeaza ilegalitatile si ii condamna la nervi si frustrari pe cetatenii de buna credinta care au locuri platite sau care sunt incurcati de masinile care blocheaza trotuarul.

Distribuie pe Facebook
mai multe