Politia Locala sa fie la fel ca Politia Rutiera in atributii: esti de acord?

Politia Locala sa fie la fel ca Politia Rutiera in atributii: esti de acord?
In prezent, Politia Locala nu are atributii foarte mari in domeniul rutier si nu-i poate opri sau sanctiona pe soferi in trafic. Localii pot doar sa-i amendeze pe soferii care parcheaza aiurea, dar nimic mai mult. Cum ar fi insa daca lucrurile s-ar schimba si ar avea aceleasi atributii ca agentii de la Rutiera?
Distribuie pe Facebook

Nu ti se pare ca pe strazile oraselor mari sunt mai multi politisti locali, decat agenti de la rutiera? De fapt, asta e realitatea. Fiecare sector are politia sa locala, ba, mai mult, exista si Politie Locala Bucuresti. La fel e in toate orasele si localitatile. Peste tot sunt politisti locali care, momentan, nu fac treaba in domeniul rutier. Pot, in schimb, sa dirijeze circulatia, dar nu te pot opri sau amenda ca ai trecut pe rosu, politistul rutier fiind singurul cu rol constatator. Localii nu te pot amenda nici daca nu dai prioritate, daca depasesi viteza legala sau daca nu porti centura. In schimb, daca ai oprit masina in loc nepermis, te pot amenda fara probleme, aici cam terminandu-se atributiile rutiere care necesita contactul cu soferii.

Politia Rutiera are insa control deplin in ceea ce priveste traficul si circulatia vehiculelor. Adica te pot amenda si opri din orice motiv, de la vorbit la telefon, pana la infractiuni legate de alcool. Mai mult, politia rutiera, adica politia adevarata, te poate opri si fara motiv, ca sa faca un control de rutina si sa verifice documentele soferului. Insa exista o problema uriasa cu politia rutiera: nu este deloc prezenta pe sosele sau in locuri cheie care prezinta pericol. Aceasta este realitatea: politistii rutieri sunt foarte putini, dovada stand si numarul mare de accidente grave care se petrec in fiecare an.

Asadar, avem doua entitati "politienesti": localii, care nu sunt politisti adevarati dar sunt numerosi si omniprezenti, si politistii rutieri care cunosc bine legea si o pot aplica, insa lipsesc cu desavarsire. Ce se poate face in aceasta situatie ca sa scada numarul de accidente si pentru ca traficul rutier sa fie un mediu cu mai multa siguranta?

Mai multi politicieni, de-a lungul timpului, au propus ca politistii locali sa aiba aceleasi atributii cu cei de la rutiera. De fapt, numai asa se poate face ceva, in aceasta directie, deoarece invers e imposibil. Adica politistii rutieri nu prea au ce atributii sa capete din partea celor de la locala... Deci s-a tot discutat si s-a propus ca politia locala sa aiba aceleasi atributii rutiere, pentru crearea unui climat mai sigur si linistit in trafic. Momentan, nicio astfel de propunere legislativa nu a trecut, localii ramanand la amendatul pentru ruperea panselutelor.

Dar este oare o idee atat de proasta? Da si nu. Este o idee foarte proasta sa pui politistii locali sa dea amenzi de circulatie si sa faca opriri in trafic din simplul motiv ca nu cunosc legea. Desi, conform legii 155/2010 referitoare la Politia Locala, angajatii primariilor numiti locali nu au dreptul sa-i amendeze pe soferi pentru fapte comise in trafic, au existat sute de cazuri in care politistii locali au abuzat si i-au amendat pe soferi fara sa aiba dreptul, disperati de a incasa bani la bugetul local. Ca politistii locali sa inceapa sa dea amenzi conform unei legi noi, ar insemna ca toti agentii sa se duca la cursuri de specializare pe domeniul rutier, pentru ca habar nu au cat e amenda si ce sanctiune trebuie daca un sofer nu acorda prioritate unui tramvai. Ceea ce este imposibil de realizat, daca ne gandim la numarul urias de angajati.

Dar nu este o idee atat de rea, daca scopul final ar fi reducerea accidentelor si cresterea sigurantei rutiere. Daca politistii rutieri sunt complet absenti din intersectii si de pe sosele, activand numai la interventii si la solicitari, de ce sa nu le faca treaba cei de la locala? A vazut cineva, vreodata, un politist la dirijare cand este canicula afara sau cand ploua? Nimeni. A vazut cineva politisti in locuri cu adevarat periculoase, actionand ca sa reduca riscul producerii de accidente? Nu prea. A vazut cineva politistii facand actiuni de identificare a soferilor care incalca legea, altele decat cele mediatizate si cele programate de la varf? Nu.

Totala absenta a politiei rutiere de pe strazi duce la un confort si liniste pentru soferi care incep sa faca nebunii. Nu e niciodata politie la Iancului, depasesc statia de tramvai si o iau pe sina, depasind coloana. Nu e niciodata politie la Pantelimon, asa ca trec pe rosu fara emotii. Nu e niciodata politie la Lujerului, asa ca nu le dau prioritate pietonilor. Cam asa s-au obisnuit soferii din Romania cu lipsa politistilor adevarati in trafic. Poate ca daca cei de la locala ar incepe sa ocupe intersectiile si sa dea amenzi in stanga si-n dreapta, lucrurile s-ar schimba in bine.

In concluzie, avem o situatie fara sfarsit. Politistii care stiu meserie lipsesc. Politistii care nu stiu meserie sunt numerosi. Ce e de facut?

Sondaj

Vrei ca Politia Locala sa te poata opri si amenda in trafic?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Editorial DATA PUBLICĂRII: 19 Iunie 2018